• Steenklokje Symphyandra pendula, standplaats, planten, verzorging en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over het steenklokje,  Symphyandra  pendula , een bijzondere, rijk bloeiende borderplant met opvallende crèmekleurige tot witte klokjes. Wat is de beste standplaats, hoe Symphyandra  te planten, de beste verzorging en vermeerderen. Hoe en wanneer te snoeien, Wat is de bloeitijd en welke ziekten kent het Steenklokje.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Symphyandra  Borderplant,  Bijenplant, Rotstuin

  Steenklokje

  Symphyandra  is een uit tien tot twaalf soorten bestaand geslacht uit de klokjesfamilie (Campanulaceae), die voornamelijk afkomstig zijn uit Azie. Ze lijken zo verschrikkelijk veel op planten uit het geslacht Campanula dat botanisten al jaren bekvechten over of Symphyandra  nu wel of niet een eigen geslacht moet vormen. Symphyandra pendula, het Steenklokje is afkomstig uit de Kaukasus in Rusland maar wordt sporadisch ook in Korea gevonden. Symphyandra  is relatief onbekend in Nederland en België en vinden daarom niet zo vaak in tuinen. Dat is ongelofelijk jammer want deze rijk bloeiende planten vormen een echte aanwinst. Het Steenklokje is een kortlevende plant.

  11913460f8551e344e08a78f75312b1c_medium.

  Etymologie Symphyandra  pendula

  De botanische naam Symphyandra  is een samentreksel van twee Griekse woorden: “symphio” of “samengroeiend” en “andros” ofwel “helmknop”, een onderdeel van de meeldraden. Bij een Campanula zijn deze helmknoppen gescheiden bij een Symphyandra zijn ze samen. De soorttoevoeging pendula  betekent “hangend” geeft aan dat de klokjes omlaag hangen. De Nederlandse naam Steenklokje verwijst naar de plek waar ze groeien en is afgeleid van de Duitse naam Steinglocke. De Engelse namen zijn Pendulous Bellflower of Ring Bellflower.

  56b74ba187fe95fdb8634b89f477195a_medium.

  Beschrijving Symphyandra Pendula  

  Symphyandra  Pendula  is een compact groeiende plant waarvan de sterk vertakte stengels meestal niet langer zijn dan vijftig of zestig centimeter. De getande bladeren zijn lancetvormig. In de periode juni, juli, augustus ontwikkelen zich continu, de kenmerkende neerhangende, klokjesvorige, crèmewitte bloemen die licht geuren. Zowel de bloemen als de bloemknoppen zijn licht behaard. Tijdens de bloei is de plant onweerstaanbaar voor bijen en hommels. Na de bloei verschijnt het zaad.

  Vaak sterft het Steenklokje na de bloei. De planten worden vaak maar twéé en soms zelf maar één jaar oud. Laat de planten zichzelf daarom uitzaaien, zo heb je er het volgende jaar weer plezier van.

  Is het Steenklokje giftig?baf21b4d4ca8aa77b5c36863cc344300_medium.

  De plant is vrij giftig en kan zeker niet gegeten hebben. Sommige mensen krijgen een sterke uitslag op de huid, als ze de plant vasthouden of zelfs maar aanraken. Hoewel ik hier zelf absoluut geen last van heb, raad ik aan om voor de zekerheid altijd handschoenen te dragen bij het snoeien en/of planten van het Steenklokje.

  Toepassing Symphyandra  in de tuin

  Symphyandra  is erg op hun plaats in een rotstuin in combinatie met planten zoals Ezelsoor, Hertshooi en Edelweiss. Ook in een bijentuin zijn ze zeer geslaagd. In de border kun je het Steenklokje ook als zomergoed gebruiken en na de bloei verwijderen.  Van Symphyandra  zijn de volgende cultivars erg mooi:

  • Symphyandra  pendula, de standaard vorm
  • Symphyandra  pendula  'Alba', met nog wittere bloemen

  Standplaats, planten en verplanten Symphyandra

  Symphyandra  is van nature een plant uit rotsachtige gebieden in de Kaukasus. Ze groeien aan de randen van bossen, tussen rotsen en in bergweides.  Geef Symphyandra ’s bij voorkeur een plek waar de middagzon vermeden wordt. Mocht je de plant in de volle zon zetten dan is het van belang dat de grond niet uitdroogt. Mulch de grond in dat geval jaarlijks compost. De grond dient bijzonder goed gedraineerd te zijn en minstens 50% zand en/of grit te bevatten, maar mag nooit uitdrogen. Na hevige regenval ligt  Symphyandra vaak plat op de grond. Ik plant ze daarom of naast andere planten met een stevige stengel, of tegen een steen aan.

  66cfdeb3b8705a5cd3e2124af8a2d0f1_medium.

  Vermeerderen Symphyandra

  Symphyandra  is vrij gemakkelijk te zaaien. Zaai ze liefst binnen op kamertemperatuur in januari of februari en plant ze uit in mei.

  Snoeien Symphyandra

  Symphyandra  hoeft niet gesnoeid te worden. Als je de stengels met de bloemen aan het eind van de zomer wegknipt, denk aan de handschoenen, dan kan de plant de winter soms overleven.

  Overwinteren  Symphyandra

  Deze plant is volstrekt winterhard, maar vaak sterven ze nog voor het winter is, omdat de plant zich als het ware doodbloeit.

  Ziektes Symphyandra

  Symphyandra  is een heel ziekte- en insecten resistente plant en heeft nauwelijks problemen. Slakken blijven er ook vanaf.

  Symphyandra

  De prachtige klokjesplant met een uitbundige bloei.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load