• Sneeuwpapaver standplaats, planten, verzorging, snoeien en vermeerderen van Eomecon chionantha

  Gepost in Vijver planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Sneeuwpapaver, Eomecon chionantha, een bijzondere schaduwplant met sierlijke witte bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien Sneeuwpapaver, hoe te vermeerderen en wat is de bloeitijd van Sneeuwpapaver.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Papaver, Oeverplant, Bodembedekker

  Sneeuwpapaver

  Eomecon is een uit China afkomstig monotypisch, uit slechts één soort bestaand, geslacht uit de Papaverfamilie of Papaveraceae. De plant heeft een nauwe verwantschap met Sanguinaria of Bloedwortel. Eomecon chionantha groeit in China in vochtige bamboebossen, aan de randen van rivieren en langs beken. De originele vindplaatsen zijn de provincies Sichuan en Gansu.

  Etymologie Eomecon chionantha

  De botanische naam van Sneeuwpapaver is Eomecon chionantha. De plant werd in 1884 voor het eerst wetenschappelijk beschreven door de Britse diplomaat Henry Fletcher Hance in zijn Journal of Botany, British and Foreign. De geslachtsnaam ‘Eomecon’ is samengesteld uit  het  Griekse ‘eos’ of ‘dageraad’ en ‘mekon’ of ‘papaver’. De soortnaam ‘chionantha’ is samengesteld uit het Griekse ‘chion’ of ‘sneeuw’ en ‘anthos’ of ‘bloem’, met andere woorden ‘sneeuwbloem’. 

  De Nederlandse naam ‘Sneeuwpapaver’ is afgeleid van de Latijnse soortnaam. In Duitsland noemen ze deze plant ‘Schneemohn’ en in het Engels ‘Snow-poppy’ of ‘Dawn-poppy. De Fransen gebruiken de namen ‘l’Éomécon’, ‘Sanguinaire asiatique’ en ‘Pavot des neiges’. 

  Beschrijving Sneeuwpapaver

  Sneeuwpapaver is een, twintig tot dertig centimeter hoge, vaste plant die groeit vanuit een hecht netwerk van wortelstokken, die een oranjerood melksap bevatten. Vanuit de wortelstokken groeien de dikke, wasachtige, lang gesteelde bladeren die meestal niervormig, soms hartvormig van vorm zijn en hebben een gegolfde rand. De bloeitijd van Eomecon loopt van april, mei tot uiterlijk juni. Er verschijnen dan meerdere, zuiver witte, papaverachtige bloemen met vier bloemblaadjes en een zeventigtal gele meeldraden. Ze staan aan de uiteinden van ongeveer veertig centimeter hoge, licht vertakte, roodachtige stengels. Na de bloei verschijnen de twee centimeter lange zaadcapsules. 

  Is Eomecon winterhard?

  Eomecon is winterhard tot minimaal 20 graden Celsius onder nul.  

  Is de Eomecon giftig?

  Eomecon is giftig en als je de plant bijvoorbeeld scheurt of verplant, is het beter om handschoenen gebruiken, want het sap kan voor allergische reacties op de huid zorgen. 

  Toepassing Sneeuwpapaver in de tuin

  Sneeuwpapaver in groepen geplant, vormt met haar dichte bladerdek een mooi gezicht onder struiken en bomen met een open bladerdek. Het is bij uitstel een bodembedekker. De plant combineert mooi met vroegbloeiende bolgewassen zoals Muscari en andere schaduwplanten zoals Elfenbloem. Let op: deze plant is een sterke groeier en kan gaan woekeren!

  Standplaats, planten en verzorging Sneeuwpapaver

  Sneeuwpapaver heeft een vochtige standplaats in de schaduw of halfschaduw nodig. De grond dient bij voorkeur humusrijk, goed afwaterend, licht zuur en altijd vochtig te zijn. Plant niet meer dan zes planten per vierkante meter. Als oeverplant ook geschikt om te planten aan de randen van een vijver. 

  Sneeuwpapaver snoeien, waar en wanneer

  Sneeuwpapaver hoeft niet gesnoeid te worden. 

  Ziektes Sneeuwpapaver

  Sneeuwpapaver  is prima bestand tegen ziekten en insecten.

  Eomecon vermeerderen

  De meest gebruikte wijze van vermeerderen van Sneeuwpapaver is het scheuren van de moederplant. Dit kan zowel in het voorjaar als in het najaar worden gedaan met een scherp mes of met een spade. Je kunt Eomecon ook gewoon in de tuin zaaien in het voorjaar. 

  Sneeuwpapaver kopen

  De Sneeuwpapaver is als plant uitsluitend in webshops te vinden en heel soms is de plant als zaad te koop.

  Sneeuwpapaver

  Een aparte papaver die die bloeit in de schaduw.

  Méér lezen? Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load