• Twaalfgodenkruid, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Dodecatheon meadia

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Twaalfgodenkruid of Amerikaanse sleutelbloem, Dodecatheon meadia, een bloeiende tuinplant  met bijzondere bloempjes in april en mei. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van Twaalfgodenkruid, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Dodecatheon, rotstuin, kamerplant

  Twaalfgodenkruid of Amerikaanse sleutelbloem

  De Twaalfgodenkruid is een uit Noordoosten van de Verenigde Staten afkomstige overblijvende tuinplant die, zoals je aan de bloem kunt zien, nauw verwant is aan de cyclaam. Twaalfgodenkruid  behoort tot de familie der Primulaceae en mede daarom wordt de plant in Nederland wordt ook wel Amerikaanse sleutelbloem genoemd. In de USA noemen ze Twaalfgodenkruid “shooting star” naar de bijzondere vorm van de bloem.

  Etymologie Dodecatheon meadia

  De botanische naam van Twaalfgodenkruid  is 'Dodecatheon meadia'. De geslachtsnaam 'Dodecatheon', ooit in de Naturalis historia van Plinius gegeven aan een primula die beschermd zou worden door de goden, is afgeleid van de Griekse woorden 'dôdeka' of 'twaalf' en 'theoi' of 'goden'. De naam 'Dodecatheon' verwijst naar de twaalf Olympische Goden uit de Griekse mythologie, die op de berg Olympus woonden en waarvan de beelden op het Parthenon stonden. De soorttoevoeging 'meadia' is een eerbetoon aan 'Richard Mead', lijfarts van de koning van Engeland in de achttiende eeuw.

  Beschrijving Twaalfgodenkruid

  Twaalfgodenkruid is een plant die vanuit een wortelstandig rozet groeit met tot tien centimeter langgerekte sla-achtige bladeren. Het jonge blad, een soort grijsgroen van kleur, wordt graag gegeten door slakken. In mei, sommige jaren al in april, verschijnen op twintig centimeter lange, roodbruine, kale stengels de bloemen met de typische naar achter staande bloemblaadjes die aan de basis wit en geel zijn, om naar wit, lichtroze of zelfs lila  uit te lopen. Ook meeldraadjes zijn geel.

  Na de bloei worden decoratieve zaaddoosjes gevormd en verdwijnen de bladeren om in het voorjaar weer te voorschijn te komen. Deze korte periode van activiteit is reden van het feit dat Twaalfgodenkruid slechts langzaam groeit. Het is echter een aanpassing aan de vaak hete en droge zomers op de Noord-Amerikaanse prairie.

  Is Twaalfgodenkruid winterhard?

  De Twaalfgodenkruid is absoluut winterhard maar bij late vorst, bijvoorbeeld in april/mei kan de bloei beschadigd worden.

  Toepassing Twaalfgodenkruid in de tuin

  Twaalfgodenkruid kan slecht tegen concurrentie van snelgroeiende planten. In het wild vinden we de plant op prairies waar regelmatig natuurlijke branden ontstaan. Deze branden zorgen namelijk voor ruimte waar Twaalfgodenkruid kan groeien. Plant Twaalfgodenkruid daarom op plekken waar ze de ruimte hebben. Voor een mooi effect plant je Twaalfgodenkruid  in een groep van minimaal vijf planten. In een rotstuin wordt Twaalfgodenkruid onderaan hellingen geplant, daar waar de grond het vochtigst is. Twaalfgodenkruid kan, tijdens de bloei, ook worden gebruikt als kamerplant. De volgende cultivars zijn erg mooi:

  • Dodecatheon meadia, wildvorm met witte, roze of lila bloemen
  • Dodecatheon meadia ‘Album’, witte bloemen
  • Dodecatheon meadia 'Goliath', extra grote lila bloemen
  • Dodecatheon meadia ‘Purple Rose’, lila tot paarse bloemen
  • Dodecatheon meadia 'Queen Victoria', mooie lila bloemen

  Standplaats en planten Twaalfgodenkruid

  Twaalfgodenkruid is gebaat bij een plek in de halfschaduw tot schaduw. Hoe meer zon de planten hebben des te vochtiger moet de grond zijn anders drogen ze uit.

  Zorg voor een goed doorlatende bodem maar vochthoudende bodem. Humusrijke grond is sterk aan te bevelen. Verwerk 10 % gedroogde kippenmest door de grond.

  Twaalfgodenkruid snoeien

  De Twaalfgodenkruid heeft geen snoei nodig. Laat het blad na de bloei afsterven en bruin worden alvorens het te verwijderen. Uitgebloeide bloemen kunnen verwijderd worden als je geen zaad wilt hebben.

  Ziektes Twaalfgodenkruid

  Twaalfgodenkruid is maar korte tijd boven de grond. De bladeren worden in die korte periode niet of nauwelijks geraakt door bacteriën of schimmels. Alleen worden de bladeren soms gegeten door slakken.

  Twaalfgodenkruid vermeerderen

  De eenvoudigste wijze van vermeerderen van Twaalfgodenkruid is ongetwijfeld door middel van zaad.  Als je de plant na de bloei zaad laat aanmaken dan verschijnen er in het volgende jaar vanzelf jonge plantjes rondom de oude plant. Er is ook een truc om Twaalfgodenkruid vegatief te vermeerderen. Als wortels van je de plant schoonwast dan zie je dat er kleine donkergekleurde bolletjes opzitten. Deze kun je van de oude plant afhalen en oppotten. Elk bolletje wordt een nieuwe plant.

  Twaalfgodenkruid kopen

  Er zijn een paar cultivars te koop in gespecialiseerde tuincentra en webshops maar over het algemeen wordt Twaalfgodenkruid niet veel aangeboden. De plant is namelijk alleen zichtbaar rondom de bloeiperiode april of mei.

  Twaalfgodenkruid

  Een bijzondere bloem voor de echte liefhebber!

 • End of content

  No more pages to load