• Slangenkruid: verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Echium russicum

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Slangenkruid, Echium russicum, is een tweejarige, kruidachtige plant die bloeit met een spectaculaire purperrode toorts.  Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Slangenkruid, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent de Slangenkruid.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Echium, Bijenplant, Borderplant, Rotsplant

  Slangenkruid368b69daa06a89a4c16b5a5464d7703f_medium.

  Echium russicum is een tweejarige, bloeiende plant uit de ruwbladigenfamilie of Boraginaceae. In het wild vinden we Slangenkruid in Oost-Europa, Kaukasus en Rusland waar de plant groeit op droge, stenige graslanden met laag groeiend gras. De plant is familie van het inheemse Slangenkruid , Echium vulgare, een plant die we vooral in de duinen aantreffen.

  Etymologie Echium russicum

  De botanische benaming van Slangenkruid is ‘Echium russicum’. Soms wordt het synoniem Echium maculatum gebruikt. Slangenkruid werd in 1788 voor het eerst wetenschappelijk beschreven, door de Duitse botanist Johann Friedrich Gmelin. De geslachtsnaam ‘Echium’ is afgeleid van het Griekse ‘'ekhis' of  ‘adder’, omdat het gewone, bij ons inheemse, Slangenkruid, Echium vulgare, werd gebruikt bij adderbeten. De soortnaam ‘russicum’ is afgeleid van het woord ‘Russia’ of ‘Rusland’ en betekent  ‘uit Rusland (afkomstig)’

  De Nederlandse naam Slangenkruid verwijst weer naar het gebruik bij slangenbeten. Dit gebruik werd ingegeven door de zogenaamde signatuurleer. Signatuurleer is een, niet wetenschappelijk onderbouwde,  leer die als uitgangspunt heeft dat indien uiterlijke kenmerken van planten overeenkomsten vertonen met delen van het menselijk lichaam, zij daarmee aanwijzingen geven over waarvoor deze planten gebruikt kunnen worden.  Het zaad van Echium heeft een beetje de vorm van een adder. Daaruit leidde men af dat de plant zou werken bij slangenbeten.

  Beschrijving Slangenkruid

  Slangenkruid is een maximaal tachtig centimeter hoge plant die groeit vanuit een penwortel. Van daaruit verschijnt een rozet met lancetvormige, grijsgroene, behaarde bladeren. De bloeitijd van Slangenkruid loopt van juni tot en met augustus. Er verschijnt dan een zestig tot tachtig centimeter lange, van blad voorzien stengel. Aan het einde van de stengel ontwikkelt zich een toorts van paarsrode bloempjes.

  a0c292f099a925a6a1421dc1ac5b0cb7_medium.

  Is Echium russicum giftig?

  Echium russicum bevat geen eetbare delen. Echium russicum werd in de volksgeneeskunde gebruikt bij slangenbeten. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de plant antibacteriële en wondhelende eigenschappen bezit.  eb11c41506f90f49dcba7f82fb3de9c3_medium.

  Is Slangenkruid winterhard?

  Echium russicum is volledig winterhard. Temperaturen tot minus twintig graden Celsius vormen geen enkel probleem.

  Toepassing Slangenkruid in de tuin

  Echium russicum is een bijzonder aantrekkelijke plant die speciaal geschikt is voor in de bloeiende border en de natuurlijke tuin. Het effect van Slangenkruid is het grootst in groepen. Combineer Echium russicum met lage siergrassen, Lampenpoetser of Bossalie. Slangenkruid wordt druk bezocht door hommels en vlinders.

  Standplaats en planten Slangenkruid

  Slangenkruid heeft standplaats in de halfschaduw of volle zon nodig. Echium groeit op veel grondsoorten maar in slecht afwaterende grond dient zand en grit toe te worden gevoegd voor een goede drainage. Zorg in potten een laagje van vijf centimeter grit op de bodem voor afwatering. De beste planttijd voor de Slangenkruid, is het voor- en najaar. Plant maximaal acht planten per vierkante meter.

  Slangenkruid snoeien

  Slangenkruid is een plant die niet gesnoeid hoeft te worden. Wil je de plant zich niet laten uitzaaien dan is het verstandig om de bloem te verwijderen nadat deze is uitgebloeid.

  Ziektes Slangenkruid

  Slangenkruid is een vrij sterke plant die niet veel last heeft van ziektes. Hoe beter de grond afwatert, des te beter de plant het doet. In natte grond zal de plant vaak na de bloei sterven.

  a5f11e1f51944a75234ecba5e96e3cd8_medium.

  Echium russicum zaaien

  Deze Slangenkruid   is geen langlevende plant. Verzamel daarom zaad als je er langer plezier van wilt hebben. Slangenkruid kan gemakkelijk worden vermeerderd door de plant in het voorjaar te zaaien. Zaai Slangenkruid  in de maanden maart of april binnenshuis of buiten onder glas. Het zaad kiemt bij een temperatuur rond de twintig graden Celsius.

  Slangenkruid kopen

  Echium russicum wordt zelden aangeboden in tuincentra, maar je vindt ze wel in webshops. Ook is het zaad in de beter gesorteerde webshop te koop.

  Slangenkruid

  Een bijzondere plant met een fraaie toorts!

 • End of content

  No more pages to load