• Trompetbloem standplaats, verzorging, vermeerderen en snoeien

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de Trompetbloem of Trompetklimmer Campsis Radicans en Campsis Grandiflora, een klimplant die in het najaar bloeit. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en stekken van de Trompetbloem en wat zijn de beste Trompetbloem soorten om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Campsis, Klimplant, Bijenplant

  De Trompetbloem

  De Trompetbloem is een bladverliezende klimplant die laat in het seizoen uitbundig bloeit met trompetvormige bloemen. In het zuiden van Noord-Amerika is deze plant op sommige plekken een ware plaag. Met noemt de plant daar Hellvine en Devils Shoestring. In Nederland en is de groei perfect.

  Er zijn twee soorten Trompetbloemen in het geslacht Campsis:

  • Campsis Radicans is afkomstig uit het zuiden van Noord-Amerika en heeft oranjerode bloemen. Campsis Radicans heeft hechtwortels.
  • Campsis Grandiflora is afkomstig uit China en Japan en heeft oranje bloemen. Deze soort is niet heel erg winterhard bij ons. In China noemt deze plant ling hsiao hua, plant die tot in de hemel rijkt.

  Campsis Tagliabuana is een hybride, een kruising tussen Campsis Radicans en Campsis Grandiflora.  De hybride combineert de winterhardheid van Radicans met de grote bloemen van Grandiflora. Het is veruit de meest verkochte Trompetbloem, met name Trompetbloem Tagliabuana 'Madame Galen'.

  Etymologie Trompetbloem

  De Nederlandse naam Trompetbloem verwijst naar de vorm van de bloemen. Andere gebruikte namen zijn Trompetklimmer en Bignonia. Bignonia is de oude geslachtsnaam die werd gebruikt voor Campsis. De geslachtsnaam 'Campsis' is afgeleid van het Griekse 'kampsis' of 'gebogen'. Die naam dankt het geslacht aan de gebogen meeldraden. De soortnaam 'Radicans' betekent 'wortelende takken' en verwijst naar de hechtwortels. De soortnaam 'Grandiflora' betekent 'grootbloemig'.59d08fc1d7b437df579546ba61a6dba7_medium.

  Beschrijving Trompetplant

  De Trompetplant groeit vanuit een centrale wortelstok met tien tot twaalf meter lange ranken. De plant hecht zich met zogenaamde luchtwortels en door te ranken. Later verhouten de twijgen en krijgt de plant zijn stevigheid.

  De Campsis Grandiflora heeft weinig hechtwortels en klimt vooral door zich vast te ranken. De samengestelde bladeren zijn geveerd en bestaan uit vier tot zes paar lancetvormige bladeren, met een getande rand.

  In de periode augustus tot september verschijnen de prachtige  trompetvormige bloemen, bestaande uit vijf kroonblaadjes, in eindstandige trossen. Na de bloei verschijnen de boonvormige zaaddozen.

  Toepassing Trompetplant in de tuin

  De Trompetplant is een ideale plant om langs muren op het zuiden of langs pergola’s. Hoewel het groen onopvallend kan zijn groeit de plant tijdens bloei uit tot dé blikvanger van de tuin. Zelf vind ik het mooi om twee planten met verschillende kleuren bij elkaar te planten. Dat geeft een mooi bont effect. De volgende hybriden en cultivars zijn heel geschikt voor onze tuinen:

  • Campsis Radicans ‘Flamenco’, mooie oranjerode bloemen en wordt niet al te groot
  • Campsis Radicans ‘Flava’, zachtgele bloemen
  • Campsis x Tagliabuana 'Chastity'. Een hybride die geen zaad vormt
  • Campsis X Tagliabuana 'Madame Galen', oranjerode bloemen
  • Campsis x tagliabuana Orangeade® 'Tracamp', oranje met rode vlekken
  • Campsis Tagliabuana 'Summer Glow', oranjerode aan de buitenkant oranjegeel

  Standplaats en planten Trompetplant

  Trompetplanten hebben een warme en zonnige standplaats nodig zoals een tuin op het zuiden maar hebben de voet het liefst in de schaduw staan. Zorg voor een goed bemeste standplaats, gebruik organische mest, met compost. Voor de winter mulchen, dit beschermd tegen de winterkoude. Het eerste jaar is watergeven nodig bij droogte.

  Snoeien Trompetplant

  Campsis Radicans en Tagliabuana kunnen het best in april, uiterlijk mei worden gesnoeid. Ze bloeien altijd op het nieuwe hout en zullen nog uitlopen. In het najaar kunnen ze in vorm worden getrimd. Campsis Grandiflora kan best zo weinig mogelijk gesnoeid worden.

  Trompetplant vermeerderen

  De Trompetplant is niet moeilijk te vermeerderen. De methode die ik zelf meestal toepas is afleggen. Daarbij wordt een stengel een stukje in de grond geduwd. Wortelstek wordt veel toegepast en verder is de  Trompetplant te stekken. Gebruik hiervoor semiharde stekken in de periode mei-juni. Campsis zaden worden aangeboden in de vakhandel. Het zaad is redelijk kiemkrachtig en de planten groeien hard.

  Trompetplant

  Een machtige bloeier!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load