• Sneeuwbal of Laurentijn, standplaats, planten, verzorging en vermeerderen van Viburnum tinus

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de Sneeuwbal of Viburnum tinus, een groenblijvende, in de winter langdurig bloeiende heester  die opvalt met haar dik groen blad en massa’s schermen met witte bloempjes. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Viburnum tinus, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de Sneeuwbal.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Viburnum, Sneeuwbal, Heester, Wintergroen

  Sneeuwbal of Laurentijn

  Sneeuwbal is een groenblijvende struik die oorspronkelijk in het Mediterrane gebied groeit, in het laagland en op berghellingen tot 800 meter hoogte. Ze zijn vooral te vinden in bosschages en onder eikenbomen. De Nederlandse naam Sneeuwbal verwijst naar de bloem en de andere Nederlandse naam, Laurentijn, verwijst naar de vorm van de bladeren die op die van Laurier lijken en is afgeleid van de oude Latijnse naam Laurustinus.

  Er zijn drie ondersoorten van Viburnum tinus bekend:

  • Viburnum tinus subsp. Tinus uit het  Mediterrane gebied.
  • Viburnum tinus subsp. Rigidum, van de Canarische Eilanden
  • Viburnum tinus subsp. Subcordatum, van de Azoren

  c2af845b1cec0a49f33913a877c7a3fa_medium.

  De botanische benaming van Sneeuwbal is Viburnum tinus ofschoon het synoniem Laurustinus Viburnum ook gebruikt wordt. Viburnum is afgeleid van het Latijnse viere wat binden of vlechten betekent. Daarvoor werden de buigzame takken van de Viburnum gebruikt. De soorttoevoeging tinus is afgeleid van de oude Latijnse naam voor Viburnum: Laurustinus.

  Beschrijving Sneeuwbal of Laurentijn

  Laurentijn is een maximaal drie meter hoge heester met een dichte, gedrongen groeiwijze.De stengels zijn wat roodachtig om later bruin te worden bij het verhouten.  De bladeren zijn donker groen, dik en glanzend, ovaal tot lancetvormig. Ze worden maximaal 10 centimeter lang, de meeste cultivars iets kleiner, en staat in paren aan weerszijden van een knoop. Van december tot en met april bloei de heester met heerlijk ruikende bloemenschermpjes gevolgd door kleine besjes.

  21ac564898cd0ff66b9967458608314e_medium.

  Toepassing Laurentijn in de tuin

  De wintergroene Viburnum tinus is perfect om licht beschaduwde plekken op te fleuren met mooie glanzende bladeren en langdurige bloei. Ze worden steeds meer toegepast in het openbaar groen onder kleine boompjes en in bloembakken. Ze worden als struik(je) gekweekt maar ook als struik op stam. Het groen biedt een mooie achtergrond voor bloeiende planten in de border.

  De laatste jaren zijn ze ook populair om in decoratieve vormen snoeien, maar topiary heeft als nadeel dat ze minder bloeien. Er zijn een groot aantal cultivars van Laurentijn te koop, elk met hun speciale kenmerken. Heel mooi vind ik zelf:

  • Viburnum tinus 'Eve Price', roze knoppen en wit-roze bloemen, wordt veel op stam aangeboden
  • Viburnum tinus ''French White', roze knoppen en witte bloemen
  • Viburnum tinus 'Gwenllian', mooie roze bloemknoppen
  • Viburnum tinus 'Lucidum', breed uitgroeiend.
  • Viburnum tinus 'Purpureum', uitlopers zijn prachtig bruinrood gekleurd
  • Viburnum tinus 'Spring Bouquet', roze bloemen
  • Viburnum tinus 'Variegatum', groen-witte bladeren

  Is Viburnum tinus winterhard?

  Viburnum tinus is beperkt winterhard. Aan de kust kan er relatief weinig gebeuren, al bevriezen er wel eens wat takken. Zet ze wel beschut, dus niet in de wind. Zodra de vorst lager dan -10 graden Celsius wordt, kun je de plant beter beschermen.

  f6d2ddc0c4ff7aab00e01e86d27aab79_medium.

  Standplaats en planten Viburnum tinus

  Plant Viburnum tinus liefst op een beschutte plaats. Voor het planten dient de grond te worden voorzien van compost en wat gedroogde koemest. Verder dient de grond goed gedraineerd te zijn: op zware klei heeft deze plant het zwaar. Over het algemeen kan de plant goed omgaan met verschillende zuurgraden van de bodem, licht zuur, neutraal tot licht alkalisch.

  Ziektes Viburnum tinus

  Laurentijn heeft over doorgaans weinig last van ziektes maar meeldauw en andere schimmels kunnen toeslaan bij teveel vocht. Zorg da ter daarom altijd ruimte rondom de struik is. Verder hebben ze soms last van trips en mijten. Zorg in die gevallen voor extra voeding zodat de plant sterk blijft.

  Viburnum tinus snoeien

  Laurentijn heeft niet veel snoei nodig, de groei is redelijk beperkt, alleen vormsnoei is noodzakelijk om te voorkomen dat de plant asymmetrisch wordt. Viburnum tinus kan het beste in het voorjaar worden gesnoeid, direct na de bloei. Met snoeien in het najaar beperk je de bloeit in het volgende jaar. Dode takken dienen zo snel mogelijk verwijderd te worden. Ook takken die in de winter vorstschade hebben opgelopen dienen te worden gesnoeid. Bij een Viburnum tinus op stam dienen eventuele zijscheuten op de stam worden weggeknipt. Dit kan in het voorjaar en in het najaar.

  Viburnum tinus vermeerderen

  Hoewel Viburnum tinus kan worden gezaaid, is dat geen aanrader: de tijd benodigd voor ontkiemen kan twee tot drie jaar bedragen. De beste manier van vermeerderen is het nemen van stekken in juni. Gebruik uitsluitend stekken zonder hout. Neem stekken van 10 centimeter lang, schuin afgesneden met een scherp mes en gebruik stekpoeder. Het eerste jaar moeten stekken binnen worden overwinterd, het volgende jaar kunnen ze buiten worden uitgeplant.

  Viburnum tinus

  Mooie, dicht bebladerde struik met bloemen als andere planten nog moeten ontwaken!

 • End of content

  No more pages to load