• Venusschoen: standplaats, planten, verzorgen en vermeerderen van Cypripedium Parviflorum

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je over Venusschoen, Cypripedium Parviflorum, een in voorjaar bloeiende orchidee met spectaculaire bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van Venusschoen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Cypripedium, TuinOrchidee, Orchidee

  Venusschoen

  Cypripedium Parviflorum

  De Venusschoen, Cypripedium Parviflorum, is een uit Noord-Amerika afkomstige orchidee, die de laatste jaren in Nederland en België te koop is. In het wild vinden we het Venusschoen in uiteenlopende habitats. Meestal betreft het echter kalkrijke hellingbossen met een koele, humusrijke bodem. Alleen de variëteit makasin vinden we in moerassige gebieden. Cypripedium Parviflorum is een soort die gemakkelijk hybridiseert en er zijn grote onderlinge verschillen tussen planten mogelijk. Er worden vier variaties onderkend:

  • Cypripedium parviflorum var. exiliens
  • Cypripedium parviflorum var. makasin 
  • Cypripedium parviflorum var. parviflorumCypripedium Parviflorum
  • Cypripedium parviflorum var. pubescens

  Etymologie Cypripedium Parviflorum

  De wetenschappelijke naam van Venusschoen is ‘Cypripedium Parviflorum’. De plant werd voor het eerst wetenschappelijke beschreven door de Britse botanist Richard Salisbury. De geslachtsnaam ‘Cypripedium’, door Carl Linnaeus in 1753 bedacht, is samengesteld uit het Griekse ‘Kupris’ de Oudgriekse naam van ‘Aphrodite’ en ‘pedilon’ of ‘sandaal’. In het Nederlands hebben we er Venusschoen van gemaakt. Het geslacht ‘Cypripedium’ is ingedeeld in in de subfamilie Venusschoentjes of Cypripedioideae, die weer een onderdeel vormt van de orchideeënfamilie of Orchidaceae. De soortnaam ‘Parviflorum’ is samengesteld uit het Latijnse ‘parvi’ of ‘klein’ en ‘florum’ of ‘bloem’. De betekenis is dus ‘kleine bloem’. Een naam die vreemd kan overkomen want de bloem is juist erg groot. Waarschijnlijk is de naam gemaakt op een exemplaar van Cypripedium parviflorum var. parviflorum die, voor een Venusschoentje, inderdaad kleine bloemen heeft. De planten op de foto zijn van de variëteit Cypripedium parviflorum var. pubescens, die ik zelf het allermooist vind. 

  Beschrijving VenusschoenCypripedium Parviflorum

  Venusschoen groeit vanuit een kruipende wortelstok die in symbiose leeft met mycorrhiza, een soort van in de grond levende schimmel. Vanuit de wortels maakt de plant uitlopers die resulteren in nieuwe planten. De plant heeft één vijftien tot vijftig centimeter lange, harige stengel. De bladeren zijn ovaal van vorm en staan verspreid aan de stengel. Ze hebben prominente nerven. De bloeitijd van het Venusschoentje loopt van mei tot en met juni. Een bloem heeft drie spiraalvormige kelkblaadjes en drie bloemblaadjes. Het onderste bloemblad vormt het gele ‘schoentje’. De Venusschoen wordt in het wild bestoven door kleine hommels.

  Is het Venusschoen giftig?

  De plant is giftig en kent geen eetbare delen. Zowel de stengel als de bladeren kunnen dermatitis veroorzaken bij mensen die er gevoelig voor zijn, net zoals sommige mensen dat van gewone klimop krijgen. Van de wortel werd door de oorspronkelijke inwoners van Noord-Amerika een tinctuur gemaakt, die een vergelijkbare werking zou hebben als Valeriaan, Valeriana officinalis.

  Is Venusschoen Winterhard?

  De plant is volledig winterhard in de tuin. In potten is het moeilijk ze door de winter te krijgen.    

  Toepassing Venusschoen in de tuin

  Venusschoen is een plant voor de liefhebber die deze plant voldoende aandacht kan geven. Plant ze in een groep voor een optimaal effect. De planten maken zelf uitlopers aan, dus zet ze niet dicht bij elkaar. 

  Standplaats en planten Venusschoen

  Venusschoen staat graag op een plek in de schaduw met wat gefilterd licht.De grond moet goed gedraineerd zijn en hoeft niet al te veel meststoffen te bevatten. Zanderige grond met veel humus is prima. Verder meng ik mergelgruis door de grond. Denk de grond af met cacaodoppen, dat zorgt ervoor dat de grond niet uitdroogt. Let op bij het planten dat je de kluit niet beschadigd. In de grond zit namelijk de juiste schimmel zonder welke de orchidee niet kan leven. 

  Snoeien Venusschoen

  Venusschoen mag niet gesnoeid worden. 

  Vermeerderen Venusschoen

  Venusschoen het beste gescheurd worden. Zaaien is mogelijk maar alleen voor de specialist. 

  Ziektes en plagen Venusschoen

  Venusschoen is een sterke plant die elk jaar mooier wordt. Scheur ze elke twee jaar en verspreid ze in je tuin. Soms kan een pluk planten afsterven en niet meer terug komen. zo weet je dat je er altijd overhoud. 

  Venusschoen kopen

  Venusschoen is bij gespecialiseerde kwekers te koop, maar je treft ze ook aan in webshops. Vaak worden er allerlei hybriden aangeboden. Reken op een prijs tussen de twintig en veertig euro per plant. 

  Venusschoen

  Deze spectaculaire plant bloeit wonderschoon. 

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load