• Siberisch ereprijs verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Veronicastrum sibiricum

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Siberisch ereprijs ook wel Zwarte ereprijs genoemd, Veronicastrum sibiricum, is een in de zomer bloeiende plant met prachtige, lange, wit of roze bloeiende aren. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Siberisch ereprijs, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent Ereprijs.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Veronicastrum, Borderplant, Prairieplant, Zomerbloeier, Bijenplant

  Siberisch ereprijs of Zwarte Ereprijs

  Veronicastrum sibiricum is een bladverliezende, vaste plant uit de Helmkruidfamilie of Scrophulariaceae, die afkomstig is uit de graslanden van Siberië, Mongolië, Noord-China, Korea en Japan. 

  Etymologie Veronicastrum sibiricum

  De botanische benaming van Siberisch ereprijs is 'Veronicastrum sibiricum’. De geslachtsnaam 'Veronicastrum' is afgeleid van een Katholieke heilige, ‘Sint-Veronica’. Volgens de Christelijke overlevering gaf zij een doek aan Christus om het zweet en bloed van zijn gezicht te vegen terwijl hij zijn kruis te Golgotha de berg opdroeg. Bij het afvegen werd het gelaat van Christus op de doek ingeprent. De vlekken op sommige planten uit dit geslacht iets zouden lijken op deze afbeelding. Het woord ‘astrum’ betekent ‘onvolledige gelijkenis’. De soortaanduiding 'sibiricum' is een Latijns woord dat verwijst naar de vindplaats, ’Siberië’, waar deze plant in het wild voorkomt. In het Engels wordt de plant ‘Sibirian veronicastrum’ of ‘Siberian culver's root’ genoemd, in Duitsland noemen ze haar ‘Asiatischer Kandelaberehrenpreis’ en in het Frans wordt ze ‘Veronique de siberie’ genoemd.

  Beschrijving Siberisch ereprijs

  Siberisch ereprijs lijkt er erg Virginische ereprijs. Het enige verschil is dat Siberisch ereprijs een maand eerder bloeit, iets lager blijft en brede bladeren heeft.  Siberisch ereprijs heeft een centrale penwortel met horizontale wortels waaruit nieuwe plantjes ontstaan. De plant groeit in de vorm van ruim één meter lange stengels, die onvertakt zijn tot vlak bij de bloemen. De stengels zijn bezet met ovaal tot lancetvormige, getande bladeren die op de knopen met zijn vijven in een krans rondom de stengel staan. De bladeren zijn prachtig geaderd. De bloemstengels zijn aan de uiteinden bezet met kleine witte of roze bloemen en vormen zo bloeiende aren. De bloeitijd van Siberisch ereprijs is van mei tot en met augustus. Na de bloei verschijnt het zaad.

  Is Veronicastrum sibiricum giftig?

  De wortel van de Siberisch ereprijs is giftig. Het sap heeft een laxatieve werking. De plant is niet eetbaar. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt de plant ingezet bij insecten- en slangenbeten.

  Is het Siberisch ereprijs winterhard?

  Veronicastrum sibiricum is goed koudebestendig en winterhard tot minimaal -30 graden Celsius.

  Toepassing Siberisch ereprijs in de tuin

  Veronicastrum sibiricum is een elegante plant die het geweldig doet op een standplaats in de bloeiende border. De lange bloeiende aren geven dramatiek en beweging en daarmee is het een typische Piet Oudolf plant die goed te combineren is met siergrassen zoals Diamantgras en Mexicaans vedergras. Siberisch ereprijs trekt veel wildleven aan en is zeer geschikt voor een vlindertuin of een bijentuin. Combineer Siberisch ereprijs met andere prairieplanten zoals Gele Zonnehoed, Monarda, Scharnierplant of Schildpadbloem

  Standplaats en planten Siberisch ereprijs

  Het Siberisch ereprijs groeit in het wild op vochtige plekken, doorgaans in de zon. Plant Veronicastrum bij voorkeur in rijke, leemachtige, goed gedraineerde grond die altijd een beetje vochtig is. Zorg voor grond is voorbereid met een beetje compost en licht bemest wordt. Siberisch ereprijs groeit kan relatief dicht op elkaar worden geplant met een onderlinge afstand van vijfentwintig centimeter.

  Siberisch ereprijs snoeien

  De Siberisch ereprijs is een plant die niet gesnoeid hoeft te worden. Knip alleen de bloem- en blad stengels in het najaar af op ongeveer vijf centimeter boven de grond, net voordat de plant in winterrust gaat. Wil je de bloeitijd verlengen of een tweede bloei krijgen dan dien je de uitgebloeide aren periodiek te verwijderen.

  Ziektes Siberisch ereprijs

  Siberisch ereprijs is een relatief sterke plant die nauwelijks last heeft van ziektes en insecten. Roest, meeldauw en bladvlekkenziekte, met andere woorden schimmels, kunnen wel eens optreden.

  Veronicastrum sibiricum vermeerderen

  De Siberisch ereprijs kan gemakkelijkst worden vermeerderd door de plant in het najaar op te graven en scheuren. Als we de uitgebloeide bloemen niet verwijderen, vormt zich zaad dat gewoon in de volle grond kan worden gezaaid of in potten, direct nadat het rijp is.

  Siberisch ereprijs kopen

  Veronicastrum sibiricum wordt regelmatig in tuincentra te koop aangeboden, Via webshops is de plant ook  goed te verkrijgen en is de keuze in cultivars groter. Mooi cultivars voor onze tuinen zijn onder meer:

  • Veronicastrum sibiricum ‘Erica’, roze bloemen
  • Veronicastrum sibiricum ‘Cupid’, met zijaartjes, lilablauwe bloemen
  • Veronicastrum sibiricum ‘Fascination’, heel veel lilablauwe bloemen
  • Veronicastrum sibiricum ‘Kobaltkaars’, lange aren, blauwe bloemen
  • Veronicastrum sibiricum 'Red Arrow’, lilarode bloemen

  Siberisch ereprijs

  Een elegante zomerbloeier die veel insecten trekt.

 • End of content

  No more pages to load