• Vaderplant of Ééndagsbloem, standplaats, planten, verzorging en vermeerderen van Tradescantia andersoniana

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de Vaderplant of Ééndagsbloem, een mooie bloeiende, overblijvende plant. Hoe verzorg je de Vaderplant, waar kun je ze het beste planten, wat is de bloeitijd, hoe moet je ze snoeien en hoe kun je Tradescantia andersoniana vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten,Tradescantia, Borderplant

  Vaderplant of Ééndagsbloem

  De Vaderplant of Ééndagsbloem is een uit Noord-Amerika  afkomstige vaste plant die veel in tuinen wordt aangeplant vanwege zijn langdurige bloei en rijk scala aan kleuren.  De oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika, de Indianen, gebruikten Tradescantia voor tal van medicinale doeleinden. 

  Eigenlijk is Tradescantia andersoniana geen echte soort. Het is een hybride, ontstaan uit een complexe kruising van drie echte soorten: Tradescantia virginiana, Tradescantia ohiensis en Tradescantia subaspera, allen afkomstig uit het oosten van de Verenigde Staten. Het is deze groep van hybriden die we in de tuincentra aantreffen.

  Beschrijving Vaderplant

  De Vaderplant is een veertig tot tachtig centimeter lange, pollen vormende plant die groeit met stevige stengels en grasachtige bladeren die geknikt, in een boog neerhangen. De bloeitijd is juni - juli. Aan het einde van de stengel ontstaat een kluster van knoppen. Elke bloem heeft een doorsnede van anderhalf tot tweeëneenhalve centimeter, bezit drie kroonblaadjes, zes behaarde meeldraden met gele helmknoppen. De ‘haren’  van de meeldraden zijn slechts enkele cellagen dik en werken als een soort van natuurlijke geigerteller. De kleur ervan verandert naarmate er meer of minder radioactiviteit in de omgeving aanwezig is. 

  Een bloem opent zich in de ochtend en sluit zich tegen de avond. Er is meestal maar één boem tegelijkertijd open per stengel en zo wordt de totale bloeitijd wel zes tot acht weken. Na de bloei ontstaan de doosvruchten en dan gaat de stengel door het gewicht hiervan omlaag hangen. 

  Etymologie Tradescantia Andersoniana

  De wetenschappelijke naam van de Vaderplant is Tradescantia Andersoniana. De geslachtsnaam Tradescantia een eerbetoon van Linnaeus aan de Engelse tuinman en verzamelaar John Tradescant de oudere die de Tradescantia virginiana ontdekte. De soorttoevoeging ‘andersoniana’ is een eerbetoon aan de de negentiende-eeuwse Amerikaanse arts en botanist Dr. Charles Lewis Anderson die veel planten verzamelden in Nevada. 

  Tradescantia Andersoniana

  In het Frans heet de plant Éphémère de Virginie. In het Engels heeft de plant tal van namen zoals Virginia spiderwort, Widow's Tears en Spider lily. In het Duits noemen ze de plant Dreimasterblume.

  Etymologie Vaderplant

  De reden voor de naam Vaderplant is mij onduidelijk. In het Nederlands wordt de plant ook wel Mozes-in-het-biezen-mandje, Wandelende Jood of Ééndagsbloem genoemd. 

  Is de Vaderplant winterhard?

  De plant is winterhard tot 20 graden Celsius onder nul. 

  Toepassing Vaderplant in de tuin

  De Vaderplant is een plant die vooral goed tot zijn recht komt in de wat informele tuinen. In onze tuinen groeit deze plant in enkele jaren uit tot een flinke plant, die langdurig bloeit. Combineer de Vaderplant met Virginische ereprijs, Adderwortel, of Jonkerlelie. De volgende Ééndagsbloemen raad ik je aan:

  • Tradescantia andersoniana ‘Innocence', witte bloemen
  • Tradescantia andersoniana 'J.C. Weguelin’, lilablauwe bloemen
  • Tradescantia andersoniana ‘Leonora’, paarsblauwe bloemen
  • Tradescantia andersoniana 'Red Grape’, magenta bloemen
  • Tradescantia andersoniana ‘Therese’, roze bloemen
  • Tradescantia andersoniana ‘Osprey’, witte bloem met paars hart
  • Tradescantia andersoniana 'Zwanenburg Blue’, paarse bloemen

  Vaderplant verzorging, grondsoort en planten

  De Vaderplant ontwikkelt zich het beste in op een plek in de halfschaduw. In de volle zon zal het blad verkleuren en volledig in de schaduw bloeit de plant nauwelijks. De grond dient rijk te zijn aan compost en voedingsstoffen. De plantafstand van de Vaderplant bedraagt ongeveer dertig centimeter.

  Vaderplant snoeien, hoe en wanneer

  Moet je Vaderplant’s snoeien? De Vaderplant hoeft niet te worden gesnoeid. De plant laten afsterven in het najaar en dan het dode loof verwijderen. 

  Vaderplant’s vermeerderen

  Vaderplanten zijn heel gemakkelijk zelf te vermeerderen. Er zijn twee methodes die ik zelf toepas: zaaien en scheuren.

  Vaderplant zaaien

  Zaai buiten, direct op de plek waar je de plant wil hebben. Zaai in het voorjaar, vanaf maart.

  Hoe scheur je een Vaderplant?

  Vaderplanten zijn eenvoudig te scheuren. Neem hiervoor een spade en splits de plant in meerdere delen. De beste tijd hiervoor is oktober/november. 

  Vaderplant ziekten

  Vaderplanten zijn over het algemeen sterk en kennen nauwelijks problemen, behalve wat slakkenvraat.

  Vaderplant

  De Vaderplant langbloeiende plant.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load