• Vetkruid (Roze): verzorging, standplaats en vermeerderen van Sedum spurium

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over een bloeiende vetplant Roze Vetkruid, Sedum spurium die in juni en juli muren, daken en tuinen opfleurt met haar rozerode bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen van de Roze Vetkruid en wat zijn de beste Sedum spurium om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, BorderPlant, Rotstuin, Sedum, Vetplant, Wintergroen

  Roze Vetkruid of Kaukasus Vetkruid

  Het geslacht Sedum is een geslacht van vierhonderd tot vijfhonderd planten, groeiend op het noordelijk halfrond, behorende tot de vetplantenfamilie of Crassulaceae en daarme familie van de bekende Jade Plant. Roze Vetkruid is een uit de Kaukasus afkomstige plant die we veel in onze tuinen aantreffen. In het wild vinden we Roze Vetkruid vooral om droge, stenige plekken zoals op muren, tussen rotsen, in richels en op de daken van huizen. Vanuit onze tuinen heeft Sedum spurium zich over vele landen in het wild verspreidt.

  2f3508095d1736dce4989f0937649054_medium.

  Etymologie Sedum spurium

  De botanische naam van de Roze Vetkruid is Sedum spurium, een naam die de plant in 1808 kreeg van de Duitse Botanist Friedrich von Bieberstein. In 1995 heeft Henk ’t Hart de plant ingedeeld bij het geslacht Phedimus en de naam Phedimus spurius geïntroduceerd, maar deze naam wordt zelden gebruikt. De geslachtsnaam Sedum is Latijn en is afgeleid van het werkwoord ‘sedere’ wat je kunt vertalen als ‘zitten’ en verwijst naar het feit dat deze planten altijd in dichte kussens op muren, rotsen en daken groeien, alsof ze erop zitten. De soortnaam ‘Spurium’ is afgeleid van het Latijnse ‘spurius’ of ‘buitenechtelijk. Deze soortnaam werd vaak gebruikt, voor soorten waarvan de taxonomische indeling problematisch was.

  In het Engels wordt Roze Vetkruid aangeduid met de namen 'Caucasian stonecrop' or 'Dragons blood'. In Frankrijk noemen de Roze Vetkruid ‘Orpin bâtard’. In Duitsland wordt de naam ‘Kaukasus - Fetthenne’ gebezigd. 

  Is Roze Vetkruid giftig?

  Roze Vetkruid is licht giftig. Speciale voorzorgsmaatregelen hoeven niet genomen te worden tijdens het verplanten of snoeien. De plant is niet eetbaar.

  Is Roze Vetkruid winterhard?

  Roze Vetkruid is zeer winterhard.

  Beschrijving Roze Vetkruid

  De Roze Vetkruid is een maximaal acht centimeter hoge tapijtvormende plant met een kruipende groeiwijze. De rode stengels zijn dicht bebladerd met ovale, dikke, sappige blaadjes voorzien van een waslaag. Het omgekeerd eirond blad dat vaak licht gekarteld is, staat kruisgewijs tegenoverstaand aan de stengel.Stengels en bladeren zijn succulent, ze kunnen dus water opslaan. De bloeitijd van Roze Vetkruid is de periode juni tot en met augustus. De kleine stervormige bloempjes hebben vijf kelkblaadjes, vijf kroonblaadjes en 10 meeldraden. Ze staan gegroepeerd in een platte bloeiwijze. Na de bloei verschijnen kokervruchtjes met kleine bruine zaden.

  d825d1f9c62615f96b0ee174dcaa801e_medium.

  Toepassing Roze Vetkruid in tuinen

  De Roze Vetkruid is prachtig in voorgrond, in de bloeiende border, tussen staptegels, op muren en daken en natuurlijk in rotstuinen. Plant Roze Vetkruid op muren, tussen stenen en op daken voor een prachtig effect. Een relatief nieuwe toepassing van de laatste jaren is het gebruik van Sedum soorten op groene daken. Hiervoor zijn zogenaamde sedummatten te koop. Roze Vetkruid combineert natuurlijk goed met andere vetplanten en trekt in de bloeitijd vlinders, bijen en hommels aan .

  Standplaats en planten Roze Vetkruid

  Roze Vetkruid heeft behoefte aan een zonnige, warme standplaats maar kan best tegen een klein beetje schaduw. Zorg voor een goed doorlatende, voedselarme, zanderige grond met grit voor het beste resultaat.

  Snoeien Roze Vetkruid

  Roze Vetkruid hoeft niet te worden gesnoeid.

  f82558e772ad52bc0141bce380791a3f_medium.

  Vermeerderen Roze Vetkruid

  Niets is eenvoudiger dan de Roze Vetkruid te vermeerderen. Je kunt de planten scheuren in het najaar. Stengel stek is altijd succesvol. Je kunt ook een stengeltje uittrekken, daar blijft altijd wel wat wortel aan vastzitten. Deze stengel kun je dan weer uitplanten. Daarnaast kan de plant gemakkelijk gezaaid worden.

  Roze Vetkruid kopen

  Roze Vetkruid is vrij algemeen verkrijgbaar. Er zijn een aantal prachtige hybriden en cultivars te vinden in zowel tuincentra als op het web. De volgende zijn aan te raden voor onze tuinen:

  • Sedum spurium, wildvorm, roze bloemen
  • Sedum spurium 'Album', witte bloemen
  • Sedum spurium 'Dr John Creech', compact groeiend, lilaroze bloem
  • Sedum spurium 'Fireglow', lilarode bloemen, roodgroen blad
  • Sedum spurium 'Fuldaglut', lilarode bloemen, roodgroen blad
  • Sedum spurium 'Red Carpet', lilarode bloemen, roodgroen blad
  • Sedum spurium 'Roseum', roze bloemen
  • Sedum spurium 'Tricolor', roze bloemen, groen blad met wit-rode rand
  • Sedum spurium 'Voodoo', lilarode bloemen, donkerrood blad

  Roze Vetkruid

  Deze zonaanbidder is een sterke plant voor een droge plek!

  cd1349015a073492565f7bf715188521_medium.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load