• Steenbreek, standplaats, planten, verzorging en vermeerderen van Saxifraga arendsii

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Steenbreek, Saxifraga arendsii, een prachtig witroze bloeiende rotsplant. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van Steenbreek, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent Steenbreek.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Saxifraga, Rotsplant, Bodembedekker, Wintergroen

  Steenbreek of Mossteenbreek

  Saxifraga is een uit ruim 440 soorten bestaand geslb5d0814c73fbb4937d906bde0fe29753_medium.acht van kruidachtige planten die vooral in koude tot gematigde streken groeien. Het geslacht Saxifraga behoort tot de Steenbreekfamilie of Saxifragaceae. Saxifraga arendsii of Mossteenbreek is een hybride die is ontstaan door door een kruising van Saxifraga decipiens x Saxifraga hypnoides. Deze plant komt niet in de natuur voor maar beide ouderplanten komen uit de berggebieden van Europa.

  Etymologie Saxifraga arendsii

  De botanische naam van de Steenbreek is Saxifraga arendsii. De geslachtsnaam “Saxifraga” is een samentreksel van de Latijnse woorden “saxum” of “steen, rots” en “frangere” of “breken” en betekent letterlijk “steenbreker”. Deze naam verwijst naar het feit dat deze planten vaak in rotsspleten groeien waardoor de wortels na een aantal jaren een steen letterlijk kunnen laten splijten. 

  De soortaanduiding “arendsii” verwijst naar de beroemde Duitse kweker Georg Arends, die in Duitsland tal van hybriden en cultivars heeft gekweekt. Saxifraga arendsii is in zijn kwekerij, Staudengärtnerei Arends uit Wuppertal-Ronsdorf, ontstaan door een kruising van Saxifraga decipiens (roodroze bloem) x Saxifraga hypnoides (witte bloem) en is dus een door de mens gecreëerde soort. 

  Etymologie Steenbreek

  De Nederlandse naam Steenbreek verwijst naar de geslachtsnaam Saxifraga.

  Beschrijving Steenbreek

  Steenbreek is een maximaal vijf centimeter hoge, wintergroene bodembedekker die, vanuit een rozenvorm groeiend, groene tapijten vormt. De steeltjes bevatten kleine samengestelde, handvormige blaadjes. Tijdens de bloeitijd worden talloze kleine karmijnrode, witte of violetroze bloempjes aangemaakt die een grote hart hebben.

  Bloeitijd Steenbreek

  De bloeiperiode van de Steenbreek loopt grofweg van april tot en met begin juni, waarbij ze wel drie tot vier weken blijven bloeien, alvorens zaad aan te maken.

  Toepassing Steenbreek in de tuin

  Steenbreek is een typische bodembedekker voor de wat lastigere plekken, waar schaduw heerst of het licht wordt gefilterd door het bladerdek van bomen. Prima ook als accentuering van randen, bijvoorbeeld stenen trappen. Saxifraga is daarnaast uiterst geschikt voor potten en natuurlijk de rotstuin. Combineer Steenbreek met bijvoorbeeld Muurpeper, Sedum acre of Aubretia.

  Is Steenbreek giftig?

  Steenbreek staat niet bekend als giftig, maar de plant bevat geen eetbare delen voor de mens.

  Is Steenbreek winterhard?

  Steenbreek is winterhard tot twintig graden Celsius onder nul.

  Standplaats, planten en verplanten  

  Steenbreek is een planten die het bijna overal goed doet, mits de grond goed gedraineerd is en liefs kalkrijk. Deze plant doet het best op een standplaats in de volle zon maar ook halfschaduw wordt goed verdragen Steenbreek houdt absoluut niet van natte voeten.

  Steenbreek snoeien, wanneer en hoe

  Wanneer moeten we de Steenbreek snoeien? Steenbreek hoeft niet gesnoeid te worden maar als de plant zich te snel uitbreidt, kunnen de uitlopers verwijderd worden.  Knip uitgebloeide bloemen af en verwijder rozetten die bruin worden. 

  Steenbreek vermeerderen

  De Steenbreek kan het beste worden vermeerderd door de plant te splitsen, te scheuren of door het simpelweg afsnijden en omplanten van uitlopers. Als je deze plant in de tuin hebt staan kun je al snel jonge planten aan al je (tuin)vrienden geven. Ook kan de plant, gewoon in de volle grond, worden gezaaid.

  Steenbreek ziektes

  Steenbreek zijn sterke planten die weinig problemen kennen, behalve dat bladluizen soms toeslaat.

  Steenbreek kopen

  Steenbreek is algemeen te verkrijgen tuincentra, webshops en in kwekerijen. Er zijn vele cultivars van te verkrijgen. De volgende zijn erg mooi.

  • Saxifraga arendsii, gewone vorm
  • Saxifraga arendsii 'Alba Grandiflora’, grote witte bloemen
  • Saxifraga arendsii 'Alpino Early Pink Heart’, roze bloemen met een violet hart
  • Saxifraga arendsii ‘Blütenteppich’, witroze bloemen
  • Saxifraga arendsii 'Carpet Purple’, paarsroze bloemen
  • Saxifraga arendsii 'Harder Zwerg' , compact groeien, karmijnrode bloemen
  • Saxifraga arendsii 'Pixie rose’, roserode bloemen
  • Saxifraga arendsii ‘Purpurteppich’, purperrode bloemen
  • Saxifraga arendsii ‘Schneeteppich’, witte bloemen
  • Saxifraga arendsii 'Touran Neon Rose, neonroze bloemen

  Steenbreek

  Snelgroeiende en lekker lang bloeiende bodembedekker.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load