• Slipbladige zonnehoed rudbeckia laciniata verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over  Slipbladige Zonnehoed, Rudbeckia laciniata, een bloeiende, winterharde plant die opvalt met haar citroengele bloemen op hoge stengels. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van Zonnehoed, hoe vermeerderen, hoe overwinteren, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Prairieplant, Rudbeckia, Bijenplant

  Slipbladige Zonnehoed

  Rudbeckia is een uit Noord-Amerika stammend geslacht van planten behorende tot de composietenfamilie. Het geslacht kent een vijfentwintigtal soorten waarvan vele in onze tuinen zijn te vinden.  Slipbladige Zonnehoed is een echte prairieplant uit de grote grasvlaktes van de Verenigde Staten. Rudbeckia laciniata is een plant waarvan de jonge blaadjes door de Indianen werden geoogst om te rauw of gekookt te eten.

  Etymologie Rudbeckia laciniata

  De botanische benaming van de Zonnehoed is Rudbeckia laciniata. De geslachtsnaam Rudbeckia is een eerbetoon aan twee Zweedse botanisten, vader en zoon Olof Rudback waarvan de jongste lesgaf aan de naamgever, Carolus Linnaeus. De soorttoevoeging laciniata is afgeleid van het Latijnse “lacinia” en betekent “franje”, de naam  verwijst naar het gelobde blad.. De Nederlandse benaming Zonnehoed is behoorlijk verwarrend omdat deze naam ook wordt gegeven aan planten uit de geslachten Echinacea en Helianthus. In het Engels wordt de plant onder meer cutleaf, cutleaf coneflower, goldenglow, green-headed coneflower en tall coneflower genoemd.

  49586864fccf0add0e3ce7be41996d14_medium.

  Beschrijving  Rudbeckia laciniata

  Zonnehoed is een klomp-vormende, twee tot drie meter hoog groeiende borderplant met een zeer agressief kruipende wortelstok. De vertakte stengels zijn dik, sterk en licht behaard. De gelobde bladeren staan verspreid aan de stengels en zijn licht gekarteld. In de periode juli tot en met september is de Rudbeckia bedekt met ontelbare bloemen. De prachtig citroengele bloemblaadjes staan rondom een groengeel bloemhoofd dat feitelijke bestaat uit ontelbare kleine bloempjes. Na de bloei vallen de bloemblaadjes en verschijnt het zaad in het bloemhoofd.

  Is Rudbeckia laciniata giftig?eb10980e86388153b7755e1310037eee_medium.

  De jonge blaadjes kunnen gegeten worden al vind ik ze zelf niet bijzonder lekker. Gekookt kunnen ze gebruikt worden als spinazie. Ook jonge scheuten kunnen gekookt worden gegeten.

  Is Zonnehoed winterhard?

  Rudbeckia is volstrekt winterhard

  Toepassing Rudbeckia laciniata in de tuin

  De wilde vorm van Rudbeckia laciniata is heel mooi maar de sterke groei maakt ze ongeschikt voor een stadstuin. In een groep aangeplant als achtergrond voor andere bloeiende borderplanten geeft deze zonnehoed echter een machtig effect. Behalve als tuinplant wordt zonnehoed ook als snijplant gebruikt. Rudbeckia laciniata is goed te combineren met hoge grassen en borderplantenzoals Echinacea, MoerassalviaKokardebloem en IJzerhard. Slipbladige Zonnehoed is uiterst aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders. De volgende cultivars van Rudbeckia laciniata zijn erg mooi:

  • Rudbeckia laciniata, wilde vorm alleen voor grote tuinen
  • Rudbeckia laciniata ‘Herbstsonne’, mooie grote bloemen
  • Rudbeckia laciniata ‘Goldquelle’, dubbele bloemen, ongeschikt voor bijen

  Standplaats en planten  Slipbladige Zonnehoed

  Zonnehoed heeft een zonnige standplaats nodig in rijke, vochtvasthoudende grond, al kan de plant ook goed droogte verdragen. Als sterke groeier heeft Slipbladige Zonnehoed behoefte aan jaarlijkse bemesting. Plant de hogere cultivars bij voorkeur  op een beschutte plek, zoals tegen een muur of tegen een achtergrond van struiken zoals de Vlinderstruik of Sering. Als de plant geen beschutting heeft vallen ze om met sterke wind en regen.

  314c78e816bf6a9f49f924a9f32122e1_medium.

  Slipbladige Zonnehoed snoeien

  Bruine, uitgedroogde of ziek uitziende stengels dienen periodiek verwijderd te worden. Het is echter zonde om de uitgebloeide bloemen te verwijderden. Vinken en andere zaad etende vogels doen zich de hele winter te goed aan het zaad in de bloemen. In het voorjaar, zo rond april kunnen we Rudbeckia dan snoeien tot ongeveer tien centimeter boven de grond. Het loof kan worden gebruikt om compost te maken.

  Ziektes Rudbeckia

  664a50d0113f5826148bac852207cdda_medium.Slipbladige Zonnehoed is een sterke plant die soms last heeft van meeldauw en andere schimmelziektes.

  Zorg dat ze op een plek in de volle zon staan waar de bladeren na een regenbui weer snel opdrogen en plant ze niet zo dicht op elkaar dat de wind er niet doorheen kan.

  Slakken hebben niet zo’n vat op Rudbeckia soorten maar bladluis wil wel eens toeslaan.

  Rudbeckia laciniata vermeerderen

  De  Slipbladige Zonnehoed is heel gemakkelijk te vermeerderen door deze te scheuren in het najaar of in het voorjaar als ze net beginnen uit te lopen. Het zaaien van Rudbeckia  kan het beste in maart plaatsvinden in gewone stek- en zaaigrond. Het zaad is zeer kiemkrachtig en de jonge plantjes groeien snel. Begin mei kunnen de zaailingen buiten worden aangeplant.

  Slipbladige Zonnehoed  kopen

  Rudbeckia laciniata is in de zomermaanden goed verkrijgbaar in tuincentra. Speciale variëteiten kunnen het beste webshops worden besteld, daar is de keuze veel groter.

  Rudbeckia laciniata

  Een grote en aantrekkelijke  plant voor grote tuinen.

 • End of content

  No more pages to load