• Sneeuwklokje: beschrijving, verzorging en vermeerdering van Galanthus nivalis

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over het wit bloeiende knolgewas het sneeuwklokje, de voorjaarsbloeier Galanthus nivalis, een schaduwplant. Hoe verzorg je het sneeuwklokje, waar kun je ze het beste planten en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Voorjaarsbloeier Galanthus, Knolgewas, Schaduwplant

  Het sneeuwklokje, de voorjaarsbode

  bfb214a78278b540a2840245e224c4ea_medium.

  Het sneeuwklokje is een knolgewas wat in het voorjaar hele bosbodems bedekt met haar delicate witte bloempjes die de Engelsen Snowdrops noemen.  De familie van planten waar het sneeuwklokje uit komt, heet de narcissenfamilie of AmaryllidaceaeGalanthus nivalis is de meest voorkomende uit het Galanthus geslacht. Sneeuwklokjes komen in heel Europa voor van het Verenigd Koninkrijk tot in de Oekraïne.

  Sneeuwklokjes bevatten Galantamine, een substantie die in de strijd tegen dementie de progressie ziekte van Alzheimer afremt. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar het effect op HIV.

  644711465a42ae0dffa5dc2ffa3d977d_medium.

  Symboliek Sneeuwklokje

  Het sneeuwklokje kent heel veel symboliek. Volgens de legende was de oermoeder Eva uiterst verdrietig nadat door God uit het hof van Eden was verdwenen. God stuurde hun sneeuw en de aarde was koud. Toen Eva zachtjes huilde kwam een Engel die een sneeuwvlokje ving en erop blies. Het sneeuwvlokje liet die vallen en op de plek waar het neerkwam groeide een Sneeuwklokje. 

  Etymologie Galanthus nivalis

  Het Sneeuwklokje heeft de botanische naam Galanthus nivalis, die het in 1753 kreeg van Carolus Linnaeus. De geslachtsnaam Galanthus is samengesteld uit twee Griekse woorden. Het eerste deel 'Gala' betekent 'melk' en 'anthos' betekent 'bloem' , met andere woorden 'melkbloem'. Het woord nivalis is Latijn betekent 'sneeuwachtig'.    

  928fa41fda3b833246da2daa2a57efff_medium.

  Beschrijving sneeuwklokje

  Het sneeuwklokje is een kleine 10 tot 15 centimeter hoge plant met enkele grasachtige stengels. Als echte voorjaarbloeier kom het loof vroeg in het jaar boven de grond terwijl de bloei al in februari kan optreden. De naar beneden hangende , witte, bloemetjes staan op een bladloze stengel. De bloemen hebben drie grote witte bloemblaadjes en drie kleine, soms met groene accenten. De bloei duurt enkele weken waarna de zaden verschijnen. De zaden hebben een geur die aantrekkelijk is voor mieren. Deze brengen de zaden naar hun mierenhoop en zorgen zo mede voor de distributie van de zaden.

  Het sneeuwklokje heeft een bijzonder eigenschap: de plant produceert haar eigen warmte en smelt zo de sneeuw rondom net voldoende om door de sneeuw omhoog te groeien en zo te bloeien. 

  Toepassing sneeuwklokje in de tuin

  e7b352561c332fe5b4da36b3dd58a516_medium.

  In de tuin zijn sneeuwklokjes prachtig toe te passen onder struiken en bomen en daarnaast in het gazon. In het voorjaar zullen ze daar de tuin opvrolijken en belangrijke nectar produceren voor de al vroeg in het jaar uitvliegende hommels. Plant ze in grote groepen voor een mooi effect. Er worden door twee variëteiten onderscheiden:

  • Galanthus nivalis var. nivalis, de binnenste drie bloemdekbladen hebben een groengele vlek aan het uiteinde.
  • Galanthus nivalis var. scharlockii, alle bloembladen hebben een groengele vlek.

  Verzorging en grondsoort sneeuwklokje

  Het sneeuwklokje groei eigenlijk overal. Ze houden van humusrijke grond die een goede drainage heeft maar nooit helemaal uitdroogt. Plant ze onder struiken of in het gazon op een diepte van ongeveer 5 centimeter. Na de bloei laat je het groen helemaal afsterven. Zo doet de plant weer kracht op voor het volgende groeiseizoen.  

  8e7fd4209b4856e58a27b52c556be2a2_medium.

  Vermeerdering van sneeuwklokje

  Sneeuwklokjes verspreiden zich door zaden en door ondergronds nieuw kleine bolletjes aan te maken. Als de planten zijn uitgebloeid kun je ze opgraven, met de hand in stukken scheuren en de afzonderlijke delen weer planten. Sneeuwklokjes worden ook volop in de handel aangeboden.

  Het sneeuwklokje

  Het sneeuwklokje is een heel eenvoudige plant die nauwelijks verzorging nodig heeft.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load