• Statice, beschrijving, standplaats, verzorging en zaaien van Limonium sinuatum

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Statice of Limonium sinuatum een eenjarige snijbloem met opvallende wit, geel, abrikoos, oranje, rode, roze, lila, blauw en paars gekleurde bloemen, die vaak in droogboeketten worden gebruikt. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van Statice.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Limonium, Droogplant, EenjarigePlant, Bijenplant

  Statice, Lamsoor of Zeelavendel

  Limonium is een geslacht van planten behorende tot de strandkruidfamilie of Plumbaginaceae, een geslacht dat we vrijwel over de gehele wereld aantreffen. Het geslacht kent een honderdtwintigtal soorten waarvan enkele in onze tuinen zijn te vinden. Limonium sinuatum is een mediterrane plant, wiens habitat zich dicht bij de kust bevindt, doorgaans op zandgronden. In Nederland en België wordt de plant uitsluitend als eenjarige geplant. 

  49947960a32e229268f77ca7605ae7db_medium.

  In het verleden werd de plant medicinale eigenschappen toegekend en werd ze gebruikt bij kanker, diarree en dysenterie. 

  Etymologie Limonium sinuatum

  De botanische benaming van Statice is Limonium sinuatum. De plant is in 1731 voor het eerst beschreven door de Schotse botanist Philip Miller. De geslachtsnaam Limonium is afgeleid van het Latijnse ‘līmōnion’  de naam die Plinius aan aan wilde plant gaf en is op zijn beurt weer afkomstig van het Griekse ‘leimon’ of ‘weide’. De soortnaam ‘sinuatum’  is afgeleid van het Latijnse ‘sinuo’ of ‘bocht, vouw’ en betekent ‘gegolfd’ een verwijzing naar de gegolfde bladeren. 

  bc4c6dc40fe2af98a698336740dc773f_medium.

  In het Engels wordt de plant Statice of Sea lavender genoemd. In Duitsland wordt ze Geflügelte Strandflieder genoemd en in het Frans noemen ze de plant Saladelle sinuée.

  Beschrijving Limonium sinuatum

  Statice groeit in rozenvorm vanuit een penwortel. De twintig centimeter lange, stengelloze bladeren liervormig. De bloeitijd van Limonium sinuatum loopt van juli tot en met oktober. Op zestig tot negentig centimeter lange bloemstengels vertakken vorkvormig aan het uiteinde waar de bloemen een tuil vormen. De echte bloemen vallen terwijl de papierachtige schutbladeren blijven. Na de bloei verschijnt het zaad.

  Is Limonium sinuatum giftig?

  De hele plant is niet giftig maar kent verder ook geen eetbare delen.

  Is Statice winterhard?

  Limonium is in Nederland en België niet winterhard en wordt daarom uitsluitend als eenjarige in de tuin geplant. Zodra de temperatuur onder de vijf graden komt sterven ze af. 

  Toepassing Limonium sinuatum in de tuin

  Limonium sinuatum is een aantrekkelijke eenjarige voor de bloeiende border. De plant trekt bijen, hommels en vlinders aan en zorgt zo voor wildleven in de tuin. Behalve als droogplant wordt Statice ook als snijbloem gebruikt, ze blijft lang goed in de vaas. Limonium is aantrekkelijk om te combineren met grassen en borderplanten zoals Mexicaans vedergras, Prachtkaars of Gaura, Bossalie of onze inheemse Korenbloem.

  Standplaats, verzorging en planten Statice

  Statice heeft een zonnige standplaats nodig en goed afwaterende grond. Vóór het zaaien de grond diep omspitten en onkruidvrij maken. Water de eerst maand zodat de penwortel zich ontwikkeld heeft. 

  5f432a08afeb9facbeee8dd41320ba16_medium.

  Statice snoeien

  Na de bloei kan Statice worden gesnoeid. Het loof kan worden gebruikt om compost te maken. Laat enkele stengels staan voor zaad. Zo heb je ook volgend jaar plantjes. 

  Ziektes Limonium

  Statice is een sterke plant maar bij te natte, slechts afwaterende grond treedt wortelrot op. Soms heeft de plant last van meeldauw en andere schimmelziektes. Zorg dat ze op een plek in de volle zon staan waar de bladeren na een regenbui weer snel opdrogen en plant ze niet zo dicht op elkaar dat de wind er niet doorheen kan. 

  Limonium sinuatum zaaien

  De  Statice is heel gemakkelijk te vermeerderen door deze te zaaien in het voorjaar in maart binnenshuis. Het zaaien van Limonium kan het beste in maart plaatsvinden in gewone stek- en zaaigrond. Het zaad is zeer kiemkrachtig en de jonge plantjes groeien snel. Begin mei kunnen de zaailingen buiten worden aangeplant. In mei kan er ook in de volle grond worden gezaaid.

  5642137395482f3d304fa8c41383dc3e_medium.

  Statice  kopen

  Limonium sinuatum is vooral als zaadmixen verkrijgbaar in tuincentra. Speciale cultivars kunnen het beste webshops worden besteld, daar is de keuze groter. De volgende cultivars van Limonium sinuatum zijn erg mooi:

  • Limonium sinuatum ‘Apricot beauty’, abrikooskleurig
  • Limonium Sinuatum ‘Azure’, paarse bloemen
  • Limonium sinuatum ‘Blue river’, blauwe bloemen
  • Limonium sinuatum ‘Candissimum’, witte bloemen
  • Limonium sinuatum 'Forever Gold', roze bloemen
  • Limonium sinuatum ‘’Goldküste’, gele bloemen
  • Limonium sinuatum, ‘Iceberg’, witte bloemen
  • Limonium sinuatum ‘Midnight Blue’, paarsblauwe bloemen
  • Limonium sinuatum 'Purple Attraction’, lila bloemen
  • Limonium sinuatum 'Rose Light’, roze bloemen
  • Limonium sinuatum ‘Symphony Blue’, blauwe bloemen

  Limonium sinuatum

  Een sterke plant met bijzondere bloemen die gedroogd jarenlang goed blijven.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load