• Thalia dealbata een tropisch ogende vijverplant

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval de bijzondere Poederthalia of Thalia dealbata een tropische ogende een vijverplant met een poederachtige waas over de bladeren en de bloemen alsmede een bijzondere bloeiwijze.

  Tags/labels: Vijvaria, Vijverplanten, Moerasplant, Thalia

  Poederthalia

  Poederthalia is een uit Noord-Amerika afkomstige waterplant en moerasplant die we in het wild voornamelijk in het zuiden van de Verenigde Staten vinden maar die we ook in sommige noordelijke staten en zelfs in Canada aantreffen. In de natuur groeit Thalia voornamelijk op rijke leemachtige grond, in moerassen en in natte weides. Thalia’s vormen onderdeel van de familie Marantaceae, eenzaadlobbige planten.

  2ce3e457b2258ac7805095f12f3883e2_medium.

  Etymologie Thalia dealbata

  De botanische naam van de Poederthalia is ‘Thalia dealbata’. De soort werd in 1791 voor het eerst wetenschappelijke beschreven door de Schotse botanist John Fraser. Het uit zes soorten bestaand geslacht ‘Thalia’ vormt onderdeel van de plantenfamilie Marantaceae . De geslachtsnaam ‘Thalia’ is een eerbetoon aan de zestiende-eeuwse Duitse botanist Johannes Thal. De soortaanduiding ‘dealbata’ is afgeleid van het Latijnse ‘dealbatus’ wat je vrij kunt vertalen als witgekalkt. Het is opgebouwd uit ‘de-’ of ‘grondig’ en ‘albare’ of ‘wit maken’. Het werkwoord ‘albare’ vindt zijn oorsprong in ‘albus’ of ‘wit’. De naam dealbatus’ verwijst naar de paarse bloemen die een grijzige waas lijken te hebben. 9340a160274b90b81c6c452620fc83ce_medium.

  De Nederlandse naam Poederthalia is hiervan afgeleid. In het Engels wordt de plant Powdery Thalia genoemd. In het Duits heet de plant Große Marante of ook wel Wassercanna.

  Beschrijving Poederthalia

  Poederthalia is een grote plant, met dikke, groene, lancetvormige bladeren op stelen van veertig tot honderdvijftig centimeter lang. De bladeren hebben een roodachtige rand en lijken met een fijn wit poeder bedekt te zijn wat ze een grijzige waas over een groene ondergrond geeft.

  Thalia groeit vanuit een lange, verdikte wortelstok die sterk lijkt op die van Canna’s. In de periode juli – augustus bloeit de Poederthalia met ingetogen paarse bloemen die net als de bladeren een grijzige waas lijken te hebben. Na de bloei verschijnt het zaad.

  Poederthalia in de vijver

  Poederthalia is een prachtige plant voor de wat grotere vijvers. Vanwege het opvallende blad wordt de Poederthalia vaak als solitair gebruikt maar ze zijn ook te combineren met andere, iets lager blijvende planten. Plant Poederthalia op een diepte van minimaal dertig centimeter met een standplaats in de volle zon. Ik gebruik vijvermandjes met leem voor een optimale groei.bd55f381b1ebcea117d784d9f077d742_medium.

  Is Poederthalia winterhard?

  Mits voldoende diep, minimaal dertig centimeter, geplant is Poederthalia volkomen winterhard. Bij mij komt deze plant daarom elk jaar terug in het voorjaar. Plant je ze namelijk in het ondiepe of in het moerasgedeelte van de vijver dan bevriest de wortel in de winter en daarmee sterft de plant. Een andere wijze om de plant de vorsperiode te laten doorkomen is door deze in de winter als kamerplant in huis te zetten.

  Poederthalia vermeerderen

  Vermeerderen van Poederthalia gaat heel gemakkelijk. Je kunt de wortels, net als bij Canna’s, scheuren en daarnaast zijn ze vrij eenvoudig te zaaien.

  Poederthalia

  Een heel aparte vijverplant met een mysterieuze kleur.