• Steenraket of Muurbloem: standplaats, planten, verzorgen en vermeerderen van Erysimum

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de Steenraket of Muurbloem, Erysimum, een langdurig bloeiende plant met aansprekende geel, oranje, bruinrood of paarse bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van Steenraket en wat zijn de beste Muurbloemen om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Erysimum, Borderplant, Bijenplant, Vlinderplant, Rotsplant

  Steenraket of Muurbloem

  Erysimum is een geslacht van uit Noord-Amerika, Afrika en Zuid-Europa afkomstige, halfheesters. In het wild vinden we het Steenraket vooral op kalkrijke stenige berghellingen en heuvels, alsmede op steenmuurtjes. De in tuincentra en webwinkels aangeboden Muurbloemen zijn doorgaans Erysimum hybriden, kruisingen tussen verschillende soort uit het geslacht.

  Erysimum

  Etymologie Erysimum

  De wetenschappelijke naam van het Steenraket is Erysimum. Het was Carolus Linnaeus die, in 1753, het geslacht ‘Erysimum’ formeel beschreef. Het geslacht, dat uit ongeveer 180 soorten bestaat, behoort tot de Kruisbloemenfamilie of Brassicaceae. De geslachtsnaam ‘Erysimum’ is samengesteld uit het Griekse ‘eryo’ of ‘ik help’ en ’oïme’ of ‘gezang’, met andere woorden ‘helpt bij zang’, een verwijzing naar het gebruik van een kruid uit dit geslacht bij heesheid. De Nederlandse naam ‘Steenraket’ is afgeleid van het Franse ‘roquette’, dat op zijn beurt is afgeleid van het Latijnse ‘eruca’, een soort van koolplant. Het woord ‘steen’ verwijst naar het feit dat we deze plant vaak op stenige bodem vinden. De naam ‘muurbloem’ verwijst naar het feit dat ze vaak op oude stapelmuurtjes groeien.

  Beschrijving Steenraket

  Steenraket groeit vanuit een penwortel. Van daaruit ontstaat een pol. De stengels zijn dertig tot veertig centimeter lang. De lancetvormige tot elliptische bladeren staan verspreid aan de stengels en zijn grijsgroen van kleur. De bloeitijd van het Steenraket loopt van mei tot en met oktober. De bloemen verschijnen in langgerekte trossen. Elke bloem kent vier platte bloembladeren in de kleuren geel, oranje, bruinrood of paars en alle tinten daartussen. Ze geuren heerlijk. Na de bloei verschijnt het zeer kiemkrachtige zaad.

  Is Steenraket giftig?

  Steenraket is licht giftig. Bepaalde soorten Muurbloem werden in de traditionele geneeskunde gebruikt maar voor de in het tuincentrum verkrijgbare planten is dat niet van toepassing. Erysimum is niet eetbaar.

  Erysimum

  Toepassing Steenraket in de tuin

  Steenraket heeft het meeste effect in groepen in de bloeiende border. Ze zijn heel geschikt voor tuinen met een zandbodem en ze doen het prima in potten. In rotstuinen en op stenen stapelmuurtjes zijn ze in hun element. Ze combineren heel goed met planten uit de Wolfsmelkfamilie, zoals Euphorbia polychroma of Euphorbia griffithii.

  Standplaats en planten SteenraketErysimum

  Muurbloemen staan graag in de volle zon. Op schaduwrijke plek bloeien ze veel minder mooi. Ze houden van goed gedraineerde, alkaline grond die niet te veel meststoffen hoeft te bevatten. Plant Steenraket met maximaal negen planten per vierkante meter.

  Overwinteren Steenraket

  Steenraket is winterhard tot ongeveer tien graden Celsius onder nul. Het maakt echter niet uit als er planten afsterven. Ze zaaien zich vanzelf uit zodat je altijd jonge plantjes hebt. Zaailingen hebben bij mij in de tuin zonder moeite minus vijftien overleefd.. 

  Snoeien Muurbloem

  Steenraket kan het beste in juli zo’n tien centimeter getopt worden, dan volgt nog een uitbundige herfstbloei.

  Vermeerderen Steenraket

  Je kunt ze binnenshuis zaaien in maart. Eind april, begin mei kunnen ze dan naar buiten om af te harden en eind kunnen ze worden uitgeplant in de tuin. Steenraket kan eind juni buiten worden gezaaid. Ze ontkiemen bij temperaturen rond de eenentwintig graden. Muurbloem kan ook in juni/juli worden gestekt. Neem stekken van ongeveer tien centimeter, snijdt deze schuin af en gebruik wortelhormoon (stekpoeder). Verwijder alle blaadjes behalve de top.

  Muurbloem kopen

  Steenraket is in vrijwel elk tuincentrum te koop in de zomermaanden. Wil je meer keuze in de prachtige hybriden dan kun je beter in webshops zoeken. Ook kun je zaad kopen. Heel mooi zijn de volgende hybriden:

  • Erysimum 'Apricot twist', oranjegele bloemen
  • Erysimum 'Bowles Mauve', mauve bloemen
  • Erysimum ‘Canaries’, gele bloemen
  • Erysimum 'Constant cheer', naar roze verkleurende bloemen
  • Erysimum 'Fragrant Sunshine', laagblijvend, goudgele bloemen
  • Erysimum ‘Fragrant Star’, bont blad, gele bloemen
  • Erysimum 'Honeyberry', bont blad, mauve bloemen
  • Erysimum ‘John Codrington’, bleek geel en bruine bloemen met purperen tekening
  • Erysimum ‘Pastel Patchwork’, roze bloemen
  • Erysimum 'Red Jep', paarsoranje bloemen
  • Erysimum 'Winter Orchid', van oranje naar lila verkleurende bloemen

  Steenraket

  Een bijzondere plant die maandenlang blijft bloeien. 

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load