• Veenwortel of Persicaria amphibia

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval Veenwortel of Polygonum amphibium (nieuwe botanische naam Persicaria amphibia) een prachtige, intens zachtroze bloeiende inheemse moerasplant en zuurstofplant. Veenwortel kan ook in de tuin worden geplant.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Moerasplant, Zuurstofplant, RobsTuinplantenPersicaria

  Veenwortel

  Veenwortel is een plant uit de duizendknoopfamilie. Veenwortel is inheems in Noord-Amerika, Europa en Azië en is andere delen van de wereld geïntroduceerd. We vinden Veenwortel in moerasgebieden, vijvers, duinpannen, riviertjes en beekjes zowel in het water als op de oever. Ook in greppels die een gedeelte van het jaar onder water staan groeien ze graag.

  Etymologie Persicaria amphibia

  De wetenschappelijke benaming van Veenwortel is Persicaria amphibia al wordt de oude naam Polygonum amphibium in Nederland nog steeds het meest gebruikt. De naam Persicaria is afgeleid van het Latijns en betekent perzikboom. Dit omdat de bladeren van de veenwortel lijken op die van de perzikboom. Het eveneens Latijnse amphibia verwijst naar de (semi)aquatische groeiwijze.

  Wees voorzichtig met het aanraken van deze planten omdat het sap van de plant irritatie kan veroorzaken aan de huid.

  Beschrijving Veenwortel

  57a219e2b0bfdd4494f4325a2fd532a7_1398973Veenwortel is een plant die maar liefst drie verschijningsvormen kent.

  Als waterplant in stilstaand tot langzaam stromend water heeft veenwortel tot één meter lange stengels met drijfbladeren en als moeras- en oeverplant groeien de bladeren rechtopstaand en wordt de plant meestal niet hoger dan twintig centimeter.

  Daarnaast treffen we de plant geheel kruipend aan.

  De bladeren zijn langgerekt en lopen spits toe. De kleur is donkergroen maar de drijfbladeren van de aquatische vorm kleuren vaak roodachtig.

  a32c9aac272afdc3da1c9aa7a639d82f_medium.

  De bloemen verschijnen in de periode mei tot oktober op stengels. Veenwortel heeft een aarvormige bloeiwijze met hele kleine roze bloempjes. Het is een drachtplant voor vlinders, bijen en hommels. Veenwortel groei vanuit een wortelstok die indien de omgeving vochtig is op elke knoop nieuwe wortels maakt.

  Veenwortel in de vijver

  In de vijver is de veenwortel op zijn plaats in het moerasgedeelte met de voeten in het water, in het watergedeelte tot dertig centimeter diep en daarnaast op de vochtige oever. Veenwortel is een sterke plant, geschikt is voor beginners, die nauwelijks gevoelig voor ziektes en ongedierte. Plant veenwortel in de vijver liefst in vijvermanden om woekeren te voorkomen. Gebruikt speciale vijveraarde en dek deze af met een laagje grove kiezel.

  Veenwortel vermeerderen203ed69c946a50e5b3c93402775f2692_1398973

  De uitlopers van Polygonum amphibium vormen op de knopen van bladeren wortelen. Deze stengels kunnen worden afgeknipt en opgepot. De hoofdplant kan ook gescheurd worden. Daarnaast kan de plant eenvoudig in vochtige grond worden gezaaid.

  Veenwortel

  Veenwortel is een vrolijk bloeiende moeras- en oeverplant, die elke zomer langdurig bloeit.

 • End of content

  No more pages to load