• Tijm kweken, standplaats, verzorgen, vermeerderen en oogsten

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Kruidenplanten: In deze reeks artikelen over de makkelijke moestuin lees je alles het telen van Tijm (Thymus) als kruid: kopen, standplaats, planten, snoeien, verzorging, vermeerderen en oogsten. Een aromatisch kruid dat al duizenden jaren wordt gebruikt in de keuken en door de traditionele geneeskunde. Tijm is ook een decoratieve tuinplant en kan in de rotstuin worden geplant.

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsKruidenplanten, RobsTuinplanten, RobsRotstuinplanten, Thymus

  Tijm als kruid

  Tijm is een klein kruidachtig plantje dat al duizenden jaren wordt gekweekt voor haar aromatische blaadjes.

  De Sumeriërs gebruikten Tijm al 5000 jaar geleden als ontsmettingsmiddel. De oude Egyptenaren gebruikten Tijm bij het balsemingproces van hun mummies. De oude Grieken gebruiken Tijm tijdens het baden en massages. Ze verbrandden Tijm in hun tempels als offergave voor hun goden. Hippocrates schreef over de werking van Tijm tegen hoest en keelpijn. De Romeinen gebruikten Tijm in hun gerechten en likeuren. Ook nu nog wordt Tijm gebruikt in een likeur als de Franse Bénédictine. De Romeinen verbrandden Tijm in huis (domus), om bijtende insecten te verjagen. In de Middeleeuwen legde men Tijm onder het hoofdkussen om te zorgen dat je geen nachtmerries kreeg.

  e1e88fe20bcc5f42d9b81f761cf92b4c_medium.

  Tijm wordt als sedert de Romeinse tijden gezien als brenger van moed en vrouwen gaven het mee aan hun mannen als ze gingen vechten. De botanische naam Thymus is afgeleid van het Griekse Thymon ofwel moed. In de middeleeuwen dacht men dat ook Tijmblaadjes moed geven en werd het als gift aan ridders meegegeven. De doden kregen vroeger Tijm als grafgift omdat dit hun overgang naar de geestenwereld zou bespoedigen. Bij slangenbeten werd Tijm gebruik vanwege haar antiseptische eigenschappen. Tijdenlang werd Tijm aangeplant in tuinen omdat men dacht dat Tijm een verblijfplaats voor feeën vormde.

  f00f804b27256b0eeb08b4e1ab31e44a_medium.

  Etymologie Tijm

  Tijm is afgleid van het Latijnse 'thymus', wat weer is te herleiden tot het Griekse 'thymon' ofwel 'Tijm'.

  Tijm in de keuken

  Het waren de Romeinen die Tijm verspreidden door Europa. Zij waren het ook die Tijm veelvuldig gebruikten in hun recepten. Het kruid heeft een frisse maar pittige smaak met een hint van kruidnagel en een ondertoon van munt. Tijm maakt deel uit van tal van kruidenmixen, zoals Provençaalse kruiden, Egyptische dukkah en Italiaanse kruiden. Ook in sauzen zoals Rode Wijn saus en Bordelaise saus wordt Tijm veelvuldig toegepast. Verse tijm is ongeveer twee keer zo sterk van smaak als gedroogde Tijm. Hou daar rekening mee in recepten.

  Is Tijm gezond?

  Tijm is erg gezond. Tijm bevat vitamine A, vitamine C en de mineralen ijzer, koper en mangaan. Tijm bevat tal van etherische oliën waarvan vooral thymol belangrijk is: samen met honing helpt Tijm, vanwege de slijmoplossende en antibacteriële werking, goed tegen hoest en keelpijn. Ook bevat Tijm tal van nuttige antioxidanten.

  54e1de91105c1dd9b46925edee496a07_medium.

  Beschrijving Tijm

  Tijm is een klein, sterk vertakt gewas uit de Lipbloemenfamilie, Lamiaceae, dat bestaat uit tal van dunne takjes. De kleine blaadjes bevinden zich tweerijig tegenoverstaand aan de takjes en zijn ovaal en grijsgroen van kleur. In de periode juni-juli bloeit Tijm met trosjes kleine lila-kleurige, lipvormige bloemetjes.

  Standplaats en planten Tijm

  Tijm heeft een zonnige standplaats nodig. De grond dient goed doorlatend te zijn en voor minstens de helft zand en grit te bevatten. Zelf leg ik altijd een laagje grit onder de wortels van de plant. Als de grond zuur is of veel organisch materiaal bevat dan is het belangrijk om wat kalk toe te voegen aan de grond.

  Tijm als tuinplant

  Tijm is een fantastische tuinplant als grondbedekker, langs paadjes, in rotstuinen en vooraan in de bloemenborder. Tijm komt mooi uit in groepen aangeplant maar ook als individuele accentplant. Tijm trekt veel bijen en hommels aan in de tuin. Tijm in potten op je tuintafel of geplant langs je terras houdt muggen op afstand.

  Voor de tuin zijn de volgende planten aan te raden:

  • Thymus vulgaris, echte Tijm
  • Thymus vulgaris 'Compactus', compact groeiend
  • thymus vulgaris 'Fleur provencale', speciaal voor de keuken
  • Thymus vulgaris 'Fragrantissimus' ('Orange Balsam'), sinaasappeltijm, ook voor kruidenthee
  • Thymus vulgaris 'Silver Posie'. Witgerand blad, heel decoratief voor de siertuin

  Is Tijm winterhardf627004394b5f2b0485322d6d65cbea6_medium.

  Tijm is in principe winterhard maar de vele cultivars die momenteel in tuincentra worden aangeboden blijken vaak ná de winter het loodje te hebben gelegd. Gewone Tijm, Thymus vulgaris, is doorgaans wel winterhard, mits de grond goed gedraineerd is.

  Oogsten van Tijm

  Tijm kan het beste in de ochtend worden geoogst. Oogst Tijm bij voorkeur in april of mei, vóór de bloei intreedt. Tijm kan vers gebruikt worden maar is ook eenvoudig te drogen door de takjes ondersteboven op te hangen op een droge plek. Tijm behoudt haar aroma heel goed als het gedroogd is. Je kunt Tijmblaadjes ook invriezen.

  Wanneer en hoe snoeien Tijm

  Voor een goede oogst en veel nieuwe blaadjes kan Tijm best jaarlijks gesnoeid worden. De beste tijd is direct na de bloei. Snoei de plant in de gewenste vorm, maar knip niet meer dan vijf centimeter  weg. De plant maakt vervolgens weer nieuwe scheutjes aan waardoor je een keer extra blaadjes kunt oogsten.

  Tijm vermeerderen

  Tijm kan eenvoudig gezaaid worden maar stekken is veel gemakkelijker. Stekken van Tijm kun je het beste in de periode mei - juni doen. Daarnaast kun je Tijm vermeerderen door kleine afleggers maken: druk een paar takjes schuin in de grond (zonder ze van de plant te breken) en leg er een steen op. Na een kleine maand zal het takje wortels hebben.

  Tijm kopen

  Tijm is voor een kleine prijs te koop in webshops en tuincentra. Ook zaad wordt aangeboden.

  c19a637dcdbc871b74a93ad1f7a46e82_medium.

  Tijm

  Een heerlijk aromatisch kruid.

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load