• Skeletplant, verzorging, planten, snoeien en stekken van Alocasia amazonica

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de bekende Skeletplant, Alocasia amazonica, een opvallende bladplant die heel soms bloeit. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de Skeletplant.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, Alocasia

  Skeletplant

  Alocasia is een uit bijna tachtig soorten bestaand geslacht van planten uit de Aronskelkfamilie of Araceae. Alle planten uit dit geslacht komen oorspronkelijk uit tropisch Azië en Australië. Alocasia amazonica is waarschijnlijk geen echte soort maar een hybride, een kruising tussen twee verwante soorten. Het is niet met zekerheid bekend welke planten de ouderlijn vormen maar men vermoedt dat het de kruising Alocasia lowii var. Grandis × Alocasia sanderiana betreft.

  Etymologie Alocasia amazonica

  De botanische naam van de Skeletplant is Alocasia amazonica. Wellicht is de Skeletplant een hybride en zoude juiste benaming Alocasia x amazonica moeten zijn. De geslachtsnaam ‘Alocasia’ is afgeleid uit het Grieks. De naam bestaat uit de woorden ‘a’ of ‘zonder’ en ‘kolokāsiā’ of ‘lotus wortel’, het is een verwijzing naar de gelijkenis met het geslacht Colocasia, waartoe de taro behoort. De soortnaam ‘Amazonica’ is Latijn verwijst, onterecht overigens, naar een afkomst van de plant uit het Amazonegebied. De Nederlandse naam ‘Skeletplant’ is verwijst naar de witte nerven op de bladeren die doen denken aan een soort van skelet.

  Beschrijving Skeletplant

  De Alocasia groeit vanuit verdikte wortels, een soort van knollen. Van hieruit groeien de stengels die elk één blad dragen. Het decoratieve blad dat een lengte van veertig centimeter kan hebben is langgerekt hartvormig. De bovenkant van het blad is donkergroen met opvallende brede, witte bladnerven. De onderkant van het blad is purper van kleur. Doordat het blad glanst, lijkt het haast van plastic. Bij optimale verzorging kan de plant gaan bloeien, een typische, witte aronskelkbloem.

  Is de Skeletplant giftig?

  Alocasia amazonica is giftig, maar niet dodelijk. De Skeletplant bevat geen eetbare delen.

  Standplaats en verzorging Skeletplant

  De Skeletplant houdt van een lichte standplaats zonder rechtstreeks zonlicht. Een raam op het noorden is wat dat betreft ideaal. In de natuur groeit de plant op schaduwrijke, vochtige en warme plekken. Zet de plant daarom niet te dicht bij een verwarming omdat de droge lucht de bladeren geen goed doet.

  Planten en bemesting Skeletplant

  De Skeletplant kan het beste in voedselrijke, compostrijke grond worden geplant met één derde deel perliet. Dit bevordert de afwatering. Bemest Alocasia , alléén in de groeiperiode, één keer per twee weken met een vloeibare kamerplantenmest. Verpot de plant elk jaar, indien er zijscheuten zijn aangemaakt. Vervang altijd een deel van de potgrond door nieuwe. De Skeletplant leent zich uitstekend voor gebruik in hydrocultuur.

  Water geven Skeletplant

  De Alocasia is een plant die weliswaar altijd vochtig, maar nooit te droog of te nat mag staan. Geef daarom matig water, maar wel regelmatig. Éénmaal per week even de plant natmaken met de plantenspuit zorgt voor gezonde bladeren en een douche in de regen, op een warme zomerdag doet wonderen.

  Is de Skeletplant winterhard?

  Alocasia amazonica is niet winterhard. De ideale temperatuur bedraagt tussen de vijftien en dertig graden Celsius. Staat de plant te koud dan sterven de bladeren af en gaat de plant in winterrust. Tijdens de winterrust mag de plant geen water krijgen. Na de winterrust loopt de Skeletplant weer uit en maakt meestal ook een bloem aan.

  Skeletplant snoeien

  Alocasia moet hoeft niet te worden gesnoeid maar gele bladeren kun je het beste zo snel mogelijk verwijderen.

  Ziektes Skeletplant

  Een Alocasia heeft niet zo snel last van ziektes maar als je gele bladeren hebt, dat is dat meestal een teken van te veel vocht en/of te weinig voeding. Ook als de plant in de winter te warm staat, worden bladeren geel. Staat de plant te koud dan laat ze alle bladeren vallen en gaat de rust in.

  Skeletplant vermeerderen

  De Alocasia kan heel eenvoudig worden vermeerderd door deze te scheuren. De Skeletplant maakt zijscheuten aan. Deze kunnen als ze wat groter zijn worden losgemaakt van de moederplant en worden opgepot.

  Skeletplant kopen

  De Alocasia is te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en doorgaans ook verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. De volgende cultivars zijn verkrijgbaar:

  • Alocasia amazonica, gewone Skeletplant
  • Alocasia amazonica ‘Bambino Arrow’, dwergvorm
  • Alocasia amazonica 'Hilo Beauty', groen blad met witte vlekken
  • Alocasia amazonica 'Polly', compact groeiend

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Alocasia

  Een plant met sprekende bladeren.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load