• Vetkruid: standplaats, planten, verzorging en vermeerderen van Sedum oreganum

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Oregon Vetkruid of Sedum oreganum, een vetplant die van juli tot en met augustus bloeit met gele bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe te vermeerderen en wat is de bloeitijd van Vetkruid.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Sedum, Rotstuin, Vetplant, Grondbedekker 

  Oregon Vetkruid

  Oregon Vetkruid is een bekende kussenvormende plant, afkomstig uit de Vetplantenfamilie of Crassulaceae. Deze Vetkruidsoort vinden aan de pacifische kust van Noord-Amerika, van het noorden van Californië tot in Alaska. De plant groeit in de kuststreek veelal op een stenige ondergrond, langs kliffen en rotswanden. Er worden twee ondersoorten onderkent: 

  • Sedum oreganum oreganum
  • Sedum oreganum  tenue, compacte groei

  af667c8c20f50a62519329333c2512e3_medium.

  Etymologie Sedum oreganum

  De botanische naam van Oregon Vetkruid is ‘Sedum oreganum’. Deze plant werd in 1840 wetenschappelijk beschreven door de  Engelse botanicus en dierkundige Thomas Nuttall die van 1808 tot 1841 in Amerika woonde en werkte. De geslachtsnaam ‘Sedum’ is afgeleid van het Latijnse werkwoord ‘sedere’ wat je kunt vertalen als ‘zitten’ en verwijst naar het feit dat deze planten altijd in dichte kussens op muren, rotsen en daken groeien, alsof ze erop zitten. De soortnaam ‘Oreganum’ is Latijn en betekent ‘afkomstig uit Oregon’. Het verwijst naar de oorspronkelijke vindplaats van de plant, de staat Oregon in het westen van Noord-Amerika. In het Engels wordt Oregon Vetkruid aangeduid met de naam ‘Oregon stonecrop’. In Frankrijk noemen ze Vetkruid ‘Le Sedum oreganum’. In Duitsland wordt de naam ‘Fetthenne’ gebezigd. De Nederlandse naam Vetkruid is een verwijzing naar de dikke bladeren.

  Is Sedum oreganum giftig?

  Oregon Vetkruid staat niet bekend als giftig. Jonge blaadjes worden wel gegeten in salades maar in grotere hoeveelheden raakt je maag van streek. Beter niet doen dus!

  564fa7b9747e9cfa7cbd7bb87da2ee01_medium.

  Beschrijving Vetkruid

  Oregon Vetkruid is een maximaal zeven centimeter hoge tapijtvormende plant met een kruipende groeiwijze. De stengels zijn dicht bebladerd met ovale, dikke, sappige blaadjes voorzien van een waslaag. Stengels en bladeren zijn succulent, ze kunnen dus water opslaan. De bloeitijd van Vetkruid is de periode juli tot en met augustus. Terwijl de plant bloeit, worden de blaadjes donkerrood. De kleine stervormige bloempjes hebben vijf citroengele kelkblaadjes, vijf kroonblaadjes en 10 meeldraden en verschijnen in eindstandige kransjes. Na de bloei verschijnen kokervruchtjes met kleine bruine zaden, die in september rijp zijn.

  1321f3add9c0a5aabe37892fb8ab2834_medium.

  Toepassing Oregon Vetkruid in tuinen

  Vetkruid is prachtig in de voorgrond, in de bloeiende border en natuurlijk in rotstuinen. Plant Vetkruid op muren, tussen stenen en op daken voor een prachtig effect. Een relatief nieuwe toepassing van de laatste jaren is het gebruik van Sedum soorten op groene daken. Hiervoor zijn zogenaamde sedummatten te koop. Vetkruid combineert goed met andere sedumsoorten, liefst met afwijkende bloemkleur en bloeitijd.

  Standplaats en planten Vetkruidca0c4d2f87c265e20f7a5b4057fa4a2a_medium.

  Vetkruid heeft behoefte aan een zonnige, warme standplaats en heeft een hekel aan schaduw. Zorg voor een goed doorlatende, zanderige grond met grit voor het beste resultaat. 

  Snoeien Vetkruid

  Vetkruid hoeft niet te worden gesnoeid.

  Vermeerderen Vetkruid

  Niets is eenvoudiger dan de Vetkruid te vermeerderen. Je kunt de planten scheuren in het najaar door de kluit met de hand uit elkaar te trekken. Stengelstek is altijd succesvol. Je kunt een stengeltje van de plant lostrekken, daar blijft altijd wel wat wortel aan vastzitten. Deze stengel kun je dan weer uitplanten. Daarnaast kan de plant gemakkelijk gezaaid worden.

  Vetkruid

  Deze zonaanbidder is een mooie plant voor de droge plek!

  Méér lezen? Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load