• Slangenwortel, de vijverplant die slangenbeten zou genezen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval de prachtige Slangenwortel, Calla palustris een oever- en moerasplant met opvallend hartvormig blad en de typische aronskelkbloei.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Moerasplant, Oeverplant Calla

  Slangenwortel

  Slangenwortel is een inheemse plant uit de aronskelkfamilie. Van nature komt  Slangenwortel op het gehele noordelijk halfrond voor, in de gematigde gebieden van Noord-Amerika, Europa en Azië. Het geslacht Calla kent slechts één soort: Calla palustris. In de natuur vinden we Calla palustris aan de rand van meren, stilstaande wateren, alsmede in natte weiden en moerassen. In Nederland en België is de plant beschermd, maar gelukkig worden ze regelmatig aangeboden in tuincentra.

  7939e25adc0bfdf67b4763fc92bc0f7b_medium.

  Hoewel Slangenwortel giftig is kunnen de wortels worden gegeten. Daarvoor moeten ze echter eerst gedroogd of gekookt worden. Door ze te drogen kunnen ze worden vermalen tot meel. In Scandinavië werd het meel door de arme bevolking gemengd met andere bestandsdelen en men maakte er een brood van.

  Etymologie Calla palustris

  De botanische naam van de  Slangenwortel is Calla palustris. De geslachtsnaam Calla is afgeleid van het Griekse “kallos” of “schoonheid” en verwijst naar de pracht van de bloei. De soorttoevoeging palustris is afgeleid van het Latijnse “paluster” of  “moeras” en betekent "van het moeras", daarmee aangevend dat de plant in moerassige omgevingen groeit.
  95f7823f172e81a505a75315aed92e2c_medium.

  De Nederlandse naam  Slangenwortel is afgeleid van de vorm van de wortel die zich als een slang door de grond kronkelt en leidde tot het volksgeloof dat de plant kon worden gebruikt bij slagenbeten. In de praktijk blijkt dit niet te kloppen. In het Engels wordt de plant Water Arum, Water Dragon of Wild Calla genoemd. In het Duits heet de  Slangenwortel Drachenwurz, Schlangenkraut, Sumpf-Schlangenwurz of Schweinsohr en in het Frans Calla des marais.

  Beschrijving  Slangenwortelde9875ee1905d6ceb5b3494bf69c070e_medium.

  Slangenwortel is een veertig tot zestig centimeter hoge plant die groeit vanuit een kruipende wortelstok.

  De dikke, groene stengels zijn hol van binnen en op het eind staat een hartvormig blad.

  Rond juni tot juli verschijnen de bloei, die bestaat uit een groot wit schutblad en de eigenlijke bloei, een aar met hele kleine groene bloempjes. Na de bloei verschijnen de aanvankelijk groene en later rode bessen.

  Slangenwortel in de vijver

  Slangenwortel is een dankbare plant voor de vijverrand en voor het moerasgedeelte. De plant neigt echter tot woekeren en daarom plant ik ze alleen in losse vijverbakken. Plant ze met de voeten in vijf tot tien centimeter water. Slangenwortel is zeer geschikt voor de natuurvijver. De grond voor Slangenwortel dient, voor een goede groei, bij voorkeur neutrale tot lichtzure leem of klei te zijn.

  0550670fda342626c046788d41ee73d9_medium.

  Is Slangenwortel winterhard?

  Slangenwortel is een inheemse plant is winterhard tot zeker twintig graden onder nul.

  Slangenwortel vermeerderen

  Vermeerderen van  Slangenwortel gaat heel gemakkelijk door ze in de herfst te scheuren en daarnaast met behulp van wortelstek. De zaden uit de bessen kunnen in het voorjaar in vochtige grond worden gezaaid. Gebruikt hiervoor drie delen gewone potgrond met één deel turf.

  Slangenwortel

  Een mooie vijverplant

 • End of content

  No more pages to load