• Vingerhoedskruid, standplaats, verzorging, vermeerderen en snoeien van Digitalis Purpurea

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Vingerhoedskruid of Digitalis Purpurea die in de zomer bloeit. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van de Vingerhoedskruid en wat zijn de beste Vingerhoedskruid soorten om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Digitalis, Bijenplant, Schaduwplant

  Vingerhoedskruid

  Vingerhoedskruid is een inheemse plant die twee-of meerjarig is. Vingerhoedskruid komt in geheel Europa in het wild voor.

  Behalve Vingerhoedskruid zijn ook de synoniemen Pijpenkop, Poppenschoentje, Judasbeurs en Slangenbloem in gebruik. In de homeopathie en oude natuurgeneeswijzen werd Vingerhoedskruid vroeger vaak gebruikt, soms met fatale gevolgen.

  Etymologie Digitalis Purpurea

  De botanische benaming van Vingerhoedskruid is Digitalis Purpurea. De geslachtsnaam "Digitalis" is modern Latijn voor de Nederlandse naam Vingerhoed en het Duitse Fingerhut. De naam is afgeleid van het Latijnse "digitus" of "vinger". De soortnaam "purpurea" verwijst naar de lila kleur van de bloemen.

  Is Vingerhoedskruid giftig?

  Ja, samen met Akoniet of Monnikskap behoort Vingerhoedskruid tot en meest giftige planten in onze tuinen. Het gif in de wortels, stengels en bladeren kan tot ernstige polsvertraging en zelfs hartstilstand leiden. In de reguliere geneeskunde worden bepaalde gifstoffen uit Vingerhoedskruid gebruikt bij hartritmestoornissen.

  5e649bcfa781f52cdba566afa0a572e1_medium.

  Vingerhoedskruid is met name gevaarlijk bij inname maar het plantensap kan ook op de huid een allergische reactie oproepen. Bij het verwijderen van het loof of bij het verplanten moet daarom altijd een tuinhandschoen worden gebruikt.

  Beschrijving Vingerhoedskruid

  Vingerhoedskruid groeit vanuit een wortelrozet. De brede lancetvormige bladeren hebben diepe nerven die in een netpatroon over de bladeren lopen. De bladeren zijn groen met een blauwgrijze waas en zijn net als de stengel viltig behaard. In de periode mei tot en met  september verschijnen de imposante bloemstengels die doorgaans tussen de zestig en honderdtwintig centimeter hoog worden en wel honderd bloemen kunnen dragen.

  78c0a11038e49d21fde5dfd48c60c007_medium.

  Meestal bloeit de plant pas vanaf het tweede jaar. De buisvormige bloemen zijn wel vier centimeter lang: hommels moeten er helemaal inkruipen om aan de honing te komen. Van binnen hebben de bloemen prachtige donkere vlekken. Na de bloei verschijnen de zaaddoosjes. Daarna sterft de plant af om soms in het voorjaar weer uit te springen maar vaak blijft de leeftijd beperkt tot maximaal twee jaar.

  Toepassing Vingerhoedskruid in de tuin

  Vingerhoedskruid wordt typische aangeplant voor de prachtige bloemen. In de tuin zijn ze mooi in groepen aangeplant half onder struiken of heesters. De volgende planten zijn mooi voor onze tuinen

  • Digitalis Purpurea, gewoon Vingerhoedskruid
  • Digitalis Purpurea 'Alba', wit
  • Digitalis purpurea ‘Apricot Beauty’, zachtroze bloemen
  • Digitalis purpurea ‘Candy Mountain’, lila bloemen
  • Digitalis Purpurea ‘Camelot Cream’, crèmekleurig
  • Digitalis purpurea ‘Dwarf red’, dwergvorm, fuchsiakleurig
  • Digitalis Purpurea ‘Foxy’, dwergvorm, allerlei kleuren
  • Digitalis purpurea ‘Pink Champagne’, roze bloemen

  Standplaats en planten Vingerhoedskruid

  Vingerhoedskruid is een plant die houdt van een standplaats met het grootste gedeelte van de dag schaduw. Zelf vind ik de planten op zijn mooist op een plaats waar ze in de avond zon hebben. Plant ze in vochtige, voedzame grond en gebruik een mest zonder kalk (calcium).

  5338ab90b05e95e845f17a2442427e7d_medium.

  Vingerhoedskruid snoeien

  Vingerhoedskruid hoeft niet gesnoeid te worden. De meeste mensen laten de plant zaad schieten omdat ze zich zo weer uitzaait. Indien de bloem wordt verwijderd is de kans groter dat ze het jaar daarna weer te voorschijn komt maar het is geen zekerheid.

  Vingerhoedskruid vermeerderen

  Vingerhoedskruid kan worden gezaaid. Dat kan prima in situ, in de tuin zelf maar ze kunnen ook in het voorjaar worden voorgezaaid in koude kas of binnenshuis. Vergeet niet dat de plant pas het tweede jaar bloeit.

  84fd834d2a5701e39974e68b451d9de4_medium.

  Vingerhoedskruid

  Dodelijk mooi!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load