• Specerijstruik, verzorging, planten, snoeien en vermeerderen van Calycanthus raulstonii Hartlage Wine

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel lees je alles over de Specerijstruik, Calycanthus raulstonii, met de aparte, wijnrode bloemen en het grote heldergroene blad.  Wat is de beste verzorging, waar plant je ze in de tuin en hoe en wanneer moet je ze snoeien en hoe kun je de heester stekken.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Calycanthus, SierHeester

  Specerijstruik

  Deze Specerijstruik is feitelijk geen echte soort, het is een kruising tussen de Chinese Calycanthus chinensis en Noord-Amerikaanse specerijstruik Calycanthus floridus. Deze kruising werd verricht door de latere hoofdtuinier Richard Hartlage van het JC Raulston Arboretum in Noord-Carolina toen hij nog een student was.

  Etymologie Calycanthus raulstonii

  De botanische benaming van Specerijstruik is Calycanthus raulstonii. De geslachtsnaam“Calycanthus” is afgeleid van het Griekse “calyx” of “bloemkelk” en “anthos” ofwel “bloem” en verwijst naar de bijzondere kelkbladeren die onderdeel vormen van de aparte bloeiwijze. De soortnaam “raulstonii” verwijst naar de plek waar deze plant middels een kruising ontstond, het “JC Raulston Arboretum in Noord-Carolina”. Vaak wordt de plant aangeboden onder de oude naam Sinocalycalycanthus raulstonii. 

  cbf4b779b366b498edcdd33b7f978e47_medium.

  De Nederlandse naam Specerijstruik verwijst naar de aromatische geur van de bast van de heester. In het Engels wordt deze plant Allspice of Sweet shrub genoemd. In Duitsland noemen ze haar Gewürzstrauch en in Frankrijk gebruiken ze de naam Arbre aux anémones.

  Beschrijving Specerijstruik 

  De Specerijstruik is een betrekkelijk kleine heester met een hoogte van drie meter en doorsnede van ongeveer twee meter. De dicht vertakte struik heeft vrij grote bladeren doen sterk denken aan die van een Magnolia. De bloeiperiode loopt van mei tot en met juni met soms een nabloei in de periode augustus-september. De heerlijk ruikende, wijnrode, halfvolle bloemen zijn een lust voor het oog. Ze lijken niet op de planten die we in Europa gewend zijn en daarom alleen al zijn ze de moeite waard. 

  4af1eb32d2b62bad98df0d6d728c4afe_medium.

  Is Specerijstruik giftig?

  Specerijstruik is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, giftig.

  Is Specerijstruik winterhard?

  De Specerijstruik is winterhard tot minimaal 15 graden Celsius onder nul. 

  Toepassing Specerijstruik in de tuin

  Specerijstruik is buiten de bloei een onopvallende plant. Plant hem achterin een bloeiende border of gedeeltelijk in de schaduw van een boom.

  Specerijstruik stekken

  Specerijstruik is kruising en kan daardoor alleen door middel van stekken worden vermeerderd als je de kleur wil behouden. Stekken is het gemakkelijkst in juli met een stek van 20 centimeter. Gebruik stekpoeder. Verder is afleggen bijzonder succesvol. 

  Specerijstruik snoeien, hoe en wanneer

  Calycanthus hoeft niet te worden gesnoeid maar dode of zieke takken dienen altijd verwijderd te worden. Vormsnoei kan het beste direct na de bloei plaatsvinden of in de winter. 

  Specerijstruik standplaats, grondsoort en planten

  Specerijstruik doet het heel goed op een zonnige plek maar in een plek met gefilterd licht blijft het blad wat lichter en daardoor komt de bloem beter uit. Zorg voor goed gedraineerde, maar vochtige, humusrijke grond die jaarlijks gemulched wordt. 

  Specerijstruik ziektes en plagen

  De Specerijstruik is een sterke struik die nauwelijks last heeft van ziektes

  Specerijstruik kopen

  Specerijstruik wordt alleen aangeboden in gespecialiseerde webshops en in kwekerijen van bijzondere planten.  

  Specerijstruik 

  Calycanthus raulstonii, bijzondere bloeier en prachtig blad!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Bladwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen