• Stokroos: Beschrijving, zaaien, planten en verzorging van Alcea Rosea

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de laat in het voorjaar en in begin zomer uitbundig bloeiende stokrozen of Alcea Rosea. Wat is de beste standplaats voor de stokroos, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe zaaien van de stokroos.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Bijenplant, Alcea

  De Stokroos of Boerenroos

  De Stokroos tweejarige plant uit de Kaasjeskruidfamilie. De oorsprong van de Stokroos is vermoedelijk Centraal-Azië van waaruit de plant de zich via de zijderoute naar het Oosten en het Westen heeft verspreid.

  eba2f13815ac95ebdd7ef31d9eaa7c18_medium.

  Stuifmeel van de stokroos is in rotsgraven in Shanidar in Irak gevonden. Deze vondst duidt erop dat de Neanderthalers de bloemen ruim zestigduizend jaar geleden als grafgift meegaven aan hun doden.

  stokroosEtymologie Alcea Rosea

  De botanische benaming van de stokroos is 'Alcea Rosea'. Het synoniem 'Althaea rosea' wordt ook gebruikt.

  De geslachtsnaam 'Alcea' is de Latijnse schrijfwijze voor het Griekse woord 'Althea'. Althea betekent genezen en verwijst naar het vroegere medicinale gebruik van Stokrozen. De soortnaam 'rosea' is Latijn en betekent 'roze'.

  Stokroos wordt in het Engels hollyhocks genoemd. In Duitsland noemen ze haar Gewöhnliche Stockrose of Bauernrose en in Frankrijk wordt ze Rose trémière of Rose à Bâton genoemd.

  Is de stokroos eetbaar?

  Veel delen van de stokroos worden gebruikt. Er kan thee worden gezet van de bloemen van de stokroos. Ook kunnen de bloemblaadjes gebruikt worden in een kleurrijke salade. De jonge bladeren kunnen gekookt worden gegeten zoals spinazie . De bloemknoppen kunnen in boter worden gestoofd en met peper en zout worden gegeten. De wortels worden in traditionele geneeswijzen gebruikt voor kompressen maar kunnen ook gekookt worden als bron van zetmeel. Zelf gebruik ik alleen de bloemen in salades en als thee.

  Beschrijving stokroos of boerenroos

  De stokroos is een klompvormige plant die groeit vanuit een rozet. De bladeren zijn handlobbig en staan op steeltjes. De bladeren op de bloemstelen staan afwisselend aan de stengel.

  Alle stengels, knoppen en bladeren zijn zacht, viltig, behaard. In juni tot en met september bloeit de stokroos met grote klokvormige bloemen in de kleuren wit, crème, geel, roze, rood, paars of zwart of een combinatie daarvan. De bloemstelen kunnen twee tot drie meter hoog worden en zijn daarmee een echte blikvanger. Na de bloei verschijnen de zaden van de Stokroos.

  Toepassing stokrozen in de tuin

  De stokroos is natuurlijk de ultieme cottage garden bloem met zijn lange bloemstengels en grote kleurrijke bloemen. In  de border kan de plant vanwege de hoogte het beste achterin worden geplant. De laatste jaren is de stokroos de lieveling geworden van de guerilla gardeners die de Stokroos in boomspiegels, op braakliggende grond en tegen huisgevels aan planten of zaaien.

  Stokrozen zijn sterk en onderdrukken het meeste onkruid. De stokroos is daarnaast een belangrijke bloem voor onze bijen en hommels die worden aangetrokken door de grote openstaande, enkelbloemige bloemen. Dat alles maakt ze weer populair.

  We vinden doorgaans de volgende variëteiten in de tuincentra:

  • Alcea Rosea, enkelbloemige stokroos
  • Alcea Rosea nigra, enkelbloemige stokroos met zwarte bloemen
  • Alcea Rosea plena, stokroos met gevulde bloemen

  Standplaats, grond en planten van Stokrozen4afd9cc077f0a1ca6abc0db0324ed1c5_medium.

  De stokroos houdt van een standplaats in de volle zon. Een plek in de halfschaduw kan ook, mits de plant niet te nat staat. Zorg voor een voedselrijke, gedraineerde  grond die verrijkt is met compost en organische mest. De verzorging van de stokroos is eenvoudig. De bloemstengels kunnen het beste worden opgebonden omdat ze anders na een zware regenbui doorbuigen of zelfs plat gaan liggen.

  Stokrozen hebben vaak last van bladerroest. De stokrozen overleven dit weliswaar maar de bladeren zien er minder mooi uit. De enige manier om bladroest te vermijden is door planten niet te dicht bij elkaar te zetten en te scheiden door andere hoge planten. Ook helpt om bij het gieten niet de bladeren nat te maken maar alleen de grond.

  Stokrozen snoeien

  Stokrozen hoeft niet standaard gesnoeid te worden. Door in het voorjaar de bloemstelen éénmalig te knippen zorg je voor minder hoge bloemstelen. Na de bloei kun je de bloemstelen wegknippen om zaadvorming te voorkomen.

  fb9276902eeba02d29564c6da7e0b2e2_medium.Stokrozen vermeerderen

  Stokrozen zijn eenvoudig te vermeerderen. Het meest gebruikte methode is het zaaien van Stokrozen. Dit kan het beste in april of mei gebeuren in de vollegrond of in maart in zaaibakjes.

  In augustus en september kan ook gezaaid worden in de koude kas. Wortelstek is ook heel eenvoudig en kan het best in december worden uitgevoerd als de stokroos in winterrust is. Daarnaast kunnen planten worden gescheurd na de bloei.

  Stokrozen

  Prachtig bloeiende planten die weer helemaal in de mode zijn.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load