• Sterregras of Dichromena colorata, oogverblindende schoonheid

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval Sterregras of Dichromena colorata, een betrekkelijke nieuwe moerasplant voor de vijver die opvalt door haar spectaculaire bloeiwijze!

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Moerasplant, Dichromena, Ster

  Sterregras

  Sterregras is een plant behorende tot de cypergrassen of Cyperaceae en is afkomstig uit zuidoosten van de Verenigde Staten. De Nederlandse naam Sterregras is net als de Engelse naam Star Grass een verwijzing naar de tweekleurige schutbladeren van de bloei, die in de vorm van een ster staan.

  bc15a0e9901f7d2bf4dc4f99c26ebcca_medium.

  Etymologie Dichromena colorata

  De botanische benaming van Sterregras is Dichromena colorata. Dichromena kan vrij vertaald worden als tweekleurig  (di + chroma). Colorata betekent gekleurd. Sterregras kan worden gedroogd en dan in droogboeketten worden gebruikt.

  Beschrijving Sterregras

  Sterregras is een plant die vanuit een zich verspreidende wortel van waaruit twintig tot dertig centimeter lange grasachtige blaadjes groeien. In kern ontstaan tot veertig centimeter lange stengels met de typische bloeiwijze.

  De stervormige, witgroene blaadjes zijn schutblaadjes en behoren daarmee feitelijk niet tot de bloem. In het centrum van de ster bevindt zich de eigenlijk bloem.

  Hoewel bij de meeste cypergrassen bestuiving via de wind (anemogamie) plaatsvindt, trekt Sterregras ook insecten aan.

  Sterregras in de vijver

  Sterregras is een echte oeverplant die het mooist uitkomt in een grote groep planten. De betoverende bloeiwijze komt in groepen het mooist uit. Sterregras moet altijd natte voeten hebben.

  dd0c01175ee8641debe93643887338d7_medium.

  Is Sterregras winterhard?

  Sterregras is matig winterhard. Ik gebruik de plant voornamelijk als overplant en bedek ze in de winter met stro. Op deze wijze overleeft de plant de Nederlandse winters prima. In het oosten van het land, waar de winter kouder zijn, kan de plant beter binnen worden gezet in de winter.   

  8f8bf2a398c0343886d58674741d6512_medium.

  Sterregras  vermeerderen

  Sterregras is, zoals de meeste cypergrassen, gemakkelijk te scheuren. Van een pol planten kunnen tientallen nieuwe planten worden gemaakt.

  Sterregras

  Mooi en bijzonder!

 • End of content

  No more pages to load