• Vijgcactus, verzorging, standplaats, planten en stekken van Opuntia ficus-indica

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de bekende vijgcactus, Opuntia ficus-indica, een matig winterharde, Mexicaanse cactus die in de zomer bloeit met prachtige witte, gele of rode bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent deze Opuntia.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, RobsKamerplanten, Opuntia, Succulent, Cactus

  Vijgcactus

  Opuntia is een geslacht van Vijgcactussen uit de Cactusfamilie of Cactaceae. De oorspronkelijk uit Mexico afkomstige Opuntia ficus-indica is een plant uit vorstvrije, droge of semidroge gebieden. De Vijgcactussen is in het verleden met tal van andere Opuntia soorten gehybridiseerd , het is daarom onmogelijk om vast te stellen wat de oorspronkelijke plant was. De Vijgcactus kent tal van toepassingen. Zo wordt de plant als erfafscheiding aangeplant en als omheining voor vee. In droge gebieden wordt de plant gebruikt om de grond vast te houden en zo erosie tegen te gaan.

  De bladeren (nopales) worden gegeten als bladgroente en gebruikt als veevoer. De vruchten (tunas) worden gegeten en daarnaast vormen zij de basis voor verschillende likeuren zoals colonche. De vruchten worden vaak gekookt en verwerkt tot producten als miel de tuna (vijgcactus honing) of queso de tuna (cactusvijg kaas).

  76bebad9dbc3daa8e9c965e911289333_medium.

  Er bestaan verhalen dat Columbus de plant naar Spanje bracht en dat de Vijgcactus zich zo over het Europese gedeelte van het Mediterrane gebied heeft verspreid en via de Moren over het Noord-Afrikaanse gedeelte. Er zijn geen historische bronnen die deze legende ondersteunen.

  Etymologie Opuntia ficus-indica

  De geslachtsnaam “Opuntia” is een verwijzing naar de Oude Griekse stad “Opus” waar volgens de geleerde Theophrastus van Eresus een eetbare plant groeide, die kon worden vermeerderd door de bladeren in de grond te steken, waarschijnlijk ook een soort van vijgcactus. De soortnaam “ficus-indica” is een samentreksel van het Latijnse “ficus” of “Vijg” en “indica” of “India”. De betekenis “Indiase Vijg” doet echter geen recht aan de Mexicaanse afkomst.

  De Nederlandse naam “Vijgcactus” is verwijst naar de vrucht van de cactus. In het Engels wordt de plant “Indian Fig” of “Prickly pear” genaamd, in het Frans “Figuier de Barbarie” en in het Duits “indische Feige”.

  Beschrijving Vijgcactus

  De Vijgcactus is een twee tot vijf meter hoge cactus die groeit in vorm van schijven met een grootte van maximaal twintig bij vijftig centimeter, rondom voorzien van stekels. De Vijgcactus heeft een koude periode nodig om te bloeien. De bloemen zijn wit, geel of rood, ze zijn trechtervormig en hebben een doorsnede van vier centimeter. Vaak hebben de bloemen een naar rood verkleurend hart en ze groeien aan de uiteinden van de schijven. Na de bloei verschijnt de groengele tot rode, eetbare vijgvrucht die is voorzien van zaden. De smaak is niets bijzonders, wel apart.

  Is de Vijgcactus Giftig?

  De Vijgcactus is niet giftig. Zowel de schijven, het fruit en de zaden zijn eetbaar. Het sap van het fruit wordt in de volksgeneeskunde gebruikt bij brandwonden en ter bestrijding van diabetes.

  Is de Vijgcactus winterhard

  Deze Vijgcactus is winterhard tot 7 graden Celsius onder nul, mits op een zonnige plek geplant met zeer goed gedraineerde grond. De beste resultaten in de volle grond is als ze een dikke laag zand en grit staan. Je kunt ze ook overwinteren door ze in een pot te planten waarvan je de grond helemaal laat uitdrogen en deze onder een afdak te zetten. Binnen zetten kan ook, mits koel rond de vijf graden Celsius.

  f859f405208412915e2d0fe651b6ce7c_medium.

  Toepassing Vijgcactus in tuinen

  De Vijgcactus is bij uitstek een plant voor de liefhebber. In een rotstuin, met een zeer goed gedraineerde bodem zijn ze, zeker als ze bloeien, een echte blikvanger! Plant ze in een kleine groep of als solitair. Natuurlijk kan de Vijgcactus ook in potten worden geplant en daarnaast kan deze cactus als kamerplant worden toegepast.

  745c5910f7b5a5bc306962b931321705_medium.

  Standplaats, planten en verzorging Vijgcactus

  Vijgcactus is een plant die zoveel mogelijk licht moet hebben, met de gehele dag direct zonlicht. Het is een plant die nooit te nat mag staan en daarom is een tien centimeter dikke drainagelaag van scherven of grit noodzakelijk onder in het plantgat.  Plant Vijgcactus in een zanderige bodem. Deze cactus heeft pijnlijke stekels en bij het (ver)planten kun je het beste hele goede handschoenen dragen. Zelf wikkel ik de plant ook nog in kranten: zo kun je de plant goed vasthouden zonder je pijn te doen. Voor potten gebruik je gewone cactusgrond en vult de onderste drie centimeter van de bloempot uitsluitend met grit of potscherven. Jonge planten worden elke drie jaar verplant, oudere planten elke vijf jaar. Bemest de Vijgcactus, alléén in de groeiperiode, twee keer per maand met een vloeibare cactusmest.

  Vijgcactus snoeien

  Verwijder de lelijke of bruine delen altijd direct. Wil je de plant trimmen, doe dit direct na de bloei. Schijven die je r verwijdert kun je gebruiken om te stekken.

  52ee77710c002393ee5a9e887c638eda_medium.

  Ziektes Vijgcactus

  Een Vijgcactus heeft niet zo snel last van ziektes. Het grootste gevaar zijn te natte voeten.

  Vijgcactus vermeerderen

  De Vijgcactus kan heel eenvoudig worden gestekt door een schijf in de grond te steken. Deze kunnen met een mes worden losgesneden van de moederplant en opgeplant. Je kunt Vijgcactus ook zaaien. Het zaaien kan het beste in het voorjaar worden gedaan. Laat de zaden een nacht voorweken in lauwwarm water en zaai ze in een verwarmd zaaikasje. Na drie tot zes weken ontkiemen de zaadjes.

  650de8f3bb15f68adcb1c54ce93eaade_medium.

  Vijgcactus kopen

  De Vijgcactus is nauwelijks te koop in tuincentra maar vooral te vinden bij gespecialiseerde webshops en kwekers. Natuurlijk kun je in warmere gebieden zaden of stekken meenemen.

  Vijgcactus

  Een bijzondere cactus met eetbare vrucht.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load