• Vingerplant, verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Vingerplant, Fatsia japonica, een imposante winterharde plant  die opvalt prachtige, vingervormige bladeren. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van Vingerplant, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Fatsia, Tropischetuin, Jungletuin, RobsKamerplanten, Bijenplant, Heester, Wintergroen

  Vingerplant

  Fatsia is een, drie soorten tellend, uit Azië afkomstig geslacht van planten, waarvan we de Vingerplant, de Fatsia japonica, regelmatig in Nederlandse en Belgische huiskamers tegenkomen. Wat mensen niet weten, doorgaans niet verwachten ook, is dat de Vingerplant prima in tuinen kan worden gehouden, niet alleen in de zomer maar ook in de winter. Fatsia is een ver familielid van onze inheemse klimop en er bestaat zelfs een kruising, een hybride tussen de twee soorten, de zogenaamde fatshedera die vaak als grondbedekker wordt toegepast.

  f31b7492f96028c9fdf6fccce82d8d07_medium.

  Etymologie Fatsia japonica

  De botanische naam van Vingerplant is Fatsia japonica. De geslachtsnaam Fatsia is de Latijnse vorm van het Oud-Japanse woord Fatsi (hachi in modern Japans) ofwel acht en verwijst naar een achtlobbig blad. De soorttoevoeging japonica is een verwijzing naar de herkomst van de plant: Japan, Korea en Thailand. Vroeger werd de plant door de botanisten Aralia japonica en ook Aralia sieboldii de Vriese genoemd.

  De Nederlandse benaming Vingerplant verwijst naar de vorm van de bladeren. In Japan noemt met de Vingerplant yatsude, ofwel acht vingers. In het Engels heet de Vingerplant False Castor Oil Plant or Japanese aralia. in Frankrijk heet Vingerplant Fatsia of Faux-aralia en in het Duits wordt de plant Zimmeraralie genoemd.

  410956906c913b293925b69ebed05432_medium.

  Beschrijving Vingerplant

  Vingerplant is een drie tot vier meter hoge heester, met een licht vertakte groei. De imposante, diep gelobte bladeren, met zeven, acht of negen vingers, kunnen wel dertig centimeter groot worden en geven de plant een tropisch uiterlijk. De bloei, in de vorm van een bolletje,  lijkt heel veel op onze inheemse klimop en verraadt daarmee de familieverwantschap. Na de bloei verschijnen kleine zwarte bessen.

  Is de Vingerplant Giftig?

  De Vingerplant is zeker niet eetbaar en de bessen ook niet. Het sap van de plant kan bij aanraking leiden tot rode plekken en irritatie op de huid. Gebruik daarom liefst handschoenen als je de plant snoeit.

  fd017b0b93396cda9048fdd51f889dab_medium.

  Is de Vingerplant winterhard?

  Hoewel de plant aanvankelijk als kasplant naar Europa kwam werd al gauw duidelijk dat de plant behoorlijk winterhard is. De Vingerplant is bestand tot -15 graden Celsius. Voor het Nederlandse en Belgische klimaat betekent dit dat de plant alleen in uitzonderlijk strenge winters afgedekt moet worden. Bij vorst hangen de bladeren vaak slap maar ze herstellen zich daarna weer gauw. De bonte vorm is, naar verluidt, iets minder winterhard. Overigens heb ik ooit een plant gehad die na een winter van minus twintig graden geheel tot aan de grond doodvroor en het volgende jaar weer uitliep.

  Toepassing Vingerplant in de tuin

  De Vingerplant is met haar grote, exotisch aandoende, bladeren een opvallende verschijning voor jungletuin. Ook wordt Vingerplant als solitair, als blikvanger in tuinen toegepast vanwege haar ‘dramatisch’ effect. Vooral dicht tegen een muur geplant komen ze goed tot hun recht. Tijdens de bloei is de Vingerplant een goede bijenplant. De bladeren van de Vingerplant kunnen worden gebruikt om bloemenarrangementen en blijven daarin wekenlang goed. Combineer Vingerplant met schaduwplanten zoals Gillenia, Leliegras, Maagdenplant, Schoenlappersplant of Vingerhoedskruid. We kennen één cultivar van de Vingerplant:

  • Fatsia japonica, de gewone Vingerplant
  • Fatsia japonica ‘variegata', met bonte bladeren

  Standplaats en planten Vingerplant

  Vingerplant heeft een standplaats in de schaduw of halfschaduw nodig. In de volle zon zullen de bladeren in de zomer geel worden. De standplaats dient enigszins beschut te zijn tegen sterke wind, maar voldoende open om te zorgen dat de plant snel kan drogen na regen. De grond dient bij voorkeur goed gedraineerd te zijn, al heb ik ze ook zonder problemen op leem zien groeien. Vingerplant heeft als snelle groeier in de zomer extra voedingsstoffen nodig. Ik gebruik daarvoor gedroogde koemest die ik rondom de stam strooi en daarna licht door de grond hark.

  f4fb3422082d5d08490f5291bf864ada_medium.

  Vingerplant snoeien

  De Vingerplant krijgt als de plant ouder wordt vaak takken met weinig of geen bladeren. Deze lege kunnen best worden weggesnoeid. De beste tijd hiervoor is april – mei. Dode takken moeten altijd worden verwijderd en dit kan het gehele jaar door.

  Ziektes Vingerplant

  Vingerplant  is redelijk bestand tegen ziekten en insecten. Soms worden de bladeren wat geel als de planten te veel in de zon staat. Als de Fatsia onvoldoende voeding krijgt wordt ze vatbaar voor insectenplagen zoals trips en wolluis.

  Vingerplant vermeerderen

  De Vingerplant is heel gemakkelijk te vermeerderen. De methode die ik zelf gebruik is het maken van afleggers. Echter stekken is ook geen kunst, mits de grond voldoende vochtig is. Verder kun je de Fatsia opgroeien uit zaad. Houdt rekening met een kiemperiode van één tot drie maanden

  Vingerplant kopen

  De Vingerplant is het gehele jaar door te koop in tuincentra op de kamerplantenafdeling. Zaden kunnen we via het internet bestellen, zodat je ze ook zelf kunt zaaien.

  Vingerplant

  Een bijzondere plant voor de exotische tuin en onverwacht sterk.

 • End of content

  No more pages to load