• Snoekkruid of moerashyacint, beschrijving, verzorging, standplaats en vermeerderen van pontederia cordata

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval de moerasplant Snoekkruid of Moerashyacint: Pontederia cordata met een prachtige blauwe bloem die haast op die van een orchidee lijkt.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Oeverplant , Moerasplant, Pontederia

  Vijvers in de tuin

  Zoek eens op Google naar vijver en druk op afbeeldingen. Je zal zien dat er een enorme hoeveelheid plaatjes op het internet is te vinden met betrekking tot vijvers. Van stijlvolle, moderne, strak aangelegde vijvers, tot functionele vijvers of heel natuurlijke vijvers die weg lijken te smelten in het landschap. Sommige vijvers zijn bedoeld om één speciale vissoort in te houden, andere zijn aangelegd om bijvoorbeeld schildpadden in de vijver te houden. In deze serie over vijverplanten laat ik je een aantal soorten zien, die in je vijver kunt onderbrengen. Grote planten, kleine planten, onderwaterplanten, moerasplanten, drijfplanten en oeverplanten. In dit artikel ga ik het hebben over:

  Snoekkruid of Moerashyacint

  Snoekkruid is een plant die oorspronkelijk uit Zuid- en Noord-Amerika komt. De plant heeft een enorm verspreidingsgebied en is te vinden van Argentinië tot en met Canada. Pontederia is een uit zeven soorten bestaand geslacht van moerasplanten uit de familie der familie van de Pontederiaceae. De zaden van Snoekkruid kunnen worden geroosterd of rauw gegeten. Ook kunnen ze worden vermalen tot meel.

  Beschrijving Snoekkruid

  Snoekkruid groeit vanuit een kruipende wortelstok. De plant heeft spits toelopende, hartvormige bladeren op een lange steel en bloeit heel de zomer en herfst met prachtige blauwe aren met bloemen, die wel iets aan een hyacint doen denken. Vandaar de naam Moerashyacint. Snoekkruid wordt 40 tot 100 centimeter hoog.

  Snoekkruid standplaats en planten

  Snoekkruid is een moerasplant. Moerasplanten staan het liefst met de voet in het water. Snoekkruid plant je liefs in vijftien tot twintig centimeter diep water. Snoekkruid heeft behoefte aan een rijke, vruchtbare bodem. Het is een snelle groeier die met worteluitlopers hele gebieden kan bedekken.

  7a83f9bc5f4d4b988e94e84dc6f16e80_medium.

  Etymologie Pontederia cordata

  De wetenschappelijke benaming van Snoekkruid is “Pontederia cordata". De geslachtsnaam “Pontederia” is een eerbetoon aan de achttiende-eeuwse Italiaanse botanist Giulio Pontedera. De soortnaam “cordata” is afgeleid van het Latijnse “cor” of “hart” en betekent “hartvormig”, een verwijzing naar de vorm van het blad.  

  Is Snoekkruid winterhard?  

  69c3780baa937d433738c33003d816c8_medium.Hoewel in veel literatuur wordt aangegeven dat de plant niet winterhard is, is mijn ervaring geheel anders.
   
  Snoekkruid sterft af in de winter en loopt in het voorjaar weer uit. De plant hoeft in de winter dus niet binnen te worden gezet. 
  71b839cf5c1beb9fbb99e0a8be0fe308_medium.

  Andere varianten van snoekkruid en verwante soorten

  Er zijn een aantal varianten van snoekkruid, met een afwijkende bloemkleur:

  • Pontederia cordata 'Rosea' - Roze snoekkruid
  • Pontederia cordata 'Pink Pons' - Roze snoekkruid
  • Pontederia cordata 'Alba' - Wit snoekkruid

  Daarnaast zijn er een tweetal verwante soorten, die tot wel anderhalve meter hoog worden.

  • Pontederia lanceolata - Smalbladig snoekkruid
  • Pontederia azurea - Reuze snoekkruid

  Snoekkruid in de vijver

  49ba07894e98c93a0d612ab6839e798a_medium.
  In de vijver is het een dankbare plant die elk jaar bloeit. Zet de plant in een mandje op een diepte van 30 centimeter. Gebruik een rijke voedingsbodem want deze plant heeft dat nodig. In natuurvijvers kunnen ze gewoon in de grond worden geplant.

  Snoekkruid vermeerderena249d637f7901493667d8079391a2fa8_medium.

  Snoekkruid kan gezaaid worden maar de eenvoudigste manier is door de plant te ‘scheuren’. 

  Hiertoe wordt een klomp planten bij de wortels uit elkaar gescheurd of met een spade doormidden gekliefd.

  Snoekkruid kopen

  In de winkel zijn de planten ruimschoots verkrijgbaar.

  De foto’s zijn gemaakt in .

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load