• Tibetorchidee verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Pleione bulbocodioides

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Tibetorchidee of Aardorchidee, Pleione bulbocodioides een winterharde tuinorchidee, die in het voorjaar met opvallende lila bloemen bloeit en die ook als sierplant in huiskamer wordt gekweekt.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Rotsplant, Pleione, Orchidee

  Tibetorchidee of Aardorchidee

  Tibetorchidee is een uit Tibet, China en Taiwan afkomstige plant uit de orchideeënfamilie (Orchidaceae). In het wild vinden we deze Pleione op een hoogte van 900 tot 4200 meter in met mos begroeide bergen. Ze groeit in het wild in rotsspleten en en holtes tussen takken waar zich humusrijk materiaal, zoals rottende bladeren en takjes, bevindt waarop vaak weer mos groeit. Het zijn gebieden met veel regenval in de zomer en koude, droge winters. In China wordt de plant in de traditionele geneeskunde gebruikt voor de bevordering van de bloedcirculatie. 

  e2dd2b2d8d8a445e27769b5a08e70e33_medium.

  Pleione groeien verspreid over een groot gebied waardoor er veel ondersoorten bestaan. Daarnaast vormen ze gemakkelijk hybriden, onderlinge kruisingen, waardoor het vrij moeilijk is om ze te determineren. 

  Etymologie Pleione bulbocodioides

  De botanische naam van de  Tibetorchidee is Pleione bulbocodioides. De geslachtsnaam ‘Pleione’ is het Griekse woord voor ‘jaarlijks’ en verwijst naar de korte tijd dat deze plant zich jaarlijks boven de grond laat zien. De soorttoevoeging ‘bulbocodioides’ is Latijn en betekent gelijkend op ‘Bulbocodium’. Het Latijnse Bulbocodium is weer een samenvoeging van het Griekse ‘bolbos’ of ‘bol’ en ‘kōidion’ of schapenvel en kan worden vertaald als ‘harige bol’. Bulbocodium verwijst naar Herfsttijloos. 

  8494d315a686326c610f1eea591dd52f_medium.

  De Nederlandse naam Tibetorchidee verwijst naar het feit dat deze plant uit de bergen in Tibet, China en Taiwan afkomstig is. Ze wordt ook wel Chinese Aardorchidee genoemd. In het Engels wordt ze Bulbocodium-Like Pleione of Hardy Chinese orchid genoemd. 

  Beschrijving Tibetorchidee

  De Tibetorchidee groeit vanuit zogenaamde schijnbollen of pseudobulben, peervormig en ongeveer 25 millimeter in doorsnede, die grotendeels boven de grond uitsteken. In mei verschijnen de spectaculaire bloemen met een rozewitte kelk die aan het uiteinde gerafeld is en vijf roze schutbladeren. De kelk heeft lilarode vlekken. Na de bloei verschijnen enkele lancetvormige, geribbelde bladeren. Onderaan een blad wordt steeds een nieuwe broedbol gevormd. De planten vormen na de bloei zaad.

  2efd8afa4d63fc77a9de3e3ef06bedf5_medium.

  Is de Tibetorchidee giftig?

  Pleione bulbocodioides is giftig en is niet eetbaar.

  Is de Tibetorchidee winterhard?

  De Tibetorchidee is semiwinterhard, -5 tot -10 graden Celsius kunnen ze prima hebben, mits de grond in de winter niet nat wordt. Goede drainage is essentieel. Winters van -20 graden kunnen ze ook nog aan, door ze in de winter rijkelijk met stro te bedekken. 

  Toepassing Tibetorchidee in de tuin

  Tibetorchidee is vooral heel mooi voor rotstuinen en potten. Het is een plant voor de liefhebber die er extra moeite voor wil doen, het is geen gemakkelijke plant. In de handel vinden we: 

  • Pleione bulbocodioides, wildvorm
  • Pleione bulbocodioides ‘Alba’, witte vorm
  • Pleione bulbocodioides 'Münchhausen’, extra grote bloemen
  • Pleione bulbocodioides ‘Papillon’, mooie rode vlekken op de kelk.
  • Pleione bulbocodioides Yunnan, een hybride met geheel roze bloemen

  Verder bestaat er nog een variatie onder de naam

  • Pleione bulbocodioides var. limprichtii

  Standplaats en planten Tibetorchidee

  De Tibetorchidee kan betrekkelijk eenvoudig worden gekweekt mits de natuurlijke omstandigheden goed worden nagebootst. Om de benodigde drainage te krijgen dient onder de plantlaag van bladercompost en mos een dikke laag grid te worden gelegd. Succesvol is het gebruik van met mos begroeide turfblokken die worden gestapeld. Je laat ze dan vanuit de horizontale wand groeien. De standplaats is halfschaduw.

  e9f834b8de0e0450d2b16613d30f200d_medium.

  Je kunt de Tibetorchidee goed in potten planten. Gebruik dan mijn favoriete mengsel van twee delen, fijngehakte boombast, twee delen fijngehakt sphagnum veenmos en één deel dennennaalden. Op de bodem leg je een laagje van 2 centimeter potscherven of grit. 

  Tibetorchidee snoeien

  De Tibetorchidee mag niet worden gesnoeid. Laat de plant eenvoudig afsturen aan het einde van het groeiseizoen. 

  Ziektes Tibetorchidee

  De Tibetorchidee heeft problemen met natte voeten en verder kunnen slakken een ravage aanrichten. Mijn zit vol met slankers die de slakken in toom houden. 

  Tibetorchidee vermeerderen

  Kweken van Tibetorchidee gaat gemakkelijk. Het is belangrijk te weten dat een bolletje maar één jaar leeft. Naast de bol die bloeit, worden een nieuwe bol gevormd die het volgende jaar zal bloeien. Ook worden er kleine bolletjes aan elk blad gevormd die er twee jaar over zullen doen om te bloeien. Trek oud, geel geworden blad daarom nooit uit de grond, maar knip het weg.

  Tibetorchidee

  Een bijzondere tuinplant of potplant voor de liefhebber.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load