• Slangenden of Apenboom: standplaats, planten, verzorging, snoeien en vermeerderen van Araucaria araucana

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Slangenden of Apenboom, Araucaria araucana, een conifeer met aparte schubachtige naalden. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe te vermeerderen en hoe de Slangenden te snoeien.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Araucaria, Conifeer, Wintergroen

  Slangenden of Apenboom

  De Apenboom behoort tot de Apenboomfamilie of Araucariaceae, een familie die voornamelijk is te vinden op de zuidelijke hemisfeer en al zo oud is dat de soorten levende fossielen worden genoemd.  De naalden van deze bomen werden door dinosauriërs gegeten(!). De versteende stammen in het National Park Petrified Forest in Arizona zijn voor het grootste gedeelte afkomstig van Araucaria bomen. 

  f79cb83a5e241f44161567d6b46e8113_medium.

  De Slangenden, Araucaria araucana,  is afkomstig uit het Andesgebergte in Patagonië, in het zuiden van Chili en het zuidwesten van Argentinië. De plant groeit in het wild voornamelijk op hoogtes boven de 1000 meter, op goed afwaterende, lichtzure, vulkanische gronden. De Apenboom, die meer dan 1200 jaar oud kan worden, is de nationale boom van Chili maar wordt bedreigd door illegale houtkap. In de jaren zeventig raakte deze den in Europa en Noord-Amerika de mode en werd op grote schaal in voortuinen aangeplant. 

  Etymologie Araucaria araucana

  De botanische naam van Slangenden is ‘Araucaria araucana’. In 1780 in Chili ontdekt, kreeg hij van de Spaanse jezuïet Juan Molina, aanvankelijke de naam ‘Pinus araucana’. Deze plant werd echter pas in 1873 wetenschappelijk beschreven door de  Duitse botanicus Karl Koch. De geslachtsnaam ‘Araucaria’ is afgeleid van de ‘Arauco’ indianen’ uit de Arauco provincie in Chili , die de zaden van deze bomen aten. Het geslacht is in 1789 wetenschappelijk beschreven door Antoine de Jussieu. De soortnaam ‘Araucana’ is eveneens Latijn en verwijst wederom naar de ‘Arauco’ indianen.03a5860d72cbe59c427e1a7a0b0bf1b7_medium.

  In het Engels wordt Slangenden aangeduid met de naam ‘Monkey puzzle tree’ of ‘Monkey tail tree’. In Frankrijk noemen ze Slangenden ‘L'araucaria du Chili’ of ‘Désespoir des singes’. In Duitsland worden de namen ‘Chilenische Araukarie’, ‘Schlangenbaum’ en ‘Affenschwanzbaum’ gebruikt.  

  Etymologie Apenboom

  De Nederlandse naam 'Apenboom' is afgeleid van de Engelse naam 'Monkey puzzle tree'. Toen de eigenaar van Pencarrow garden  in Cornwall deze boom met scherpe, geschubde naalden aan zijn vrienden liet zien, zei een van hen: 'Climbing this tree would puzzle a monkey. Omdat de boom toen nog geen Engelse naam had, werd hij eerst ‘Monkey puzzle’ en later ‘Monkey puzzle tree’ genoemd.

  Is Araucaria araucana giftig?

  Slangenden staat niet bekend als giftig maar is niet eetbaar. Echter de enorme zaden die de grootte van een amandel hebben worden zowel rauw als geroosterd, gegeten! Ze zijn heerlijk met een soort van cashewachtige smaak en vormden een belangrijke voedselbron voor de Zuid-Amerikaanse Mapuche indianen. 

  Is de Apenboom winterhard?

  De Apenboom is winterhard tot maximaal twintig graden Celsius, onder nul, mits de grond goed afwatert. 

  e4f2c5d75e740ec263b4986056576395_medium.

  Beschrijving Slangenden

  Slangenden is een wintergroene conifeer die groeit in een piramidale of conische vorm en een maximale hoogte van veertig meter kan bereiken. De maximale breedte is negen meter. De ruwe bast doet vaag denken aan die van een kurkeik. De hoofdtakken staan in vijftallen, in kransen rondom de boom. De onderlinge afstand van de hoofdtakken zorgt voor een open structuur. De leerachtige, elkaar overlappende naalden zijn breed en driehoekig, ze hebben een scherpe punt. De naalden kunnen tien tot vijftien jaar oud worden. Ze geven de takken het uiterlijk van een reptielenpoot. Deze boom is doorgaans tweehuizig, met andere woorden er zijn bomen die alleen vrouwelijke kegels dragen en bomen die alleen mannelijke kegels dragen maar een enkele keer draagt een boom beide. De bolvormige, vrouwelijke kegels met de grootte van een voetbal, doen er twee tot drie jaar over om te rijpen en staan omhoog. De mannelijke kegels hangen omlaag. Vrouwelijke bomen worden wel veertig meter hoog terwijl de mannelijke exemplaren maximaal achttien meter hoog worden. 

  Toepassing Slangenden in tuinen

  Slangenden is prachtig als solitair in de wat grotere tuin. Natuurlijk is de voortuin nog steeds een vaak gekozen plek voor de Slangenden. Door de relatief open structuur neemt de conifeer niet te veel licht weg. 

  Standplaats en planten Slangenden

  71caf485195f252c8a7ef7181c197e7f_medium.

  Slangenden heeft behoefte aan een zonnige standplaats. Zorg voor vochthoudende en goed doorlatende grond. De Apenboom kan heel slecht tegen verplanten. Kies daarom de standplaats zorgvuldig, rekening houdend met de grootte van de boom. Een ruime plek is noodzakelijk, want hij kan flink uitgroeien.

  Snoeien Slangenden

  Jonge exemplaren kunnen prima worden gesnoeid. Eventueel kunnen de onderste takken verwijderd, maar na een leeftijd van vijf jaar is snoei af te raden, daar reageren ze slecht op. 

  Vermeerderen Slangenden

  De Slangenden is het beste te vermeerderen vanuit vers zaad. Laat de zaden eerst vierentwintig uur weken in lauwwarm water. Zaden die blijven drijven kun je weggooien, die ontkiemen niet. Steek ze vervolgens met de punt naar beneden in de aarde. Let op: zaden niet bedekken, alleen de punt in de grond. Maak bij voorkeur gebruik van een verwarmd kweekbakje met individuele turfbakjes. Ontkiemen duurt één tot twee maanden. De boom kan gestekt worden maar een gewortelde stek groeit niet recht omhoog, daarom is dit eigenlijk geen optie als je een mooie boom wilt hebben. 

  Apenboom kopen

  De Apenboom vinden we vooral in gespecialiseerde kwekerijen en webshops, slechts een enkele keer in tuincentra. Koop bijvoorbeeld:

  • Araucaria araucana, wildvorm
  • Araucaria araucana 'Andenzwerg', dwergvorm
  • Araucaria araucana ‘Aurea', goudgroen blad
  • Araucaria araucana ‘Variegata’, witgroen blad
  • Ook is de boom verkrijgbaar als zaad. 

  Slangenden

  Deze majestueuze jurassic conifeer is zeer decoratief!

  Méér lezen? Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load