• Smalbladig Pijlkruid, een vijverplant met twee gezichten

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie vijverplanten lees je alles over de Noord-Amerikaanse zuurstof- en moerasplant Smalbladig Pijlkruid of Sagittaria graminea en haar bijzondere verschijningsvormen, een nieuwe plant voor de Nederlandse en Belgische vijvers.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Sagittaria, Moerasplant, Zuurstofplant, Aquariumplant

  Smalbladig pijlkruid

  Smalbladig Pijlkruid, ook wel Grasbladig pijlkruid genaamd, naar de Engelstalige naam Grass-leaved Arrowhead is een bijzonder vijverplant, die twee aparte verschijningsvormen kent, namelijk een onderwatervorm en een landvorm. Pijlkruid komt uit de waterweegbreefamilie. Smalbladig Pijlkruid wordt door ook veel als aquariumplant gehouden voor zowel het koudwateraquarium als het tropische aquarium.

  3032fa5af4d5136800787f275d4df332_medium.

  Beschrijving Smalbladig pijlkruid0db49a758e70eedb542b079834087272_medium.

  Onderwater vormt Smalbladig pijlkruid langgerekte bladeren die wel één meter lang kunnen worden. Boven water krijgt ze lancetvormige bladeren die erg aan onze inheemse waterweegbree doen denken. De planten worden ook wel eens verwart met elkaar. Er zijn verschillende ondersoorten waarvan sommige echt smalle, grasachtige bladeren hebben (Sagittaria graminea subsp. graminea) en sommige wat breder. Deze laatste vinden we vooral in de handel en zie je op de foto.

  De bloemen verschijnen op aparte, bladloze bloemstengels waaraan zich de kleine, fluorescerend witte bloempjes met een groen hart zich vormen. De bloempjes hebben drie bloemblaadjes.

  Etymologie Sagittaria graminea

  De botanische benaming  van Smalbladig pijlkruid  is Sagittaria graminea. De geslachtsnaam Sagittaria is afgeleid van het Latijnse “Sagitta” of “pijl”  en “folis” of “blad”: letterlijk pijlvormig blad dus. De soorttoevoeging graminea komt van het Latijnse gramineus en betekent “lijkend op gras”.

  Grasbladig Pijlkruid in de natuur35bd3de0217ed7624930beb94a9e12a9_medium.

  In de natuur vinden we Smalbladig pijlkruid in zowel de zuidelijke staten van Noord-Amerika als in het noorden van Canada. Deze sterke plant groeit op vochtige gronden en in stilstaand of licht stromend water waarbij de bladeren boven water uitsteken. Daarnaast vinden we Grasbladig pijlkruid geheel onder water groeiend, vooral in snelstromend water. In meren groeit de plant tot een diepte van maximaal twee meter.

  Smalbladig Pijlkruid in de vijver

  Pijlkruid is een plant die niet moeilijk doet over water en grond. Leem of klei is prima, een flinke modderlaag op de bodem is een ideale voedingsbodem voor pijlkruid maar in zand groeit de plant ook. Het water mag niet te zuur zijn en een standplaats in de volle zon is ideaal. Plant pijlkruid bij voorkeur in tien tot twintig centimeter diep water als je blad boven water wilt hebben en zet ze op vijftig centimeter diep als je de typische onderwaterbladeren wilt hebben. In grotere groepen geplant, geven ze een prachtig dramatisch effect. De onderwatervorm wordt door de grote kamsalamander gebruikt om eitjes in af te zetten.

  Smalbladig Pijlkruid vermeerderenc8b23cd0af5fb72a11a52dbad1e048ef_medium.

  Pijlkruid kan eenvoudig worden vermeerderd door het scheuren van de wortelstok van de plant: ze verspreiden zich via uitlopers. De zaden zijn wat moeilijker tot ontkiemen te brengen.

  Smalbladig Pijlkruid

  Mooie aanvulling op onze vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load