• Vaderplant, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van Tradescantia fluminensis

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de bekende Vaderplant, Tradescantia fluminensis, een snelgroeiende grondbedekker of hangplant. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent deze kamerplant.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, Tradescantia

  Vaderplant  of Tradescantia

  Tradescantia is een uit ongeveer 75 soorten bestaand geslacht van subtropische planten uit de nieuwe wereld, van Zuid-Amerika tot in Noord-Amerika. Het geslacht Tradescantia vormt onderdeel van de familie Commelinaceae , een familie van eenzaadlobbige planten. Tradescantia fluminensis is oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië, Uruguay en Argentinië. De Vaderplant  is op veel ingevoerd  en verwilderd, zodanig dat de plant nu in veel landen als grondbedekker een ware plaag vormt die inheemse planten weggeconcurreert. Als kamerplant is deze Tradescantia echter erg geliefd.

  eb9443a939b2f4de727fd575ec34b6b2_medium.

  Etymologie Tradescantia

  De botanische naam van de Vaderplant is Tradescantia fluminensis. De plant wordt ook aangeboden onder het synoniem Tradescantia albiflora. De geslachtsnaam Tradescantia een eerbetoon van Carl Linnaeus aan de Engelse tuinman en verzamelaar John Tradescant de oudere die de Tradescantia virginiana ontdekte. De soortnaam Fluminensis is samengesteld uit de Latijnse woorden “flumen” of “rivier” en “-ensis” of “oorsprong”. Fluminensis betekent dus “groeiend nabij rivieren”. In het Engels noemt men deze plant Wandering Jew of small leaf spiderwort, in Duitsland noemt men haar Weißblütiges Gottesauge of Rio-Dreimasterblume en in het Frans La Misère.

  Beschrijving Tradescantia

  De Tradescantia is een kruidachtige plant die die groeit met lange uitlopers. De drie tot zes centimeter lange, ovale blaadjes staan in een verspreide bladstand aan de stengel. De kleine, eindstandig bloempjes hebben drie witte kroonbladen en een wit hart met zes gele meeldraden.

  Is de Tradescantia Giftig?

  Tradescantia fluminensis is niet giftig maar voor honden is het wel een vervelende plant, die dermatitis of allergische reacties kan oproepen. Het sap van de plant kan ook bij sommige mensen allergische reacties oproepen. Vaderplant  kent geen eetbare delen.

  Standplaats en verzorging Tradescantia

  Tradescantia is een plant die een voorkeur heeft voor een tochtvrije, lichte standplaats zonder direct zonlicht. Als plant die met minder licht toekan en van vocht houdt is de plant zeer geschikt voor de badkamer.

  Tradescantia snoeien

  Tradescantia hoeft niet gesnoeid tenzij je de grootte ervan wil beperken, want het is een sterke groeier. Om de plant mooi te houden kun je de Vaderplant af en toe toppen om zo een verjonging van de plant te forceren. Ben je een bontbladige plant dan groeien er soms groene scheuten. Als je deze niet wil, dien je deze weg te knippen.

  Planten en bemesting Tradescantia

  De Tradescantia kan prima in  gewone kamerplantengrond worden gehouden maar zelf kies ik altijd voor twee delen potgrond met twee delen compost. Bemest de Tradescantia, alléén in de groeiperiode, twee keer per maand met een vloeibare kamerplantenmest. Verpot de plant elk jaar, waarbij je een deel van de potgrond vervangt door nieuwe.

  Temperatuureisen Tradescantia

  De Vaderplant is een tropische plant die binnenshuis wordt gehouden. De minimumtemperatuur bedraagt ongeveer tien graden Celsius.

  Water geven en sproeien Tradescantia

  De Tradescantia is een plant die altijd vochtig, maar nooit te nat mag staan. Deze planten hebben liever vaker water, maar niet heel veel in een keer. In de winter hebben ze één keer per week water nodig en in de zomer twee keer per week. Gebruik in de zomertijd een plantenspuit om deze plant één keer per week te benevelen met regenwater.

  Ziektes Tradescantia

  Een Tradescantia heeft niet zo snel last van ziektes maar is gevoelig voor sommige schimmels. Sporadisch heeft de plant last van spint, bladluis of trips.

  411fea3d53191773108c7b65cb0539b7_medium.

  Tradescantia vermeerderen

  De Tradescantia kan heel eenvoudig  worden vermeerderd door middel van stek. Stekken kan zowel in grond als in water.  

  Tradescantia kamerplant kopen

  De Tradescantia is te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en is daarnaast verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. De volgende cultivars en hybriden zijn heel mooi:

  • Tradescantia fluminensis, wildvorm’
  • Tradescantia fluminensis 'Maiden's Blush', witroze blad
  • tradescantia fluminensis 'Quicksilver', zilvergroen blad
  • Tradescantia fluminensis 'Variegata', witgroen blad
  • Tradescantia fluminensis 'Quadricolor', bont blad

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Tradescantia en Feng Shui

  De Tradescantia is volgens de Feng Shui leer een luchtzuiverende plant die bij uitstek geschikt is om scherpe hoeken, die negatieve Feng Shui veroorzaken, te verzachten.

  Tradescantia

  Een snelle groeier voor de wat moeilijkere plekken.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load