• Steenbreek, standplaats, planten, verzorging en stekken van Saxifraga stribrnyi

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Steenbreek, Saxifraga stribrnyi, een prachtige roze bloeiende rotsplant. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van Steenbreek, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent Steenbreek.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Saxifraga, Rotsplant

  Steenbreek

  Saxifraga is een uit ruim 440 soorten bestaand geslacht van bloeiende , kruidachtige planten die vooral in koude tot gematigde streken groeien. Het geslacht Saxifraga behoort tot de Steenbreekfamilie of Saxifragaceae. Steenbreek, Saxifraga stribrnyi, groeit in het wild op kalkrijk gesteente in de bergen in Griekenland en Bulgarije. Er zijn twee variaties van bekend, die alleen bij specialisten bekend zijn:

  • Saxifraga stribrnyi var. apiculata        
  • Saxifraga stribrnyi var. podperae   

  837f471c1d9d1977376753182c7d5838_medium.

  Etymologie Saxifraga stribrnyi

  De botanische naam van Steenbreek is Saxifraga stribrnyi. De soort werd voor het eerst beschreven door Josef Velenovský en kreeg zijn huidige naam van Joseph Podpěra. De geslachtsnaam “Saxifraga” is een samentreksel van de Latijnse woorden “saxum” of “steen, rots” en “frangere” of “breken” en betekent letterlijk “steenbreker”. Deze naam verwijst naar het feit dat planten uit dit geslacht vaak in rotsspleten groeien waardoor de wortels na een aantal jaren een steen letterlijk kunnen laten splijten. De soortnaam “stribrnyi” is een eerbetoon aan de Bulgaarse botanist Václav Stríbrny

  6adff9fc7cb7820e35f0547188461064_medium.

  Beschrijving Steenbreek

  Steenbreek groeit vanuit een dikke, lange penwortel welke aan het eind een vlak groeiend rozet van blauw- of zilvergrijze blaadjes vormt.  De lepelvormige blaadjes zijn anderhalf tot twee centimeter lang. In februari verschijnen de tien centimeter lange, rood gekleurde, behaarde, stengels met knoppen om in maart tien tot dertig, sterk behaarde, lilaroze klokvormige bloemen te vormen. De bloeiperiode van Steenbreek loopt grofweg van maart tot en met april, waarbij ze vaak wel drie tot vier weken aaneengesloten blijven bloeien Na de bloei vormt de plant zaad.

  a598815c11f56e28d2a83c3b58d367bb_medium.

  Toepassing Steenbreek in de tuin

  Steenbreek is vooral mooi voor stapelmuurtjes of  rotstuin. Het is een plant die in potten kan worden geplant en op daken.

  Is Steenbreek giftig?

  Het is niet bekend of deze Steenbreek giftig is, echter de plant bevat zeker geen eetbare delen en kent ook geen medicinale eigenschappen.

  Is Steenbreek winterhard?

  Steenbreek is winterhard tot minimaal tien graden Celsius onder nul, mits de grond goed gedraineerd is.

  5c46ca5b171bc6293173bab5481256d1_medium.

  Standplaats, planten en verplanten  

  Steenbreek is een plant die die het beste groeit op wat alkaline grond, de plant komt immers oorspronkelijk uit het kalkgebergte. De grond moet zeer goed afwateren. Gebruikt een mengsel van 1 deel zand met twee delen steengruis en een deel oestergrit.

  Steenbreek snoeien, wanneer en hoe

  Wanneer moeten we Steenbreek snoeien? Steenbreek groeit langzaam en blijft laag. De plant hoeft niet gesnoeid te worden, al kunnen uitgebloeide bloemen het beste verwijderd worden.  

  Steenbreek vermeerderen

  Steenbreek kan het beste worden vermeerderd in juni, door de plant te scheuren. Het zaaien van Steenbreek is vrij moeilijk. Het dient direct na de oogst van het zaad te gebeuren omdat de kiemkracht al na korte tijd sterk afneemt. Zaai op kamertemperatuur, na zes weken zet je het zaaigoed zes weken lang op vier graden Celsius en daarna zes weken lang op tien graden Celsius. Soms is het noodzakelijk deze cyclus te herhalen eer het zaad ontkiemt.

  Steenbreek ziektes

  Steenbreek zijn sterke planten die weinig problemen kennen. Wel is de plant gevoelig voor natte voeten in de winter.

  35758dea667efa5fd52cc140235338ad_medium.

  Steenbreek kopen

  Steenbreek is uitsluitend te verkrijgen in webshops en in gespecialiseerde kwekerijen. Soms kun je het zaad kopen, maar koop dit alleen als het net geoogst is. Er zijn een aantal hybriden en cultivars bekend, maar deze zijn nog moeilijker te vinden.

  • Saxifraga stribrnyi 'Isolde'        
  • Saxifraga stribrnyi 'Komet'        
  • Saxifraga stribrnyi 'Tristan'   
  • Saxifraga stribrnyi 'Montenegrina Alba'        
  • Saxifraga stribrnyi 'Montenegrina Rosinae'    
  • Saxifraga marginata x stribrnyi 'Karel Stivin'
  • Saxifraga grisebachii x stribrnyi

  Steenbreek

  Bijzondere rotsplant met een warme lilaroze kleur.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load