• Vaantjesboom of Zakdoekenboom: verzorging, standplaats, snoeien en vermeerderen van Davidia involucrata

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de opvallend bloeiende Vaantjesboom of Zakdoekjesboom, Davidia involucrata, bekend om zijn aparte bloeiwijze, waarbij de twee grote schutbladen van de bloem aan zakdoekjes doen denken. Beschrijving Zakdoekenboom, wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen van de Vaantjesboom en wat zijn de beste Davidia involucrata cultivars om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Davidia

  Vaantjesboom of Zakdoekenboom

  Het geslacht Davidia bestaat uit één soort en behoort tot de Nyssaceae familie. De Vaantjesboom is een uit het zuiden en zuidwesten van China afkomstige, tot twintig meter hoge’ boom die vooral wordt aangeplant vanwege de opvallende bloei. In het wild vinden we deze boom vooral in het hooggebergte, tussen de 1000 en 2200 meter. In Nederland wordt de Zakdoekenboom vooral in arboretums aangeplant en dat is jammer want deze boom zou veel meer gebruikt kunnen worden in ons landschap. Er worden twee variëteiten onderscheiden, die mogelijks zelfs aparte soorten zijn. Het betreft:

  • Davidia involucrata var. involucrata
  • Davidia involucrata var. Vilmoriniana

  5d306b355bb987bc16b3b95e6bda27fd_medium.

  Vooral de laatste wordt in Nederland en België aangeboden, omdat de eerste niet goed winterhard is.

  Etymologie Davidia involucrata

  De botanische naam van de Vaantjesboom is ‘Davidia involucrata’, een naam die de plant in 1871 kreeg van de Franse Botanist Henri Baillon, toenmalig directeur van de Jardin des Plantes in Parijs. In 1869 heeft de Franse jezuïet broeder Armand David de Vaantjesboom ontdekt in China en beschreven. Hij stuurde gedroogd plantmateriaal naar Parijs, waar Henri Baillon de plant wetenschappelijk beschreef. De geslachtsnaam ‘Davidia’ is een eerbetoon aan ‘Père David’. De soortnaam ‘involucrata’ is afgeleid van het Latijnse ‘involvere’ of ‘inpakken, omwikkelen’, een verwijzing naar de twee witte schutbladeren die de bloem lijken te omwikkelen.

  86360ba8cabbe9f28be3508281d13034_medium.

  In het Engels wordt Vaantjesboom aangeduid met de namen ‘Dove tree ' of ‘Handkerchief Tree'. In Frankrijk noemen de Vaantjesboom ‘Arbres aux pochettes’. In Duitsland wordt de naam ‘Taschentuchbaum’ gebezigd. Omdat de witte schutblaadjes op een afstand wel wat weg hebben van een witte duif wordt Davidia involucrata ook wel Duivenboom genoemd.

  Is de Vaantjesboom giftig?

  Vaantjesboom is niet giftig maar bevat ook geen eetbare  De plant is niet eetbaar.

  Is de Zakdoekenboom winterhard?

  De Vaantjesboom, Davidia involucrata var. Vilmoriniana, is na enkele jaren winterhard tot vijftien graden Celsius  onder nul. Jonge boompjes kunnen, de eerste drie jaren na het planten, het best beschermd worden tegen winterse koude.

  5e92c1ce079a2f654b0e1ffeba8a2e73_medium.

  Beschrijving Vaantjesboom

  De Vaantjesboom is een maximaal twintig meter hoge, bladverliezende boom met een typerende afbladderende bast en een kroondoorsnede van ongeveer vijf meter. Het sterk getande, hartvormige blad lijkt op dat van de Linde. De Vaantjesboom bloeit pas nadat de boom minimaal vijftien jaar oud is. De bloeitijd van Zakdoekenboom is de periode april tot en met mei. Hoewel de bloemen niet bepaald lekker geuren, is de bloei daarentegen spectaculair. De kleine bloempjes bestaan uit één vrouwelijke bloem met meerdere  mannelijke bloemen en worden omgeven door twee tot wel twintig centimeter lange schutbladen, die aanvankelijk lichtgroen zijn en vervolgens naar wit verkleuren. In het najaar verschijnt het fruit dat een soort van noot bevat met daarin vier tot tien zaden.

  Toepassing Vaantjesboom in tuinen

  De Vaantjesboom is een vooral boom voor grote tuinen en voor parken, niet geschikt voor de stadstuin. Het is een waardplant voor vlinders, bijen en hommels.

  Standplaats en planten Vaantjesboom

  Vaantjesboom heeft behoefte aan een zonnige met voldoende ruimte voor groei. Zorg voor een goed doorlatende, humusrijke grond die jaarlijks gemulched wordt. De Zakdoekenboom houdt niet van verplanten, daarom is het belangrijk meteen de juiste plek te vinden.

  c4713c4ca027bbed80ec393af41b8e85_medium.

  Snoeien Vaantjesboom

  Vaantjesboom reageert niet goed op snoei. Wil je een kleine struik dan kun je beter een andere boomsoort kiezen of een kleiner blijvende cultivar kiezen. Dode takken mogen natuurlijk wel verwijderd worden.

  Vermeerderen Vaantjesboom

  De Vaantjesboom is te vermeerderen door middel van marcotteren en zaaien. Zaaien is een wat moeizaam proces. Plant de gehele vrucht in de grond op een diepte van ongeveer vijf centimeter en mulch de grond. Het ontkiemen kan tussen één en twee jaar duren.  De Franse kweker Maurice de Vilmorin was, in 1906, de eerste die een zaadje tot ontkiemen bracht.

  ca48995d8e0e263d579aad623dc165ce_medium.

  Vaantjesboom kopen

  Vaantjesboom is niet gemakkelijk verkrijgbaar. Er zijn een aantal prachtige cultivars te vinden in zowel gespecialiseerde kwekerijen als op het web. De volgende zijn aan te raden voor onze tuinen:

  • Davidia involucrata, wildvorm
  • Davidia involucrata 'Aya nishiki', goud groen blad
  • Davidia involucrata 'Crimson Spring, roodbruin blad, maximaal vijf meter hoog
  • Davidia involucrata 'Lady Dahlia', goud-crèmekleurige bladrand
  • Davidia involucrata ‘Sonoma’, zeer rijke bloei, bloeit al na vijf jaar

  Vaantjesboom

  Een heel bijzondere boom voor de wat grotere tuin.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load