• Valse Moerasanemoon: beschrijving, standplaats en vermeerderen van Anemopsis californica

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie vijverplanten lees je alles over de lang bloeiende moerasplant en oeverplant Valse Moerasanemoon of Anemopsis californica. Beschrijving, habitat, vermeerderen en etymologie van Anemopsis californica.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Moerasplant, Oeverplant, Anemopsis

  Valse Moerasanemoon

  De Valse Moerasanemoon is een overblijvende plant uit het zuidwesten van de Verenigde Staten waar de plant verba mansa of lizard tail wordt genoemd en het Noorden van Mexico, waar de plant Yerba del manso wordt genoemd. De Amerikaanse indianen gebruiken de aromatische wortel van de plant in een middel tegen krampen en infecties. Ook heeft Valse Anemoon antibacteriële kwaliteiten.

  Het mooie aan de Valse Moerasanemoon zijn de roomwitte schutbladeren met roodtinten met daarbinnen een kelk met minuscule bloempjes van de zelfde kleur. Deze bloei is eerst wekenlang als een prachtige knop te bewonderen om vervolgens ook nog eens wekenlang te bloeien. De plant heeft een specifieke honinggeur. De bladeren staan op stelen die rood zijn aan de basis. De mooi geaderde bladeren zijn groen met een blauwgrijze wasachtige laag. In de herfst kleuren ze prachtig rood. De Valse Anemoon is pas na een paar jaar op ware grootte en kan dan gemakkelijk 50 centimeter hoog worden.

  1f59750954769c65cfc3681ada0c6f1e_medium.

  Etymologie Anemopsis californica

  De wetenschappelijke naam is Anemopsis californica.  De geslachtsnaam Anemopsis is samengesteld uit de Griekse woorden ‘anem’ van anemoon en ‘opsis’, gelijkend op. Anemopsis betekent dus ‘’gelijkend op een anamoon’. De soortnaam Californica verwijst naar de Amerikaanse staat waar we deze plant vinden, Californië. Soms wordt de oude naam, het synoniem Houttuynia californica nog gebruikt

  Valse Moerasanemoon in de natuur

  In de natuur komen we Valse Moerasanemoon in grote getale voor in moerasgebieden waar ze zich door de worteluitlopers snel uitbreiden.

  Valse Moerasanemoon in de vijver2ea0566692dc33322925b899a08402b1_medium.

  In plek in het moeras waarbij de basis van de plant nèt onder water staat is prima maar een plek op de oever mag ook. Dan moet de grond wel vochtig blijven. Ideaal is een standplaats in de zon of halfschaduw.

  Valse Moerasanemoon vermeerderen

  De Valse Moerasanemoon kan worden gezaaid en daarnaast produceren ze uitlopers waaraan zich jonge planten vormen. In Nederland zijn de zomers niet warm genoeg om zaad te vormen en te laten ontkiemen.

  Valse Moerasanemoon

  De Valse Moerasanemoon is een prachtige plant die ik van harte aanbeveel.

 • End of content

  No more pages to load