• Urban farming: de tuintrend die definitief is doorgebroken

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel lees je alles over Urban farming of Urban agriculture, de trend om in stedelijke gebieden zelf groenten en kruiden te verbouwen. Tevens worden een aantal voorbeelden beschreven.

  Wat is Urban farming of Urban agriculture

  Urban agriculture of urban farming, ook wel city farming genoemd, staat voor het houden van kleinvee, het houden van bijen en het verbouwen van fruit, groenten en kruiden in een stedelijke omgeving.

  934bd14b190a996168ce83d519be624b_medium.De moderne stadsbewoner is in de afgelopen decennia steeds verder doorgeschoten in een levenswijze die ver weg staat van het die van het platteland en van onze voorouders.

  Moderne stadskinderen weten nauwelijks dat melk van een koe komt of dat wortelen onder de grond groeien.

  Urban agriculture of urban farming is een tegenbeweging die de stadsbewoner weer dichter bij de natuur moet brengen. Dit is een trend die ook in Nederland steeds meer voelbaar wordt.

  Lees bijvoorbeeld het artikel over de vierkante meter tuin.

  Doelstellingen of betekenis urban agriculture of urban farming

  • Het verkrijgen van inkomen. Verbouwde producten kunnen worden verkocht, of je geeft minder geld uit dan aan eten dan uit de winkel.
  • Het verminderen van de carbon footprint. Door het voedsel dicht bij de consument  te verbouwen is er minder vervoer nodig.
  • Recreatie. Het bezig zijn in tuinen of met dieren is een ontspannende, voor sommigen haast mediterende bezigheid, vergeleken bij de stress van het stadsleven: werk, 24/7 online, Information overload, et cetera.
  • Voedselveiligheid. Door je eigen voedsel te verbouwen kun je zelf bepalen of en zo ja welke pesticide of meststoffen  je wilt gebruiken.
  • Voedselbeschikbaarheid. Mocht er ooit, om welke reden dan ook, een probleem zijn in de aanvoer van voedsel naar de steden dan biedt urban farming de zekerheid van in elk geval een deel van het benodigde voedsel.
  • Stad leefbaar houden. Door het (tijdelijk) gebruiken van braakliggende stukken grond voor urban farming ontstaat een groene omgeving en wordt de leefbaarheid van de stad verhoogd voor zowel mens als dier.

  De moderne stadsbewoner is in de afgelopen decennia steeds verder doorgeschoten in een levenswijze die ver weg staat van het die van het platteland. Moderne stadskinderen weten nauwelijks dat melk van een koe komt of dat wortelen onder de grond groeien. Urban agriculture of urban farming is een tegenbeweging die de stadsbewoner weer dichter bij de natuur moet brengen.

  Is urban agriculture of urban farming nieuw?

  Nee, urban farming is niet nieuw. Kastelen en kloosters verbouwden eeuwenlang hun eigen voedsel. Boerderijen lagen dicht tegen de stadsgrenzen en leverden via markten aan de bevolking. De Romeinen verbouwden kruiden in de peristilium. In Cuba houden mensen konijnen, kippen en zelfs varkens in hun douche en op het balkon om zo extra voedsel tot hun beschikking te hebben of extra inkomen te verkrijgen door het resultaat te verkopen.

  In Nederlands kennen we natuurlijk ook de volkstuintjes. In de tweede wereldoorlog ontstond in het Verenigd Koningrijk het zogenaamde “grow your own”: Mensen kregen zaad uit de Verenigde Staten toegestuurd en zaaiden dat op zogenaamde allotments, de Engelse tegenhanger van het volkstuintje.

  Voorbeelden urban agriculture of urban farming

  Uit in je eigen stad, Rotterdam

  Uit je eigen stad is een initiatief van Bas de Groot, Johan Bosman en Huibert de Leede om in Rotterdam op onverwachte plekken te zaaien, kweken en telen. Denk daarbij aan kantoren, braakliggende terreinen en daken. Wat verbouwd wordt, is te eten in een eigen restaurant en te koop in een winkel. Ook willen zij zich inzetten voor oogstfeesten, markten, workshops en kinderactiviteiten.

  Hotel Amstelkwartiera7c4855ef37b49d406cf671284d025dc_medium.

  Het hotel Amstelkwartier wordt een 300 kamers tellend hotel zal op het tak een kas zetten voor het telen van kruiden voor de keuken. Het CO2 uit de gebruikte ventilatielucht wordt naar deze kas geleid.

  Eco innovation

  In Brussel is het de organisatie Eco innovation die op allerlei geschikte plekken kleine (dak)tuinen aanlegt. Daarbij gebruiken ze vaak innovatieve, ecologische landbouwtechnieken. Ook zorgen ze voor voorlichting aan mensen die zelf aan urban farming willen doen.

  Urban farming

  In de komende jaren zal urban farming, urban agriculture of city farming definitief doorbreken. Het is een niet te stoppen trend waarbij vermenselijking van de maatschappij weer prioriteit krijgt.

  Succes!

 • End of content

  No more pages to load