• Treurvijg, verzorging, standplaats, planten en stekken van Ficus benjamina

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de bekende luchtzuiverende bladplant Treurvijg. Ficus benjamina is een decoratieve kamerplant die het gehele jaar door groen is. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, welke ziekten kent de plant en wat doe je als de Ficus blad verliest.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, KantoorPlant, Ficus

  Treurvijg of Waringinf21af3ce7a00bad7c32d77ab926af95c_medium.

  Ficus is een ruim 750 soorten bestaand geslacht uit de moerbeifamilie of Moraceae. De Waringin of Treurvijg, Ficus benjamina, oorspronkelijk afkomstig uit (sub)tropische streken van Azië en Australië, is een maximaal 30 meter hoog wordende boom. Vaak start de boom als epifyt, dit wil zeggen groeiende op takken van andere bomen. De wortels groeien naar beneden en concurreren de gastboom weg, waarna de Treurvijg de plek inneemt. De Treurvijg is een populaire kamerplant omdat ze het gehele jaar door groen is. In het zuiden van Europa en Noord-Amerika is het een populaire tuinplant. Het fruit kan worden gegeten maar deze Ficus wordt hier niet speciaal voor aangeplant.

  Etymologie Ficus benjamina

  De botanische naam van de Treurvijg is ‘Ficus benjamina'. De geslachtsnaam ‘Ficus' is het Latijnse woord voor ‘vijg’. De soortnaam ‘benjamina’ is afgeleid van de Indiaanse namen van deze boom: ‘Benyan’ of ‘Banyan’. De naam Waringin is de Javaanse naam voor de Treurvijg, maar wordt ook in Nederland gebruikt.

  Beschrijving Treurvijg

  Ficus benjamina is in zijn natuurlijke habitat een snelgroeiende boom die wel dertig meter hoog kan worden en waarvan de kroon een doorsnede van wel twintig meter haalt. De stam en de takken zijn lichtgrijs tot grijs van kleur. De takken en twijgen buigen onder hun gewicht naar beneden en geven deze Ficus de naam Treurvijg. Vaak vormen de takken luchtwortels die naar beneden hangen. De glanzende bladeren zijn groen en lancetvormig. Ze staan op een klein steeltje en hebben een afwisselende bladstand.

  0396a8d8b33bfa2f867921372b362d9b_medium.

  De bloem is zoals bij alle vijgen heel bijzonder. Aan het einde van twijgen ontstaan holle verbredingen, door botanisten syconium genoemd, waarbinnen de onopvallende bloemen ontstaan. Deze verbredingen vormen later de vijg en zijn feitelijk een vorm van vals fruit. Ze zijn eerst groen en worden later via oranje rood en uiteindelijk zwart. De bestuiving van de Ficus gebeurt door hele kleine wespen en in Nederland vormen ze dan ook geen vijgen.

  Is de Treurvijg giftig?

  De Treurvijg is bevat tal van stoffen die allergische reacties kunnen oproepen bij mensen. Vooral mensen met een latex allergie zijn er ontvankelijk voor en zij moeten deze Ficus absoluut niet in huis hebben. In extreme situaties leidt het sap van de Treurvijg zelfs tot een anafylactische shock.  Allergie voor Ficus benjamina kan zich ook met de jaren ontwikkelen zowel bij mensen als bij huisdieren. ficus benjamina is giftig voor katten.

  bd83539cad6c757312aad135729ad774_medium.

  Ondanks alles wordt deze plant ook medicinaal gebruikt.  Wortels en bladeren worden gekookt in olie op wonden toegepast. Het sap wordt gebruikt bij leveraandoeningen en kompressen met bladeren en schors worden tegen reumatische  hoofdpijn ingezet.

  Standplaats Treurvijg

  De Treurvijg heeft een lichte standplaats nodig. Hoe meer licht des te beter. Zet de Ficus niet te dicht bij een raam want de koudeval in de winter doet de plant geen goed. Een Treurvijg groeit meestal naar het licht toe. Draai de plant daarom elke twee weken een kwartslag.  Zet de planten niet te vaak op een andere plek want reageert de Ficus heel slecht op, vaak laten ze dan bladeren vallen.

  Planten Treurvijg

  Ik gebruik zelf voor de Treurvijg een humusrijke portgrond met op de bodem van de pot een laag grit voor optimale drainage.  Deze plant groeit hard en verbruikt al snel de voedingstoffen uit de grond. Verplant de plant daarom jaarlijks in een nieuwe, iets grotere pot waarbij je een deel van de oude grond verwijderd. In het groeiseizoen geef je ze tweewekelijks vloeibare mest voor bladplanten. Ficus Benjamina is heel geschikt voor hydrocultuur.

  Snoeien Treurvijg3236d72a397ffe2832df6e9d4148828c_medium.

  De Treurvijg kan het beste direct na afloop van het groeiseizoen worden gesnoeid. Gebruik hiervoor een scherpe snoeischaar. Verwijder dode takken ook tussendoor.

  Temperatuureisen Treurvijg

  Ficus dient gewoon op kamertemperatuur te worden gehouden. In de winter mag de temperatuur zekers s ’nachts best tot een graad of 15 zakken dat is geen probleem.

  Water geven en sproeien Treurvijg

  De Treurvijg kun je het beste kleine hoeveelheden water per gietbeurt te geven, waarbij je de grond tussendoor ietwat droog laat worden. Gebruik, als het kan, lauwwarm en kalkarm water. In de winter, als er minder licht is, minder je met gieten.

  Ziektes Treurvijg

  De Treurvijg is vrij gevoelig voor  wolluis, bladluis en spint. Ficus bladeren vallen af? De Ficus is bijzonder gevoelig voor verandering van standplaats, de hoeveelheid licht, de luchtvochtigheid, tocht en natte voeten. De Ficus reageert hier meestal op door bladeren te laten vallen.  

  Ficus benjamina stekken

  De Treurvijg kan in de vroege zomer worden gestekt. De grondtemperatuur moet boven de 22 graden zijn. Gebruik stekken van tien centimeter lang. Verwijder alle bladeren behalve het groeipunt. Snij de stekken schuin af en gebruik stekpoeder.

  Treurvijg kopen

  De Treurvijg is het gehele jaar door te koop in tuincentra op de succulenten afdeling en daarnaast in goed gesorteerde bloemen- en plantenzaken. Heel mooi zijn onder meer:

  • Ficus benjamina 'Danielle', donkergroen blad
  • Ficus benjamina 'Golden King', groen blad met onregelmatige witte rand
  • Ficus benjamina 'Little Lucy', miniatuurvorm
  • Ficus benjamina 'Natasja', compacte groei
  • Ficus benjamina 'Reginald', goudgroen blad
  • Ficus benjamina 'Starlight', wit blad met groene vlekken

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Treurvijg

  Een opvallende bladplant die eenvoudig te verzorgen is.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load