• Teunisbloem verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Oenothera fruticosa

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Teunisbloem, Oenothera fruticosa, is een doorlopend bloeiende plant met zwavelgele bloempjes. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Teunisbloem, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent Teunisbloem.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Oenothera, Borderplant, Teunisbloem

  Teunisbloem

  Oenothera fruticosa is een inheemse, bladverliezende plant uit de Teunisbloemfamilie of Oenotheraceae. We vinden deze plant uit oostelijk Noord-Amerika, met name in Pennsylvania, Carolina, Virginia, Georgia, Alabama en Florida waar ze is te vinden op zandige, rotsachtige plakken en open bossen. De plant wordt al heel lang in tuinen aangeplant en er zijn tal van cultivars gekweekt. Er zijn twee ondersoorten:

  • Oenothera fruticosa subsp. fruticosa, groeit rondom brak water
  • Oenothera fruticosa subsp. glauca, groeit op zandgronden

  438d54645425baf62fd20b49a5d1cc62_medium.

  Etymologie Oenothera fruticosa

  De botanische benaming van Teunisbloem is 'Oenothera fruticosa’. Het geslacht en de plant werden in 1753 door Carl Linnaeus beschreven. Hij gebruikte voor het geslacht dezelfde naam die de oude Griekse geleerde ‘Theophrastus’ tweeduizend jaar vóór hem al gebruikt. De geslachtsnaam ‘Oenothera' is afgeleid van het Griekse ‘oinothēras’ een samentreksel van ‘oinos’ of ‘wijn’ en ‘thera’ of ‘wild dier’. Jachtdieren werden in de Griekse oudheid in wijn geweekte wortels van de Teunisbloem gevoerd om ze rustig te krijgen waarna ze gemakkelijk waren te bejagen. De soortaanduiding 'fruticosa' is afgeleid van het Latijnse woord ‘fruticosus’ of ‘struikvorming’, dat zijn herkomst kent in het Latijnse ‘frutex’ of ’struik’. 

  In het Engels wordt de plant ‘narrowleaf evening primrose’ genoemd, in Duitsland noemen ze haar ‘Nachtkerze’ en in het Frans wordt ze ‘Oenothère’ genoemd. De Nederlandse naam ‘Teunisbloem’ is een eerbetoon aan de heilige ‘sint Antonius’, omdat planten bloeien rondom 13 juni, diens sterfdag.

  4f3f9400be096e51cdd3d4693c9489b9_medium.

  Beschrijving Teunisbloem

  Teunisbloem is een bladverliezende, bloeiende plant, die groeit vanuit een lange, diepe penwortel, die verraadt dat deze plant vooral op zanderige, droge plekken groeit. De dunne, behaarde stengels zijn roodbruin van kleur net als de steeltjes van de bladeren. De bloeitijd van Teunisbloem loopt van juni tot en met augustus . Aan het eind van de stengel vormen zich dan roodachtige knoppen die als ze opengaan prachtige, heldergele bloemen tonen. In tegenstelling tot de nachtbloeiers uit de familie der Teunisbloemen, bloeit deze soort overdag. Na de bloei verschijnt het zaad. In Noord-Amerika wordt de plant bestoven door vlinders, bijen en kolibries. 

  0489aa776469ba737300e53219663b17_medium.

  Is Oenothera fruticosa giftig?

  Alle delen van de Teunisbloem zijn giftig. De Cherokee indianen echter, roerbakten de bladeren van deze Teunisbloem in vet en aten ze als groente. De oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten gebruikten de bladeren van de plant ook op wonden, om deze te ontsmetten. 

  Is het Teunisbloem winterhard?

  Oenothera fruticosa is volledig winterhard in goed gedraineerde grond.

  Verzorging, planten en standplaats Teunisbloem

  We vinden Oenothera fruticosa op zonnige of licht beschaduwde plakken. De plant groeit het beste op voedzame, doorlatende, zandige grond.

  0886b3cf93a446e469466bcc2a0735a8_medium.

  Toepassing Teunisbloem in de tuin

  Oenothera fruticosa is een prachtige plant die in een bloeiende border verschillend kleurende plant met elkaar kan verbinden. De gele bloemen passen heel goed bij paarse bloemen. Combineer Teunisbloem met Lampenpoetser, Vrouwenmantel of Vaderplant.

  Teunisbloem snoeien

  De Teunisbloem is moeten in de herfst teruggesnoeid worden, tot ongeveer dertig centimeter. Zo ontstaan sterke takken. Zonder snoeien gaat de stengels van de plant hangen. 

  Ziektes Teunisbloem

  Teunisbloem is een relatief sterke plant die nauwelijks last heeft van ziektes en insecten. Ook de plant redelijk bestand tegen droogte. 

  cbb3ffa959cece370ece3c77f1754055_medium.

  Oenothera fruticosa vermeerderen

  De Teunisbloem kan gemakkelijk worden vermeerderd door de plant in de zomer te stekken. Gebruik de zachte delen van de plant, de uiteinde van de stengels, om te stekken. Snij ze schuin af, verwijder alle bladeren behalve het groeipunt, en gebruik stekpoeder. Daarnaast is de plant gemakkelijk te zaaien.

  Teunisbloem kopen

  Oenothera fruticosa wordt regelmatig in tuincentra te koop aangeboden. Via webshops zijn meer cultivars verkrijgbaar:

  • Oenothera fruticosa ‘Fireworks’, rode knoppen en stengel, rijk bloeiend
  • Oenothera fruticosa 'Erica Robins’, bronzen blad in voorjaar, rijk bloeiend
  • Oenothera fruticosa ‘Fyrverkeri’, rode bloemknoppen, rijke bloeier
  • Oenothera fruticosa ‘Sonnenwende’, compact groeiend, grote bloemen
  • Oenothera fruticosa ‘youngii’, heldergele bloemen

  Teunisbloem

  Prachtige heldergele bloemen.

 • End of content

  No more pages to load