• Vederdistel, beschrijving, standplaats, verzorging en vermeerderen van Cirsium rivulare

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de statigeVederdistel of Beekdistel, Cirsium rivulare. Wat is de beste standplaats, welke verzorging heeft de Beekdistel nodig en hoe kun je ze vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, BorderPlant, SierDistel, Cirsium

  Vederdistel of Beekdistel

  Cirsium is een geslacht van ongeveer 50 soorten bloeiende planten behorende tot de Eenbesfamilie of Melanthiaceae, afkomstig uit de gemengde bossen in de gematigde gebieden van Noord-Amerika en Azië. De verspreiding van de zaden van Cirsium  soorten geschiedt door mieren, we noemen dit myrmecochorie. 

  4b2544ae6f279c1a1e26e0632f28233d_medium.

  De Vederdistel, Cirsium rivulare, vinden we in de gematigde gebieden van Zuidwest en Midden- Europa. Beekdistel groeit in de natuur meestal op kalkarme, natte, voedselrijke bodem in moerassen, aan de waterkant en in greppels. Vederdistel, en dan met name een cultivar zoals Cirsium rivulare 'Atropurpureum'  is echter ook een prachtige plant voor de bloeiende border. 

  Etymologie Cirsium rivulare

  De wetenschappelijke benaming van de Vederdistel is ‘Cirsium rivulare’. De geslachtsnaam ‘Cirsium’ is afgeleid van het Griekse ‘kirsion’, de Griekse naam voor een distel die werd gebruikt, wanneer mensen leidden aan ‘kirsos’ of ‘spataderen’. De soortnaam ‘rivulare’ is een samentreksel van het Latijnse ‘rivus’ of ‘stroompje’ en ‘-āre’ of ‘behorend tot’, met andere woorden ‘ groeiend dicht bij beekje’ en verwijst naar de vindplaats van Vederdistel, langs het water.In het Engels heet de Beekdistel ‘Plume thistle’, in het Frans ‘Cirse des ruisseaux’ en in het Duits ‘Bach-Kratzdiste’ of ‘Trommelschlägel’.adb60965d19a073ddaf1c1ca4915c5e5_medium.

  Beschrijving Vederdistel

  Vederdistel is een overblijvende, kruidachtige plant met een hoge van maximaal 125 centimeter. Vanuit de stevige wortel groeit een bladrozet met distelachtig, geveerde, stekelige bladeren. Aan de uiteinde van de vertakkende stengels verschijnen de alleenstaande bloemen. De bloeitijd van Vederdistel loopt van juni tot en met september. De bloem is een vat vol paarse bloemblaadjes en meeldraden. Na de bloei verschijnen de voor distels typerende zaadpluizen. 

  Is Vederdistel winterhard?

  Vederdistel is winterhard tot minus 12 graden Celsius. Verwijd echter natte voeten inde winter want daar kan de plant absoluut niet tegen. 

  Is Vederdistel giftig?

  De Vederdistel staat niet bekend als giftig maar andere kant bevat de plant ook geen eetbare delen. Er zijn oude verhalen dat de plant in Polen gebruikt werd als snack voor kinderen maar het is niet duidelijk welke delen van de plant dat waren. Wellicht is er zelfs een vergissing gemaakt betreffende de exacte soort. 

  Toepassing Vederdistel  in de tuin

  In tuinen werd Vederdistel tien jaar geleden toegepast in tuinen van vele bekende tuinarchitecten. Onze eigen Piet Oudolf introduceerde de plant bij de Chelsea Flower Show. De laatste jaren is het gebruik van Vederdistel in tuinen beduidend minder geworden. Dat is jammer want deze plant is als borderplant een echte verrijking voor de tuin. De prachtige, lang aanhoudende, bloei trekt tal van vlinders, bijen en hommels aan. Plant ze in wat grotere groep voor een mooi effect of combineer Vederdistel met andere bloeiende borderplanten zoals Gele zonnehoed, Monarda of  Echinacea en siergrassen zoals Prachtriet en Mexicaans vedergras.

  a6482d33a559d23fc39634cc913cfdf6_medium.

  Standplaats, grond en planten Vederdistel

  Vederdistel heeft behoefte aan een standplaats in de volle zon. Zorg voor een  humusrijke, goed doorlatende, maar vochtige grond. Bewerk de grond goed voor het planten door deze helemaal los te spitten. Cirsium heeft, zoals veel distel, een grote hekel aan verplaatsen, kies daarom de standplaats zorgvuldig.

  Vederdistel snoeien

  Snoeien is niet noodzakelijk maar verwijder alle uitgebloeide bloemen meteen, zo blijft de plant wel drie maanden lang bloeien.  

  e8c4a15d6f0eda1c4a96a9a99d97f7b4_medium.

  Vederdistel ziektes en plagen

  Deze plant is nauwelijks vatbaar voor ziektes en plagen maar meeldauw kan een probleem vormen in een natte zomer.

  Vederdistel  vermeerderen

  Het vermeerderen van Vederdistel is eenvoudig door middel van scheuren. Zaaien daarentegen is niet mogelijk met alle cultivars, omdat een aantal daarvan steriel zijn. 

  19e8632e9c933c11a6bfb3de90459e25_medium.

  Vederdistel kopen

  In tuincentra komen we deze planten niet tegen maar in gespecialiseerde webshops vinden we deze plant wel. Geschikt voor ons tuin zijn onder meer:

  • Cirsium rivale, wildvorm
  • Cirsium rivulare ‘Atropurpureum’, roodaarde bloemen
  • Cirsium rivulare 'Frosted Magic, witte bloemen
  • Cirsium rivulare 'Pink Beauty’, lilaroze bloemen
  • Cirsium rivulare 'Trevor's Blue Wonder’, blauwpaarse bloemen

  Vederdistel

  Vederdistel is een bijzondere distel.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load