• Vingerhelmbloem verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Corydalis solida

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Vingerhelmbloem ook wel Voorjaarshelmbloem genoemd, Corydalis solida, is een in het voorjaar bloeiende stinsenplant met bijzondere, lichtroze bloempjes met lange sporen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Vingerhelmbloem, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent Vingerhelmbloem.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Corydalis, Borderplant, Stinsenplant, knolgewas

  Vingerhelmbloem

  Corydalis solida is een inheemse, bladverliezende, vaste plant uit de Papaverfamilie of Papaveraceae, die afkomstig is uit het noorden van Europa en Azië. We vinden deze plant vooral op vochtige, beschaduwde plekken met een humus- en kalkrijke grond. In Nederland gebruiken we verschillende namen voor deze plant, zoals Vingerhelmbloem, Vogeltje-op-de-kruk en Voorjaarshelmbloem.

  Etymologie Corydalis solida

  De botanische benaming van Vingerhelmbloem is 'Corydalis solida’. Oorspronkelijk werd plant door Carolus Linnaeus in 1753 als ‘Fumaria bulbosa’ beschreven. De geslachtsnaam 'Corydalis' is afgeleid het Latijnse ‘corydalus’, wat zijn oorsprong vindt in het Griekse ‘korudalós’ of ‘kuifleeuwerik’. Het is een verwijzing naar de bloeiwijze van de Vingerhelmbloem, die lijkt op de kuif van deze vogel. De soortaanduiding 'solida' is een Latijns woord dat ‘dicht, niet hol’ betekent. Corydalis solida heeft geen holte onder aan de knol, afwijkend van andere planten uit dit geslacht. In het Engels wordt de plant ‘Bird in a bush’ genoemd, in Duitsland noemen ze haar ‘Gefingerter Lerchensporn’ en in het Frans wordt ze ‘Corydale solide’ genoemd.

  Beschrijving Vingerhelmbloem

  Vingerhelmbloem groet vanuit een knol van waaruit een 20 centimeter lange, onvertakte stengel groeit. De blauwgroene bladeren staan verspreid aan de stengel. De bladeren zijn meervoudig geveerd met diep gelobde deelblaadjes.  Doorgaans heeft de plant niet meer dan twee bladeren. De bloeitijd van Vingerhelmbloem loopt van maart tot en met april. 

  Aan het eind van de stengel vormt zich dan een dichte tros met 1½-2½ cm grote, roze, rode of paarse buisvormige bloemen met de typerende lange sporen. Na de bloei verschijnt het zaad.

  Is Corydalis solida giftig?

  Alle delen van de Vingerhelmbloem is giftig, met name de wortels. Toch wortels de wortels, gekookt, in sommige culturen gegeten. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt de plant al duizenden jaren ingezet als pijnbestrijder bij ondermeer menstruatie en wonden. 

  Is het Vingerhelmbloem winterhard?

  Corydalis solida is goed koudebestendig en winterhard tot minimaal -20 graden Celsius.

  Toepassing Vingerhelmbloem in de tuin

  Corydalis solida is een dankbare plant die het goed doet onder struiken en bomen, of tuinen op het noorden. Plant ze in groep voor een mooi effect in grotere groepen en/of met meerdere kleuren. Combineer Vingerhelmbloem met Bosanemoon en Sneeuwklokjes.

  Standplaats en planten Vingerhelmbloem

  Het Vingerhelmbloem groeit in het wild op vochtige plekken, doorgaans in de schaduw. Plant Corydalis bij voorkeur in rijke, humus, goed gedraineerde grond die altijd vochtig is. Zorg voor grond is voorbereid met een beetje compost en licht bemest wordt. Vingerhelmbloem groeit kan relatief dicht op elkaar worden geplant met een onderlinge afstand maximaal  tien centimeter.

  Vingerhelmbloem snoeien

  De Vingerhelmbloem is een plant die niet gesnoeid hoeft te worden.

  Ziektes Vingerhelmbloem

  Vingerhelmbloem is een relatief sterke plant die nauwelijks last heeft van ziektes en insecten. Roest, meeldauw en een naaktslakken plaag kunnen wel eens optreden.

  Corydalis solida vermeerderen

  De Vingerhelmbloem kan gemakkelijk worden vermeerderd door de plant in het najaar op te graven en de jonge bolletjes uit te planten.Na de bloei vormt zich zaad dat gewoon in de volle grond kan worden gezaaid, direct na de oogst.

   

  Vingerhelmbloem kopen

  Corydalis solida wordt regelmatig in tuincentra te koop aangeboden Via webshops is zijn de knollen goed te verkrijgen en is de keuze in cultivars groter. Mooie cultivars voor onze tuinen zijn onder meer:

  • Corydalis solida, lichtroze bloemen
  • Corydalis solida 'Beth Evans’, zachtroze bloemen
  • Corydalis solida ‘Cantate’, lila bloemen
  • Corydalis solida 'Dieter Schacht’, lichtroze bloemen
  • Corydalis solida 'GP Baker’, rode bloemen
  • Corydalis solida 'Ice Queen’, crèmewitte bloemen
  • Corydalis solida 'Purple Bird’, paarsrode bloemen
  • Corydalis solida Red Baron, rode bloemen
  • Corydalis solida 'Red Bird’, rode bloemen

  Vingerhelmbloem

  Een elegante voorjaarsbloeier om te laten verwilderen.

 • End of content

  No more pages to load