• Sundaville of Mandevilla verzorging, standplaats, vermeerderen en overwinteren van Dipladenia mandevilla

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over een bijzondere kuipplant Sundaville, Mandevilla of Braziliaanse Jasmijn, Dipladenia mandevilla, een klimplant met opvallende, heerlijk geurende, trompetvormige bloemen, in de kleuren wit, roze en rood. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen en hoe overwinteren van de Dipladenia en wat zijn de beste Mandevilla’s om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, RobsKamerplanten, Dipladenia, Kuipplant

  Sundaville, Mandevilla of Braziliaanse Jasmijn

  Het geslacht Dipladenia is een geslacht bijna tweehonderd soorten, groeiend in Zuid- en Noord-Amerika, behorende tot de maagdenpalmfamilie of Apocynaceae. Dipladenia is een uit de Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro afkomstige klimplant uit het Serra dos Órgãos gebied.

  Etymologie Dipladenia mandevilla

  De botanische naam van de Mandevilla is Dipladenia mandevilla, een naam die de plant in 1896 kreeg van de Engelse botanist William Botting Hemsley die toen werkte in de Royal Botanic Gardens, te Kew Londen. Zoals veel bij planten vechten botanisten over de juiste naamgeving. De plant wordt nu Mandevilla sanderi genaamd. De geslachtsnaam Dipladenia is afgeleid van het Griekse ‘diploos’ of ‘dubbel’ en ‘aden’ of ‘klier’ en verwijst naar de twee nectarklieren in de bloem. De soortnaam ‘mandevilla’ is een eerbetoon aan de Engelse diplomaat Henri Mandeville. Sundaville is een merknaam speciale hybriden.

  In het Engels wordt Dipladenia aangeduid met de naam ‘rocktrumpet'. In Frankrijk noemen de haar ‘Dipladénia’. In Duitsland wordt de naam ‘Chilenischer Jasmin’ gebruikt. 

  Is Dipladenia giftig?

  Dipladenia is licht giftig. Speciale voorzorgsmaatregelen hoeven niet genomen te worden tijdens het verplanten of snoeien. De plant is niet eetbaar.

  Overwinteren Dipladenia

  Mandevilla is niet winterhard. Dipladenia is een kuipplant die in het Nederlandse of Belgische klimaat binnen overwinterd moet worden, bij een temperatuur van ongeveer acht tot twaalf graden Celsius. Bij deze temperaturen groeit de plant niet en heeft dan ook bijna geen water meer nodig. Zodra de nachttemperatuur boven de acht draden blijft, eind april, begin mei, kan de Mandevilla weer buiten gezet worden.

  819ecd80888548effa190fac8c04e1c6_medium.

  Beschrijving Dipladenia

  De Mandevilla is klimplant met drie tot vier meter lange ranken die zich om voorwerpen heen slingeren. De plant heeft een prachtig, ovale, diepgroen bladeren, de bladstand is kruiswijs tegenoverstaand. De bloeitijd van Dipladenia loopt van juni tot en met oktober. De planten bloeien met witte, roze, lila of rode, trompetvormige, geurende bloemen die een wijde kroonbuis hebben die van binnen soms geel of roze is. Na de bloei verschijnen de lange zaadpeulen.

  Toepassing Dipladenia in tuinen of als kamerplantc87d4c805a8e558eb57f2d3b53292fc3_medium.

  De Dipladenia is prachtig als kuipplant die we tegen een rekje op laten klimmen of als hangplant. Ook als kamerplant is Dipladenia een echte aanrader, mits de plant voldoende licht heeft. Dipladenia trekt in de bloeitijd bijen en hommels aan .

  Standplaats, verzorging en planten Dipladenia

  Dipladenia heeft behoefte aan een zonnige, warme standplaats maar kan best tegen een klein beetje schaduw. Bij te weinig licht maakt de plant echter veel minder bloemen aan. Zorg voor een goed doorlatende, humusrijke grond.  De pot of kuip dient gaten te hebben en een laagje potscherven voor optimale afwatering. Gebruik in het groeiseizoen maandelijks een vloeibare meststof.

  Help de bladeren van mijn Mandevilla worden geel

  Een Dipladenia heeft soms last van geel worden bladeren die vervolgens van de plant vallen. Reden hiervoor is meestal te veel water of slecht afwaterende grond. Ook een gebrek aan voedingsstoffen, potgrond raakt snel uitgeput, zorgt voor geel bladeren, vandaar de maandelijkse bemesting.  Verder is de plant gevoelig voor bladluis en als je ze in de winter binnen zet voor wolluis.

  Wanneer en hoe snoeien van Dipladenia

  Het beste kunnen we Mandevilla aan het einde van groeiseizoen snoeien. De plant bloeit namelijk uitsluitend op in het jaar nieuw aangemaakte stengels. In het groeiseizoen kunnen ze ook worden bijgeknipt maar dan bloeit de plant minder.

  40cd112294ccaf4e345997c9d95c7335_medium.

  Vermeerderen Dipladenia

  Niets is eenvoudiger dan de Dipladenia te stekken. Je kunt de planten stekken in de zomer. Gebruik voor de stekken licht verhoute stengels van ongeveer vijftien centimeter, die je schuin afsnijdt. Verwijder alle bladeren behalve die van het groeipunt en gebruik een beetje stekpoeder. Binnen twee tot vier weken wortelen de stekken. Je kunt de ranken ook afleggen.

  71ce32269d7a4d7989fda0e33f34af87_medium.

  Dipladenia kopen

  Dipladenia is vrij algemeen verkrijgbaar. Er zijn een aantal prachtige hybriden en cultivars te vinden in zowel tuincentra als op het web. De volgende zijn aan te raden voor onze tuinen:

  • Mandevilla 'Alice du pont', roze bloemen
  • Mandevilla 'Crimson red', dieprode bloemen
  • Mandevilla 'Red Riding Hood’, lilarode bloemen
  • Mandevilla 'Sundaville Apricot’, abrikozekleurige bloemen
  • Mandevilla 'Sundaville Cream Pink', roze bloemen
  • Mandevilla 'White fantasy', witte bloemen

  Dipladenia

  Deze dankbare klimplant blijft maar bloeien!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load