• Siberische iris: verzorging, standplaats en vermeerderen van Iris sibirica

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval de zeldzaam mooi bloeiende moerasplant en oeverplant Siberische iris wiens bloemen de tekening van een orchidee hebben.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Oeverplant, Moerasplant, Iris

  Vijvers in de tuin

  Zoek eens op Google naar vijver en druk op afbeeldingen. Je zult zien dat er een enorme hoeveelheid plaatjes op het internet is te vinden met betrekking tot vijvers. Van stijlvolle, moderne, strak aangelegde vijvers, tot functionele vijvers of heel natuurlijke vijvers die weg lijken te smelten in het landschap. Sommige vijvers zijn bedoeld om één speciale vissoort in te houden, andere zijn aangelegd om bijvoorbeeld schildpadden in de vijver te houden.

  Nederland is vijvergek, zoveel moge duidelijk zijn. In deze serie over vijverplanten laat ik je een aantal plantensoorten zien, die in of om je vijver kunt planten. Grote planten, kleine planten, onderwaterplanten, zuurstofplanten, moerasplanten, drijfplanten en oeverplanten. In dit artikel ga ik het hebben over een van de mooiste moeras- of oeverplanten, de Siberische iris

  De Siberische iris

  De Siberische iris is een meerjarige, bladverliezende moerasplant die groeit aan de oevers van rivieren, sloten, beekjes en meren en een voorkeur heeft om met de voeten in het water te staan. Oorspronkelijk is de plant afkomstig uit Siberië maar inmiddels vinden we ze in grote delen van Europa en Azië in het wild. 

  Beschrijving Siberische iris

  Siberische iris groeit vanuit een dikke, vlezige, kruipende wortelstok. De tot 120 centimeter lange, zwaardvormige bladeren groeien de lucht in om met een boog omlaag te hangen. De holle bloemstengels zijn vertakt. Hieraan zie je het verschil met Iris sanguines die onvertakte stengels heeft maar een bloem die er erg op lijkt. De bloeitijd van Siberische iris is mei - juni. Aan het einde van de stengel groeien drie tot vijf prachtig getekende bloemen die een soort kruising tussen een lelie en een orchidee lijken te zijn. Typisch zijn de zes bloembladen waarvan er drie overeind staan en drie omlaag gebogen. Na de bloei verschijnen de doosvruchten die platte zaden bevatten.

  Etymologie Iris Sibirica

  De wetenschappelijke benaming van de Siberische iris is 'Iris sibirica'. De geslachtsnaam 'Iris' is afkomstig van de Griekse Godin van de regenboog en verwijst naar het palet aan kleuren die de bloemen van irissen hebben. De soortnaam 'sibirica' verwijst naar de afkomst van de plant: Siberië. 

  1bf37f81b78a631896cd81af795f4f27_medium.

  In Het Engels wordt deze plant Siberian Iris of Siberian Flag genoemd. In het Duits wordt ze sibirische Schwertlilie of Wiesen-Schwertlilie genoemd en in het Frans heet ze iris de Sibérie. De naam Siberische iris is ontstaan doordat de plant in de middeleeuwen door monniken in Siberië werd ontdekt en van daaruit mee naar Europa werd gebracht. Inmiddels groeit ze in grote delen van Europa in het wild.

  De Siberische iris in de vijver

  De Siberische iris is een populaire plant in de vijver of aan de vijverrand. Ook als tuinplant doet de Siberische iris het heel goed. Het best staat deze plant net met de voeten in het water of net boven het water. De Siberische iris houdt van een standplaats in de volle zon of halfzon maar zeker niet in de schaduw. Gebruik gewone vijveraarde en in de tuin verrijk je de grond met compost. Er zijn echt prachtige cultivars gekweekt zoals:

  • Iris Sibirica, wildvorm
  • Iris sibirica 'Blue King' , paarsblauwe bloemen
  • Iris sibirica 'Butter and sugar’, geelwitte bloemen
  • Iris sibirica ‘Fond kiss’, witroze bloemen
  • Iris sibirica 'Pink parfait’, gevulde lila bloemen
  • Iris sibirica 'Ruby Wine’, violet rode bloemen
  • Iris sibirica 'Ruffled velvet’, paarse bloemen
  • Iris sibirica 'Silver edge’, blauwe bloem met een zilveren randje
  • Iris sibirica 'Sparkling Rose’, lilaroze bloem
  • Iris sibirica 'Snow Queen’, witte bloemen

  Vermeerderen van de Siberische iris

  De Siberische iris is heeft twee belangrijke manieren van voorplanting. Zoals bij alle Irissen vindt er ongeslachtelijke voortplanting plaats in de vorm van wortelstokken waaruit nieuwe planten ontspruiten en en geslachtelijke voortplanting in de vorm van zaden. Zelf kun je de planten het gemakkelijkst vermeerderen door de wortelstokken te scheuren. Hiervoor is een spade heel geschikt. De zaden komen pas na drie tot vier maanden uit in vochtige grond op een vensterbank. Dat komt door de harde buitenkant. Je kunt het proces versnellen door met een vijl de buitenkant wat weg te raspen. Vergeet niet dat de zaden een koudeperiode nodig hebben anders ontkiemen ze nooit. Leg ze drie maanden in een zakje in de diepvries voor het zaaien. 

  De Siberische iris

  De Siberische iris: ijskoude schoonheid.

  De foto’s in dit artikel zijn gemaakt in .

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load