• Spoorbloem of Rode valeriaan: verzorging, standplaats, planten, kweken en kopen van Centranthus ruber

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over het bekende Spoorbloem of Rode valeriaan, Centranthus ruber , een kruidachtige plant die opvalt met haar langdurige, kleurige bloei. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe kweek je Spoorbloem, hoe vermeerderen, hoe overwinteren, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent het Spoorbloem.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, BorderPlant, Rotsplant, Centranthus

  Spoorbloem of Rode valeriaan

  Centranthus is een uit twaalf soorten bestaand geslacht van bloeiende planten en halfheesters uit de kamperfoeliefamilie of Caprifoliaceae. Spoorbloem , Centranthus ruber, is een uit Zuid-Europa en Noord-Afrika afkomstige plant die we in het wild vooral op rotsbodems, in muurtjes en aan wegranden tegenkomen. Via de mens heeft deze plant zich in het wild verspreid over Noord-Europa, Noord-Amerika en Australië. De spoorbloem is een van de favoriete planten van de kolibrievlinder die we de laatste jaren steeds vaker in Nederland zien.

  d1e2e4a874b53a0e6d2caa35dca3174c_medium.

  Het Spoorbloem kent verschillende culinaire toepassingen. De bladeren kunnen als salade worden gegeten of gestoofd met een uitje en citroensap. De wortels kunnen in soep worden meegekookt. Omdat de mening over de smaak sterk uiteenlopen zijn er slechts weinig mensen die dit doen. Zelf heb ik het geprobeerd en vind de bladeren rauw erg bitter.

  Etymologie Centranthus ruber

  De botanische benaming van de Spoorbloem is Centranthus ruber. De geslachtsnaam Centranthus is een samentreksel van de Griekse woorden “kentron” of “spoor” en “anthos” of “bloem”: Spoorbloem dus. De naam werd in 1805 bedacht door de Zwitserse botanicus Augustin Pyrame de Candolle. De soortnaam “ruber” is Latijn en betekent “rood”, een verwijzing naar de bloemkleur.

  79e6fda2d7af87545242fa12458d6675_medium.

  De Nederlandse naam spoorbloem verwijst naar het kleine spoor aan de onderzijde van de bloem. De naam Rode valeriaan, die niet zoveel meer wordt gebruikt,  verwijst naar de oppervlakkige gelijkenis van de bloemen met onze gewone Valeriaan. In Engeland wordt de Spoorbloem “Red Valerian”genaamd, in Duitsland “Rote Spornblume” en in Frankrijk “Centranthe rouge”.

  Beschrijving Spoorbloem

  De Spoorbloem is een tot negentig centimeter hoge, kruidachtige plant die groeit vanuit een wortelrozet. De blauwgroene, vlezige blaadjes staan in paren kruisgewijs tegenoverstaand aan de stengel. De lancetvormige bladeren omsluiten de stengel en lopen uit in een spitse punt. De bloeitijd van Spoorbloem loop van mei tot en met juni met een uitloop tot in juli. De stervormige, rozerode bloempjes staan in tuilen aan de stengels en hebben een klein spoor aan de onderzijde. Na de bloei verschijnen de zaden die zich dankzij kleine, geveerde parachuutjes verspreiden met behulp van de wind. 

  Is Spoorbloem giftig?

  Spoorbloem is niet giftig.

  Is Spoorbloem winterhard?

  Spoorbloemen zijn winterhard tot ongeveer tien graden Celsius, onder nul.

  Toepassing Spoorbloemen in de tuin

  Spoorbloemen zijn gemakkelijke planten die zich bijna overal thuis voelen. Spoorbloemen trekken vlinders, bijen en hommels aan. Spoorbloem is vanwege de bijzondere bladkleur niet zo gemakkelijk om te met andere planten. Het mooist staan ze tussen stenen of tegen een muur of in de border, gecombineerd met planten zoals IJzerhard, Verbena bonariensis, Bossalie of Gouden Wolfsmelk. In groepen van enkele planten komt Spoorbloem het beste tot zijn recht, waarbij het heel mooi is om cultivars met verschillende kleuren te combineren.

  9ad13596b4ea8711be8c9299b4af4c03_medium.

  Standplaats en planten Spoorbloem

  Spoorbloemen hebben liefst een lichte standplaats met direct zonlicht. Plant de Spoorbloem in een licht alkaline, goed afwaterende grond met een onderlinge afstand van ongeveer twintig centimeter. Spoorbloem kan prima in potten worden geplant maar is ook geschikt voor de rotstuin of zelf op muren .

  Spoorbloemen snoeien

  Het Spoorbloem hoeft niet gesnoeid te worden. Bruine, uitgedroogde of ziek uitziende blaadjes stengels dienen periodiek verwijderd te worden. Verder de bloemen verwijderen als je geen zaad wil hebben: dit stimuleert ook verdere bloei. In najaar kan de plant worden teruggesnoeid tot tien centimeter. Het loof kan worden gecomposteerd.

  Ziektes Spoorbloem

  Spoorbloem is een sterke plant die soms last heeft van bladluis maar verder nauwelijks problemen kent. 

  Spoorbloem zaaien

  Spoorbloem leeft meestal niet zo lang. Het is daarom zaak voortdurend jonge planten te hebben. Spoorbloemen zijn heel gemakkelijk te vermeerderen door deze te zaaien. Zaai ze gewoon in de volle grond of in het voorjaar binnenshuis. Je kunt de plant ook scheuren.

  bcd09109346743bc24010a11a18828e0_medium.

  Spoorbloem kopen

  Spoorbloem is normaal verkrijgbaar in tuincentra en plantenzaken. Er zijn een aantal mooie cultivars beschikbaar, waarvan Centranthus ruber ‘Coccineus’ de populairste is:

  • Centranthus ruber 'Albus', witte bloemen
  • Centranthus ruber ‘Atrococcineus’, diep rode bloemen
  • Centranthus ruber 'Coccineus', wijnrode bloemen
  • Centranthus ruber 'Rosenrot', zachtroze bloemen
  • Centranthus ruber ‘Roseus’, roze bloemen
  • Centranthus ruber 'SnowCloud', witte bloemen

  De Spoorbloem 

  Een prachtige bloem om de insecten zoals de kolibrievlinder mee aan te trekken.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load