• Vederkruid of diamantkruid, Myriophyllum Brasiliensis

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval Vederkruid of diamantkruid, Myriophyllum Brasiliensis, een prachtige, onderwater- en moerasplant, een prima zuurstofplant!

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Zuurstofplant, Moerasplant, RobsAquarium, Myriophyllum

  Vederkruid of diamantkruid7f806042c910fceb6950b42cd85367f6_1407662

  Vederkruid, diamantkruid of Braziliaans verderkruid zoals het ook wel een genoemd wordt is een plant die oorspronkelijk afkomstig is uit de Amazonerivier.

  Inmiddels vinden we deze plant op alle continenten, met uitzondering van Antarctica. We vinden de planten in meren, vijver en rivieren met voedselrijk water.

  In Nederland wordt diamantkruid vrijwel altijd aangeboden onder de naam botanische Myriophyllum brasiliensis. Ook het synoniem Myriophyllum proserpinacoides wordt wel gebruikt. Beiden zijn foutief: de juiste botanische naam is Myriophyllum aquaticum ‘red stem’. Brasiliensis wordt namelijk gebruikt voor een speciaal gekweekte variatie met een rode stengel en de naam Brasiliensis is waarschijnlijk uit commerciële overwegingen bedacht door de handel.

  Etymologie Myriophyllum aquaticum

  De geslachtsnaam “Myriophyllum” is een samenstelling van de woorden “myrio” en “phyllum” en is vrij te vertalen als “te veel bladeren om te tellen”. De soorttoevoeging “aquaticum” geeft aan dat het een waterplant is.

  Beschrijving Vederkruid of diamantkruid

  Diamantkruid is een heel bijzondere plant die onder en boven water een andere groeiwijze en bladvorm kent. Onder water is het een aantrekkelijke plant met dunne, langwerpige blaadjes, vergelijkbaar met onze inheemse lidsteng. Boven water vertakken de blaadjes op veerachtige wijze, vandaar de Engelse naam parrot feather of papagaaienveer.

  In de oksel van de bladeren ontstaan de minuscule bloemen. In Zuid-Amerika bloeit vederkruid en vormt het zaden. Er bestaan mannelijke en vrouwelijke planten. In ons klimaat is het te koud en kunnen alleen de mannelijke planten overleven. Zaad wordt er dan ook niet gevormd.

  Toepassing diamantkruid in de vijver

  In tuincentra vinden we diamantkruid bijna altijd als moerasplant, vanwege de aantrekkelijke bovenwatervorm. Aquariumliefhebbers gebruiken de plant juist vanwege de mooi onderwatervorm. In vijvers kunnen we beiden doen. Als zuurstofplant is diamantkruid een uitstekende keuze, mits de plant op ongeveer 40 centimeter diepte wordt geplant. Zo overleven ze ook de winter gemakkelijk.

  Als moerasplant is het blikvanger vanwege de geveerde, varenachtige bladeren die waterafstotend zijn en zo regendruppels mooi kunnen ‘vasthouden’. In het moeras geplant overleeft diamantkruid de winter meestal niet. De zachte winter van 2013/2014 was een uitzondering op die regel.  De planten stierven af maar komen in het voorjaar weer tevoorschijn.

  Diamantkruid vermeerderen

  0a7f242a3c2aaa6204fccd4e4794b8b7_1407662

  Omdat zaaien niet mogelijk is in Nederland, blijven er maar twee methodes over. Je kunt de plant stekken in natte grond of gewoon zijstengels met wortels afbreken van de plant. Die laatse optie is verreweg de gemakkelijkste…

  Diamantkruid

  Een verassende plant met een dubbel leven….

 • End of content

  No more pages to load