• IJzerhard, beschrijving, verzorging en vermeerderen van Verbena bonariensis

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de elegante verbena bonariensis, een bijenplant. Hoe verzorg je IJzerhard, waar kun je ze het beste planten en hoe kun je IJzerhard vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Bijenplant, Vlinderplant, Verbena

  Verbena bonariensis of ijzerhard

  IJzerhard is een mooie slanke bloeiende plant die afkomstig is uit Zuid-Amerika. Daar vinden we Verbena met name op vochtige plekken en langs het water, onder andere in Argentinië, Chili, Columbia en Brazilië. De plant zaait zichzelf gemakkelijk uit en vanuit tuinen heeft IJzerhard zich in het wild gevestigd in Zuid-Afrika, Azië, Oceanië, Hawaii en Noord-Amerika.

  78b86028ff4c924e0966e11a8e772252_medium.

  Is IJzerhard winterhard?

  IJzerhard is een vaste plant maar in Nederland sterft de plant vaak af in de winter. Dat is geen probleem omdat de plant zich gemakkelijk uitzaait. Jonge planten bloeien al in het eerste jaar.

  Etymologie Verbena bonariensis

  De wetenschappelijke benaming voor IJzerhard  is verbena bonariensis maar we vinden de plant ook wel onder de oude naam verbena patagonica en de foutieve naam verbena brasiliensis. De geslachtsnaam verbena is afkomstig uit het Latijn en betekent “heilige tak”. De soorttoevoeging bonariensis is Latijn voor afkomstig uit Buenos Aires.

  Verbena thee8c31fbebc21d20a2037e7ad711340eda_medium.

  Verbena thee wordt niet gemaakt van verbena bonariensis maar van het inheemse familielid van deze plant: verbena officinalis.

  Beschrijving IJzerhard

  IJzerhard als plant is maximaal 30 centimeter hoog maar tijdens de bloei bereikt de plant gemakkelijk twee meter hoogte. De basis van de plant gaat na een tijd verhouten. De langwerpige bladeren zijn gekarteld  en staan paarsgewijs aan een behaarde stengel.

  De onderzijde van de bladeren is licht behaard en de bovenzijde heeft een prachtige gemarmerde tekening door de nerven. De bladeren hebben doorgaans een breedte van een halve centimeter en een lengte van drie tot zes centimeter.

  De talrijke bloemen bloeien van juli tot en met oktober en hebben een prachtige lila kleur die in de zon een metallic glans krijgt.  Aan het einde van een stengel verschijnen een heleboel kleine bloempjes met vijf bloemblaadjes. De bloempjes zelf zijn weer geclusterd in kleine groepjes. De bloemen worden bijzonder graag bezocht door vlinder, bijen en hommels.

  Toepassing IJzerhard in de tuin

  IJzerhard is vanwege de hoogte een plant voor achteraan de bloeiende border samen met andere hoge planten zoals de gele reuzenscabiosa. Het is ornamentele plant die een statement achterlaat in je border. De lange bloemstengels buigen bewegen prachtig in de wind. Plant IJzerhard in groepen voor een mooi en langdurig effect.

  5fd6a3d2b01acf0af7b1e12512776189_medium.

  Verbena bonariensis cultivars

  • Verbena bonariensis 'little one', compacte vorm
  • Verbena bonariensis 'lollipop' is een speciale laagblijvende variant en daarmee geschikt voor kleinere tuinen.
  • Verbena bonariensis 'Finesse'. Deze is niet heel erg sterk en sterft elk jaar af.

  Verzorging en grondsoort IJzerhard

  IJzerhard houdt van een vochtige doch goed gedraineerde bodem.

  Al te veel meststoffen zijn niet noodzakelijk, één keer per jaar bijmesten is voldoende.

  Plant je Verbena diep genoeg, dan is de plant redelijk droogtebestendig.

  Belangrijk voor een uitbundige bloei is een plek in de volle zon.

  IJzerhard vermeerderen

  IJzerhard ontwikkelt na de bloei kleine vruchtjes die uit vier bruine zaden bestaan. Verbena zaad kiemt gemakkelijk en de planten groeien binnen een jaar op tot volwassen planten. Zaaien geschiedt bij voorbaat van februari tot april in stekgrond (half zand/half potgrond). Kamertemperatuur, 18 tot 21 graden Celsius, is voldoende voor IJzerhard om te ontkiemen. IJzerhard zaait zich vaak spontaan uit in de tuin.

  IJzerhard

  9b534914679f8422e4b0d7ea68972b0b_medium.

  IJzerhard is een geweldige plant voor iedereen die bijen, hommels en vlinders wil aantrekken in zijn tuin. Het is een gemakkelijk plant die meestal sterft in de winter maar omdat ze zich uitzaait in het volgende jaar weer net zo vrolijk tevoorschijn komt.

   

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load