• Altheastruik verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Hibiscus

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  De winterharde Hibiscus, de Tuinhibiscus, Heemstroos, Septemberroos, Chinese roos of altheastruik, Hibiscus syriacus een sierheester die opvalt met grote felgekleurde bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Tuinhibiscus, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Heester, Hibiscus, Bijenplant

  Tuinhibiscus, Heemstroos of altheastruik

  Hibiscus syriacus is een Azië afkomstige, bladverliezende, middelgrote heester behorende tot de Malvafamilie of Malvaceae.  Tuinhibiscus wordt in Korea al duizenden gehouden voor de bladeren waarvan thee wordt gezet en de bloemen die worden gegeten. Sedert de zeventiende eeuw is de Tuinhibiscus ook in Europa bekend. Hibiscus syriacus is de nationale bloem van Zuid-Korea en wordt zelf in hun volkslied geprezen.

  c85b523873e19b996c79410592508708_medium.

  Etymologie Hibiscus syriacus

  De botanische benaming van de Tuinhibiscus is Hibiscus syriacus. De geslachtsnaam Hibiscus is afgeleid van het Griekse “hibiskos” of “kaasjeskruid” De soorttoevoeging syriacus is Latijn, afgeleid van het land Syrië. Linnaeus gaf het die naam omdat hij, ten onrechte, dacht dat de Tuinhibiscus daar vandaan kwam.

  De Nederlandse benaming Tuinhibiscus verwijst naar het feit dat dit de enige Hibiscus soort is die winterhard is en daardoor in Nederland en België in tuinen kan worden gehouden. Ook de namen Heemstroos, Septemberroos, Chinese roos en Altheastruik  worden gebruikt. In het Engels wordt de plant Rose of Sharon of Rose mallow genoemd. In Duitsland noemen ze haar Straucheibisch, Scharonrose, Syrischer Eibisch, Garteneibisch of Festblume en in het Frans wordt ze onder meer ibiscus commun des jardins, althéa en ketmie des jardins genoemd. De Koreanen noemen haar “mugunghwa” vrij vertaald als “onuitputtelijke overvloed” en verwijst naar de overvloedige bloei.

  Beschrijving Tuinhibiscus2279e68c4acd7376626731642b62a65f_medium.

  Tuinhibiscus is een middelhoge struik met een hoogte tot ongeveer drie meter. De vorm is meestal vaasvormig, opgaand . Aan de takken staan lichtgroene, drielobbige bladeren, die grof getand zijn en grijsgroen aan de onderzijde.  

  Van juli tot en met september verschijnt een onophoudelijke stroom  aan grote klokvormige bloemen met elk vijf bloemblaadjes aan de struik. De prachtig geaderde bloemen openen zich alleen in de zon. In oktober rijpen de zaden.

  Is Hibiscus syriacus giftig?

  De plant is niet giftig. Van de bladeren kan thee worden gezet en de bloemblaadjes kunnen worden verwerkt in salades. Jonge blaadjes kunnen ook worden gegeten. Stoof ze daarvoor licht in boter, samen met een gesnipperd uitje. Gebruik uitsluitend onbespoten planten.

  Is het Tuinhibiscus winterhard?

  Hibiscus is zeer winterhard.

  Toepassing Tuinhibiscus in de tuin

  Hibiscus syriacus is heester die vaak als solitair een gazon wordt aangeplant vanwege het ‘dramatische’ effect van een grote bloeide struik. Ook worden ze wel als erfafscheiding gebruikt. Voor potten zijn alleen kleine exemplaren geschikt. Combineer de Tuinhibiscus met laagblijvende borderplanten zoals adderwortel of Vrouwenmantel. Als achtergrond kan bijvoorbeeld de Sering worden gebruikt.

  De volgende cultivars van Hibiscus syriacus zijn erg mooi:

  • Hibiscus syriacus `Aphrodite`, lila bloemen met een rood hart
  • Hibiscus syriacus 'Ardens', roze bloemen met een rood hart
  • Hibiscus syriacus 'Diana', geheel witte bloemen
  • Hibiscus syriacus 'Hamabo', lichtroze bloemen met een rood hart
  • Hibiscus syriacus 'Lady Stanley, halfgevulde witte bloemen met een rood hart
  • Hibiscus syriacus 'Oiseau Bleu', blauwpaarse bloemen met bordeauxrood hart
  • Hibiscus syriacus 'Red Heart', witte bloemen met een rood hart
  • Hibiscus syriacus 'Resi', grote roze bloemen met een rood hart
  • Hibiscus syriacus ‘van Gogh’, gevulde lila bloemen, bont blad
  • Hibiscus syriacus ‘Purpuratus variegatus’, mooi bont blad, donkerrode bloemen
  • Hibiscus syriacus 'Woodbridge', lichtrode bloemen

  Standplaats en planten Tuinhibiscusd1abd69215e751e9e183534a3268328e_medium.

  Het Tuinhibiscus heeft een zonnige standplaats nodig, in goed gedraineerde grond die altijd vochtig is.  Op droge plekken kunne ze beter in de halfschaduw worden geplant omdat anders de bladeren snel lelijk worden. Zorg voor een plantgat wat is voorbereid met een flinke hoeveelheid compost want Tuinhibiscus houdt van humusrijke grond. Bemesting kan het beste jaarlijks plaatsvinden met organische meststoffen. Mulch bij voorkeur jaarlijks.

  Hibiscus snoeien

  De Tuinhibiscus is prima te snoeien in de winter of het vroege voorjaar, uiterlijk maart. De hibiscus bloeit namelijk op eenjarig hout en de nieuwe scheuten die na de snoei ontstaan, bevorderen de bloei. Jonge planten kunnen eventueel extra worden teruggesnoeid, tot wel de helft, om zo een meer vertakte, dichte struik te krijgen. Ook kan de Hibiscus gemakkelijk in bolvorm worden gesnoeid met één opgaande stam. Het loof van de snoei kan worden gebruikt om compost te maken.

  e2f51e028f7e12fb0ea58a199edbffd9_medium.

  Ziektes Tuinhibiscus

  Tuinhibiscus is een relatief sterke plant die weinig last heeft van ziektes en insecten. Als de grond onvoldoende humus bevat treden er soms problemen op met bladluizen. Op plekken waar weinig ochtendzon komt, blijft de plant te lang nat en kan meeldauw optreden. Bij te droge grond worden de bladeren snel bruin.

  Hibiscus syriacus vermeerderen

  De Tuinhibiscus kan het beste worden vermeerderd door afleggen of door ze in het voorjaar te stekken in normale stek- en zaaigrond. Zo weet je zeker dat de plant hetzelfde is als de ouderplant. Zaaien kan het beste in het najaar gebeuren, zodat ze het jaar daarna worden uitgeplant.

  0fed1265548edb82d9fc7cca868fe711_medium.

  Tuinhibiscus kopen

  Hibiscus syriacus is regelmatig in tuincentra te kopen, meestal 'Oiseau Bleu'. Speciale cultivars kunnen het beste in webshops worden besteld, daar is de keuze veel groter.

  Tuinhibiscus

  Rijkbloeiende sierheester.

 • End of content

  No more pages to load