• Jasmijn, beschrijving, verzorging en vermeerderen van Trachelospermum jasminoides

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de klimplant Trachelospermum jasminoides of Toscaanse Jasmijn, een bijenplant. Hoe verzorg je Jasmijn met de heerlijk ruikende bloemen, waar kun je ze het beste planten en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Klimplant Trachelospermum, Jasmijn, Bijenplant

  Trachelospernum jasminoides of Jasmijn76b7b598c1508cb9b7b21e7b3272b031_medium.

  Een van de mooiste groenblijvende klimplanten voor onze tuinen is de Jasmijn. Jasmijn komt oorspronkelijk uit zuidoost Azië, uit landen als China, Vietnam, Japan en Korea. Nu vinden we ze overal ter wereld in tuinen.

  Jasmijn wordt echter ook als kamerplant aangeboden. Jasmijn is behoorlijk winterhard en doorstaat het Nederlandse klimaat goed. Na een winter van -18 graden verloor mijn plant alle bladeren maar liep in het voorjaar weer uit. Normale winters hebben geen invloed op de plant en deze blijft mooi groen.

  In Nederland wordt de Jasmijn aangeboden onder de namen sterjasmijn, Italiaanse jasmijn en Toscaanse jasmijn. De wetenschappelijke benaming is Trachelospernum jasminoides.

  Etymologie Trachelospermum jasminoides

  De geslachtsnaam Trachelospermum is een samentreksel van het Griekse “trachelos” of "nek" en “sperma” ofwel "zaad". Het verwijst naar de vorm van het zaad. De soortnaam "jasminoides" is van Latijnse oorsprong en verwijst naar het feit dat geur en bloemen sterk lijken op die van Jasmijn.

  Beschrijving Jasmijn

  Jasmijn is een klimplant die maximaal zo’n drie meter lang of hoog wordt. De bladeren bevinden zich paarsgewijs aan de stengels. De langgerekte, spits toelopende bladeren zijn donkergroen met een wasachtige glans en vrij dik.

  e4e1bb06622529447d4d8f9c4451d7d6_medium.

  De stervormige bloempjes verschijnen in Nederland juni of juli/ in kleine trosjes aan de plant. De intense, betoverende geur trekt bijen en hommels aan en bedekt de hele tuin met een deken van weldaad.  In warme landen vormt Jasmijn een klein soort fruit met zaadjes. Nederland is daarvoor echter te koud.

  Toepassing Jasmijn in de tuin

  Jasmijn is een klimplant en kan daarom langs schuttingen, muren en pergola’s worden geleid. Ze hechten zich zelf vast. In potten kunnen ze ook worden geplant en zo als solitaire plant worden gebruikt. Jasmijn kan ook worden gebruikt onder hoge bomen om de stam te bedekken.

  Behalve de wit bloeiende planten wordt er ook een geelbloeiende cultivar aangeboden onder de naam ‘star of Toscane’. Deze cultivar is echter iets minder winterhard dan de witte.

  47178e958e7c5200a5d51070034215c1_medium.

  Verzorging en grondsoort Jasmijn

  Hoewel Jasmijn graag een zonnige standplaats heeft. bloeit de plant ook in de halfschaduw. Jasmijn houdt niet van natte voeten en heeft daarom een goede gedraineerde grond nodig. Gebruik géén zure, turfhoudende grond! Het eerst jaar zal plant vaak langzaam groeien daarna groeit ze beter. Bijmesting één keer per drie jaar is ruim voldoende.  

  570822807a036e4202798e54b687de49_medium.

  Jasmijn groeit goed maar niet met meters per jaar. Daarom is één keer per jaar bijsnoeien voldoende.

  Jasmijn is vrijwel ongevoelig voor ziektes met uitzondering van schimmels indien ze te natte grond hebben. Water geven is in Nederland vrijwel nooit nodig.

  Vermeerdering Jasmijn

  Jasmijn is eenvoudig te vermeerderen door stekken te nemen of door middel van afleggers.

  Wil je meer weten over deze technieken, lees dan dit artikel over vermeerderen van planten. In tuincentra is Jasmijn algemeen verkrijgbaar.

  Jasmijn

  b9c4b9967d6f449591b6f2491cbe99f3_medium.

  Jasmijn is een sterke klimplant met heerlijk ruikende bloemen die uitermate geschikt is voor beginners.

  Prachtig om een plekje in je tuin mee te laten begroeien, zodat je dagenlang kunt genieten van die heerlijke geur.

  Jasmijn is ook een prima plant voor een Feng Shui tuin.

   

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load