• Tulpenboom, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Liriodendron tulipifera

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de Tulpenboom, een van de mooist bloeiende bomen voor ons klimaat. Hoe verzorg je de Tulpenboom, waar kun je ze het beste planten, wat is de bloeitijd, hoe moet je ze snoeien en hoe kun je Liriodendron tulipifera vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Magnolia, Liriodendron

  Tulpenboom of Amerikaanse tulpenboom

  De Amerikaanse Tulpenboom is een snelgroeiende, bladverliezende, boom uit de familie der Magnoliaceae waartoe ook de bekende Magnolia behoort. De naam Tulpenboom wordt vaak gebruikt voor de gewone Magnolia, maar dat is onterecht: de Nederlandse naam hiervan is Beverboom.

  926bf3bd019475e52d6399773464febb_medium.

  Van oorsprong komt deze Tulpenboom uit Noord-Amerika waar de boom een belangrijke rol in de houtindustrie speelt. Vanwege de prachtige blanke kleur noemt men het hout daar ‘whitewood’. De oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika , de Indianen, gebruikten het hout van deze boom om kano’s uit te maken. Ook in de papierindustrie is het hout zeer geliefd. 

  Beschrijving Tulpenboom

  De Tulpenboom is een grote en snelgroeiende boom die wel zestig meter hoog kan worden een een stamtrek van ruim drie meter kan bereiken. De boom groeit zuilvormig. De bladeren zijn vierlobbig en maximaal vijftien centimeter lang en twintig centimeter breed. 

  7bcc5680b30fe71f4d71df79c51ec5ef_medium.

  In juni verschijnen de exotisch aandoende bloemen die de boom zijn naam geven. Alles is mooi aan deze grote bloemen: de uit zes bloemblaadjes bestaande crèmekleurige kelk met groene glans en een oranje basis, de enorme peervormige stamper en de machtige meeldraden. Honingbijen zijn dol op de nectar en het stuifmeel van deze boom.  Na de bloei vormt zich het zaad.

  4eb8a78c1455f2cc99ac8d337a69c9f9_medium.

  Tulpenbomen in Nederland

  Een heel mooie, grote Tulpenboom is te vinden in de Hortus Botanicus in Leiden. In vond ik kleinere exemplaren die echter veel uitbundiger bloeiden. 

  Etymologie Liriodendron Tulipifera

  De wetenschappelijke naam van de Tulpenboom is Liriodendron Tulipifera. De geslachtsnaam Liriodendron is een samenstelling van de Griekse woorden 'leiron' ofwel 'lelie' en 'dendron', ofwel 'boom'. Liriodendron betekent dus ‘lelieboom’. De soorttoevoeging ‘tulipifera’  betekent is afgeleid van het Latijnse ‘tulipa’ of ‘tulp’ en betekent ‘tulpendragend’. 

  b8cf2c571340062deae6300804c8d7f4_medium.

  In het Frans heet de boom Tulipier de Virginie. In het Engels heeft de boom tal van namen zoals Tulip tree, American tulip tree, Tulip poplar, Whitewood, Diddle-tree en Yellow poplar. In het Duits noemen ze de boom Tulpenbaum.

  Etymologie Tulpenboom

  De naam Tulpenboom verwijst natuurlijk naar de gelijkenis van de bloemen met tulpen. Dit is echter slechts een oppervlakkige gelijkenis. Botanisch gezien verschillen ze enorm. 

  Tulpenboom winterhard

  De Tulpenboom is winterhard tot 30 graden Celsius onder nul. 

  6eb67cc9df19af41f7741f184d7837a0_medium.

  Toepassing Tulpenboom in de tuin

  De Tulpenboom in zijn wilde vorm is natuurlijk geen boom voor de stadstuin. Deze enorme boom met zijn krachtige groei heeft veel plaats en vocht nodig om te groeien. De Tulpenboom bloeit pas voor het eerst vijftien tot vijfentwintig jaar ná aanplant, maar ter zijner verdediging kan worden aangedragen dat de boom wel 450 jaar oud kan worden. Voor de tuin zijn ook bijzondere cultivars gekweekt. De volgende Tulpenbomen raad ik je aan:

  • Liriodendron tulipifera, wildvorm
  • Liriodendron tulipiferum ‘Ardis’, kleinbladig, klein blijvend
  • Liriodendron tulipifera ‘Aureomarginatum’, goudgeel blad, langzaamgroeiend
  • Liriodendron tulipifera ‘Fastigiatum’, langzaam groeiend

  Tulpenboom verzorging, grondsoort en planten

  De Tulpenboom heeft absoluut een standplaats in de zon nodig om zich goed te ontwikkelen. In de schaduw zal een jonge boom zich niet ontwikkelen. De Tulpenboom houdt van goed gedraineerde maar altijd vochtige grond. De grond dient rijk te zijn aan compost en voedingsstoffen. Het plantgat dient diep te worden losgespit om de penwortel kans te geven zich goed te ontwikkelen. De plantafstand van de Tulpenboom bedraagt ongeveer acht meter. Plant een Tulpenboom niet te dicht bij een muur of bij een huis want de horizontale wortels groeien ver van de boom af. 

  6f79c867ee76aec4dfa864a0e82c1602_medium.

  Tulpenboom snoeien, hoe en wanneer

  Moet je Tulpenboom’s snoeien? De Tulpenboom hoeft niet te worden gesnoeid. De boom vormt zichzelf in de loop der jaren.Eventuele dode of door ziektes aangetaste takken altijd zo snel mogelijk wegknippen. 

  Tulpenboom’s vermeerderen

  Tulpenboom’s zijn heel gemakkelijk zelf te vermeerderen. Er zijn twee methodes die ik zelf toepas: zaaien en stekken.

  Tulpenboom zaaien

  Als de zaadhouders in de herfst licht gaan kleuren is het tijd om de zaden te oogsten. Het zaad kun je het beste vier maanden maanden in de diepvries leggen, daarna een tweetal weken in de koelkast en vervolgens in het voorjaar binnenshuis zaaien in gewone zaai- en stekgrond.

  342223232a6e8594af92a1a6b3fe2ab2_medium.

  Hoe stek je een Tulpenboom?

  Tulpenboom’s zijn eenvoudig te stekken. Neem hiervoor in de nazomer jonge, nog buigzame takken van ongeveer twintig centimeter lang. Verwijder alle bladeren, behalve de bovenste. verwijder van de onderstaande 6 centimeter een deel van de bast door deze weg te schrapen met een scherp en schoon mes. Spoel de stek af met water en doop het blootgelegde gedeelte in stekpoeder. Stekpoeder bevat een wortelgroeihormoon. Steek de stek dan in een pot met vochtige, doch niet natte zaai- en stekgrond en dek de pot af met een plastic zak. Na vier tot acht weken wortelt de stek en beginnen de bladeren te groeien. De plastic zak kun je dan verwijderen. Soms maakt de boom wortelscheuten aan. Deze kun je ook oppotten: ze groeien heel hard.

  Tulpenboom ziekten

  Tulpenboom’s zijn over het algemeen sterke bomen. Trips en bladluis willen wel voor schade zorgen aan de bladeren, net als meeldauw maar over het algemeen zijn dat tijdelijke problemen.

  Tulpenboom

  De Tulpenboom is een fantastische boom die veel weinig wordt aangeplant in Nederland en België.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load