• Veel geld besparen: op eenvoudige wijze zelf planten vermeerderen voor binnen en buiten.

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Van planten nieuwe planten maken. In dit artikel uit de serie makkelijke moestuin leg ik uit hoe je veel geld kunt besparen door zelf eenvoudig planten te vermeerderen.

  Tags/labels: RobsMoestuin

  Bloemen en planten

  Vrijwel iedereen houdt van planten, in zijn directe woonomgeving. Planten zijn echter duur in de aanschaf. Waar vroeger overal kleine plantenkwekerijen waren te vinden zijn er nu enkel nog de grote mega tuincentra zoals Groenrijk of Intratuin. Vreemd genoeg is de keuze in planten juist afgenomen terwijl de prijzen met de komst van potplanten zijn geëxplodeerd.

  Alternatieven voor aankoop

  Reden om zelf aan de slag te gaan. Planten kun je gemakkelijk zelf vermeerderen en ruilen met vrienden en bekenden. In dit artikel laat ik je zien hoe gemakkelijk dat is, en welke technieken je zelf kunt gebruiken en hoe je dat doet.

  Hulpmiddelen om te vermeerderen6aec4e153428646e8aca8355f934218d.jpg

  Stekpoeder

  Stekpoeder is poeder dat bepaalde plantenhormonen bevat, die ervoor zorgen dat plantstekken beter en sneller gaan wortelen. Stekpoeder is in elke plantenzaak of tuincentrum te verkrijgen. Zelf gebruik ik meestal het merk Rhizopon.

  Stek- of zaaigrond

  Speciaal om te stekken of te zaaien moet je zorgen voor een grondmengsel van 50% gezeefde tuinaarde met 50% gewassen grof zand. Je kunt dit mengsel kopen maar ook zelf samenstellen.

  Stekme5e76bf461f60cf9a8cd29fbe21639a36.jpgs

  Een stekmes of oculeermes is een scherp mes om zeer scherpe sneden te maken. Een bot mes druk plantencellen kapot en dat leidt tot rot van de stek.

   

  Planten vermeerderen

  Planten zaaien

  e25a4eeb43056b44017d8eb466f177b4_medium.
  Veel planten maken na de bloei zaden aan, welke eenvoudig kunnen worden verzameld. Pluk het zaad als het rijp is en laat het goed drogen. Bij natte vruchten zoals tomaten, laat je de zaadjes drogen nadat je ze gedroogd heb op een stuk keukenpapier. Zaai in de stekgrond in hoge maar smalle potjes, dit zorgt voor een goede wortelvorming.

  abdb0381a704b80778a1a0aa6b8e556d_medium.

  Stekken

  Het maken van een stek is een van de eenvoudigste manieren om planten te vermeerderen. Zoek een gezonde plant uit en snijd met een vlijmscherp mes een scheut van ongeveer 12 centimeter. Snijd de kop eruit. Het onderste gedeelte stop je even in wat stekpoeder en vervolgens stop je de stek in de vochtige, maar niet te natte stekaarde.

  Bedek de pot met een plastic zak om de vochtigheid hoog te houden. De periode waarbinnen de stek gaat wortelen bedraagt zo'n twee weken tot een jaar, afhankelijk van het soort plant.

  Waterstek

  We kennen ook nog de waterstek.

  Stekken van sommige planten zoals munt kun je gewoon in een potje met wat zetten en ze vormen binnen twee weken wortelen.

  Daarna kun je ze uitpoten.

  Scheuren

  Planten scheuren is een goede manier om planten te vermeerderen of te verjongen. Haal in het voorjaar of het najaar de plant uit de grond en scheur deze met een riek in stukken. Soms kan het eenvoudig met de hand en bij soorten met een sterke wortel, zal je zelf een spade moeten gebruiken. De nieuw verkregen planten, kan je in potjes zetten of meteen in de grond.

  Wortelstek

  a31e11658e47f398fdb1084d92fa41d2.jpgHet maken van een wortelstek is vergelijkbaar met het maken van een stengelstek. Zoek een gezonde plant uit en snijd er met een vlijmscherp mes een stuk wortel van ongeveer zes centimeter af.
   
  Het bovenste gedeelte stop je even in wat stekpoeder en vervolgens stop je de stek in de vochtige, maar niet te natte stekaarde. Let er op dat je de bovenkant ook hier de bovenkant laat zijn.

  Bij het afleggen van planten pak je een tak die zich dicht bij de grond bevindt en buig deze naar de grond toe. Zorg dat een gedeelte bedekt is met aarde en leg er een steen op. Na twee tot zes maanden ontwikkelen zich de wortels.

  Enten

  Planten kan je ook vermeerderen door ze te enten. Hierbij wordt een fruitboom of een roos (om er maar een paar te noemen) op een onderstam of op een tak geplaatst. Een geweldige manier om bijvoorbeeld meerdere soorten appels op een boom te krijgen. Deze manier van vermeerderen lukt alleen bij planten uit dezelfde plantenfamilie.

  De techniek is simpel, snij twee gelijkwaardige stukken en zet deze op elkaar. Omwikkel het ´gewonde´ gedeelte met plasticfolie en laat de wond helen. Dit duurt maximaal drie maanden.

  Marcotteren

  Bij het marcotteren van planten snij je een oppervlakkig stukje bast af van een struik of van een boom (ongeveer twee centimeter) en bestrijk het met stekpoeder. Omwikkel dit gedeelte daarna met vochtig mos en doe er weer strak huishoudfolie omheen. Twee maanden wachten en de wortels komen van zelf.

  Afleggen

  Bij het afleggen van planten pak je een tak die zich dicht bij de grond bevindt en buig deze naar de grond toe. Zorg dat een gedeelte bedekt is met aarde en leg er een steen op. Na twee tot zes maanden ontwikkelen zich de wortels.

  En nu aan de slag

  Goed, ik heb je uitgelegd hoe je zelf op eenvoudige wijze planten kunt vermeerderen. Lastig is het niet, maar zoals alle dingen, je moet het gewoon een keer proberen.

  Succes!

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load