• Slaapbol papaver somniferum, beschrijving, verzorging, oogsten en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de bloeiende eenjarige plant Slaapbol. Hoe verzorg je de Slaapbol, waar kun je ze het beste planten, hoe oogst je papaver en hoe kun je ze vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, PapaverPlanten, Bijenplant

  Slaapbol of Papaver somniferum

  De Slaapbol of reuzenklaproos is een uit of Europa of Azië afkomstige, eenjarige plant uit de papaverfamilie of klaproosfamilie (Papaveraceae). De Slaapbol wordt al sedert neolithische tijden verbouwd in Europa vanwege haar narcotische eigenschappen. De zaden van de Slaapbol bevatten 40 tot 50% oliën. Deze olie kan worden gebruikt om mee te koken.

  aaf68db1e1d1dd2d973b2f63dc0decea_medium.

  Slaapbol oogsten

  Het aan de lucht gedroogde melksap van de Maanbol wordt gebruikt voor de productie van opium. Daartoe worden de onrijpe zaadbollen ingekerfd, zodat het sap eruit loopt en langzaam opdroogt. Opium is overigens een Latijns woord wat is afgeleid van het Griekse “opós”, ofwel “plantensap”.

  ea56bd19bc43fe857b35938ec2addbdd_medium.

  De prachtige bloei van Papaver somniferum is indrukwekkend maar zeer tijdelijk. Eerst verschijnen de prachtige bloemknoppen die voorzichtig hun buitenste schil verliezen.  Daarna ontrolt de frêle bloem zich, waarvan de bloemblaadjes wel wat op crêpepapier lijken.

  Etymologie Papaver

  De wetenschappelijke benaming van de Slaapbol is Papaver somniferum. De geslachtsnaam Papaver is nieuw latijn voor de naam “papāver” die de oude Romeinen aan de klaproos gaven. Die naam is weer afgeleid van het Latijnse “pappa” ofwel “kinderpap” en verwijst naar het vroegere gebruik om sap van de Papaver toe te voegen aan de pap om zo kinderen beter te laten slapen. De soorttoevoeging somniferum is een samentreksel van de Latijnse woorden “somnus’ofwel “slaap” en “ferre”ofwel “brengen” en verwijst naar de narcotische eigenschappen van de plant.

  757f0ce7cc7373ab9965993175b2ec0c_medium.

  De Nederlandse naam Slaapbol verwijst ook na het gebruik om er kinderen beter mee te laten slapen. In Nederland worden ook de namen Maanzaadpapaver, Slaappapaver, Heulbol en Maankop gebruikt. In het Engels heet de Slaapbol Opium poppy, in het Duits Schlafmohn of Opiummohn en in het Frans Pavot somnifère of Pavot à opium.

  Beschrijving Slaapbol

  De Slaapbol is een prachtige, decoratieve tuinplant. De uit een rozet groeiende, geveerde bladeren hebben een grijsgroene kleur en hebben een mooi, licht nerfpatroon. Er groeien ook bladeren aan de stengels. De wortels groeien diep naar beneden. De bloemen die 4 tot 6 bloemblaadjes hebben zijn prachtig en groot . Ze bloeien helaas maar even. Ze staan op stelen met een lengte van 70 tot 90 centimeter en zijn fel gekleurd.

  Inmiddels zijn er sedert de introductie van de plant in onze tuinen, heel wat cultivars gekweekt en is de Slaapbol ook in wit, lila, paars en rood te verkrijgen. Na de bloei verschijnt een zaaddoos waarin de zaden zich ontwikkelen.

  Cultivars papaver somniferum

  Omdat de plant al 300 jaar gecultiveerd wordt zijn er inmiddels ontelbare prachtige cultivars en hybriden gekweekt met aparte kleuren, vlekvorming en dubbele bloemen. Voor onze tuinen zijn onder meer heel mooi:

  • Papaver somniferum var. Album, witte bloemen
  • Papaver somniferum Apple Green, groenwitte, gevulde bloemen
  • Papaver somniferum 'Black Beauty', zwarte bloem die op een pioenroos lijkt.
  • papaver somniferum ‘Danish flag’, rode bloemen met een wit hart
  • Papaver somniferum ‘Flemish Antique’, gevulde rozewitte bloemen
  • Papaver somniferum 'Hens and Chicks', heel bijzondere zaaddoos
  • Papaver somniferum 'Lauren's grape', paarse bloem die op een pioenroos lijkt.
  • Papaver somniferum ‘Pink Fizz’, anjerachtige, lilarode bloem
  • Papaver somniferum ‘Purple Passion’, gevulde lilapaarse bloemen
  • Papaver somniferum ‘Seriously Scarlet’, franjeachtige rode bloem

  Toepassing in de tuin

  De Slaapbol is een plant voor de bloeiende borders. Doordat ze vrij lang worden is het handig ze tussen andere, wat langere planten in te zetten.

  6960d3ad20a6e30e4dd7c1a6373611e9_medium.

  Geef ze altijd een plekje in de volle zon voor de allermooiste kleuren. Ik vind ze mooi afsteken tegen een voorgrond van Ezelsoor en in de combinatie met Californische klaproos.

  Standplaats, verzorging en grondsoort Slaapbol

  De planten doen het best als de grond goed afwatert. Heb je kleiachtige grond voeg dan zand en grit toe. Bemest de papavers met beendermeel. Dit bevat veel kalk. De Slaapbol is dol op kalkhoudende grond.   

  Vermeerdering Slaapbol

  Vermeerdering uit zaad is heel gemakkelijk. Je kunt de zaden overhouden voor het nieuwe jaar. Je weet dan echter nooit wat voor kleur de jonge planten hebben. Dit kan namelijk afwijken van de moederplant. Pakjes zaad met hele mooie variëteiten zijn in tuincentra en webshops te verkrijgen: deze planten zijn kleurvast.

  afbdaf35297f9a0fb7785d549fe31942_medium.

  Slaapbol

  Een prachtige en gemakkelijke tuinplant die je elk jaar opnieuw moet zaaien en die je dan meest showie bloemen voorschotelt.

 • End of content

  No more pages to load